Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
|
Rocznik 2016 - zeszyt 1
Zjonizowany organiczno- -mineralny nawóz "stymjod"
Adam Jeznach
nr katalogowy: 96069
Nowoczesna technologia uprawy roślin stawia przed ich wytwórcami określone wymogi: żywność ma być bezpieczna dla ludzi, procesy technologiczne nie mogą degradować środowiska, wysokość i jakość plonów musi zaspokajać potrzeby konsumentów. Cele te można osiągnąć m.in. przez stosowanie nawozu produkowanego w nanotechnologii, w której precyzyjnie dobrano skład makro i mikro składników pokarmowych połączonych z formami organicznymi. Unikalna technologia produkcji została opracowana przez polskiego producenta w oparciu o zjawisko zimnej plazmy. Dodatkowo wyprodukowany preparat Stymjod wzbogacono ultra-mikro składnikiem jod w formie kationowej (patent ukraiński). Unikalna metoda produkcji preparatu Stymjod została zgłoszona przez producenta do opatentowania. Słowa kluczowe: nawóz organiczno-mineralny, aplikacja dolistna, zimna plazma, jonizacja. Abstract: Modern plant growing technologies present their developers with specific requirements: the foods should be safe to people, technological processes cannot degrade the environment, height and quality of the crops need to satisfy consumer needs. Those goals can be reached by applying nano-technologically produced manures in which the composition of micro and micro feeding elements combined with organic forms was accurately selected. The unique technology of production was developed by a Polish producer basing on the cold plasma phenomenon. Moreover, the developed Stymjod preparation was enriched with cation form iodine ultra-micro element (Ukrainian patent). The producer has applied for patenting the unique production method of the Stymjod preparation. Key words: organic - mineral fertilizer, foliar application, cold plasma, ionization.W okresie wegetacji rośliny wymagają dodatkowych aplikacji preparatami, które stanowią uzupełnienie chwilowo niedostępnych składników pokarmowych. Stan ten często wywołany jest zaburzeniami klimatycznymi, pogodowymi i innymi stresami jakie przechodzi rośli[...]
Bibliografia
[1] Babik J. 2006. Ocena przydatności preparatu Biojodis do stosowania w uprawie warzyw. Sprawozdanie. Skierniewice: Instytut Warzywnictwa w Skierniewicach. Nie publikowane: 1-9 [2] Borkowskij A. 2008. Technologia "BTF- -Jodis". Kijów: Wyd. Naukowo Produkcyjna Grupa JODIS. Kijów - Ukraina: 1-26 [3] Cambri D. 2008. Aminokwasy: Naukowa podstawa biostymulacji. Materiały z konferencji 7-8.02.: Biostymulatory w nowoczesnej uprawie roślin. Warszawa: Wyd. Wieś Jutra. [4] Celiński Z. 1980. Plazma. Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Naukowe [5] Dyki B. 2010. Struktura komórkowa i mikromorfologia powierzchni epidermy liściu kapusty głowiastej i kapusty pekińskiej po aplikacji jodem. Skierniewice: Instytut Warzywnictwa w Skierniewicach. Dane nie publikowane: 1-6 [6] Huan-Xian Weng, Chun-Lai Hong. Ai- -Lan Yan. Ya-Chao Qin. Lu Ting Bao. Ling-LiXie 2008. Mechanism of Iodine Uptake by Cabbage: Effects of Iodine Species and Where it is Stored. Republik of China: Institute of Jiaxing Agricultural Science, Biol Trace Elem Res 125: 59-71 [7] Jeznach A. 2008. Skład i technologia produkcji preparatu Biojodis - opis na podstawie dokumentacji od producenta JODAVITA - Litwa. Sochaczew: Przedsiębiorstwo Handlowo - Usługowe Jeznach. [8] Kabata-Pendias A. H. Pendias. 1999. Biogeochemia pierwiastków śladowych. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN. [9] Kobus J. 1995. Biologiczne procesy a kształtowanie żyzności gleby. Puławy: Wyd. Zakład Mikrobiologii Rolniczej IUNiG w Puławach. [10] Oosterhuis D.2009. Nawożenie dolistne: mechanizmy i wielkości składników pokarmowych. University of Arkansas. Streszczenie wykładu z 17.02.2009. [11] Smoleń S. W. Sady. P. Strzetelski. S. Rożek. I. Ledwożyw. 2009. "Wpływ nawożenia jodem i azotem na wielkość i jakość plonu marchwi". Ochrona Środowiska i Zasobów Naturalnych 40: 286-292 [12] Strzetelski P, S. Smoleń, S. Rożek, W. Sady. 2010. "Wpływ zróżnicowanego nawożenia jodem na akumulację zawartości wybranych składników w roślinach rzodkiewki". Acta Scientiarum Polonorum - Hortorum Cultus (Ogrodnictwo) 9.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 96069 "Zjonizowany organiczno- -..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA - e-zeszyt (pdf) 2016-1
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
12.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA - e-zeszyt (pdf) 2016-11-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
12.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA - e-zeszyt (pdf) 2016-13
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
12.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA - e-zeszyt (pdf) 2016-14-15
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
12.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA - e-zeszyt (pdf) 2016-16-17
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
12.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA - e-zeszyt (pdf) 2016-18
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
12.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA - e-zeszyt (pdf) 2016-19-20
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
12.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
312.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA - papierowa prenumerata roczna
384.00 zł brutto
355.56 zł netto
28.44 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
426.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
474.00 zł brutto
438.89 zł netto
35.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
474.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2016-1
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH