Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2022 - zeszyt 3
Badanie wiedzy i opinii konsumentów na temat pieczywa z odroczonego wypieku
Testing consumer’ knowledge and opinions about postponed bread baking
Grażyna Cacak-Pietrzak
nr katalogowy: 137885
Streszczenie
Pieczywo wyprodukowane metodą odroczonego wypieku stanowi około 20% rynku sprzedaży pieczywa w Polsce. W pracy przedstawiono wyniki badań ankietowych, których celem była ocena wiedzy konsumentów na temat technologii odroczonego wypieku oraz poznanie ich opinii odnośnie do jakości pieczywa otrzymanego z zastosowaniem tej metody produkcji. W badaniach ankietowych wzięło udział 300 osób. Większość z nich (ponad 57% ankietowanych) przyznała, że nie spotkała się z określeniem odroczony wypiek i nie zna tej metody produkcji pieczywa, ale jednocześnie co drugi ankietowany uważał, że metoda odroczonego wypieku jest obecnie powszechnie stosowana w naszym kraju. Prawie połowa ankietowanych, nie jest świadoma jaką metodą wyprodukowano kupowane przez nich pieczywo. Osoby deklarujące zakup pieczywa otrzymanego metodą odroczonego wypieku przyznały, że przy wyborze kierują się przede wszystkim łatwością dostępu, przystępną ceną, dużą różnorodnością asortymentową oraz świeżością. Czynnikiem stanowiącym podstawową barierę przed zakupem pieczywa z odroczonego wypieku jest jego bardzo szybkie czerstwienie.
Abstract
Bread made using the postponed baking method is about 20% of the bread sales market in Poland. The work presents the results of a survey which aimed at assessing the consumers’ knowledge about technology of postponed bread baking and getting to know their opinions on the quality of bread made with using this method of bread production. In the research involved 300 people. Most of them (over 57% of the respondents) admitted that they had not met the term of postponed bread baking and did not know this method of bread production, but at the same time every other respondent believed that the postponed baking method is commonly used in Poland. Almost half of consumers were not aware of the method of production of the bread they buy. People declaring to buy bakery products made using the postponed baking method admitted that they are guided primarily by ease of access, price, large variety of assortment and product freshness. The main barrier against the purchase of postponed bread baking is their very fast stale.
Słowa kluczowe
pieczywo
jakość
odroczony wypiek
badania ankietowe
preferencje konsumentów
Keywords
bread
quality
postponed baking
survey
consumer preferences
Bibliografia
[1] Borowska A., B. Kowrygo. 2013. Innowacyjność produktowa na przykładzie sektora piekarskiego. Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 33-38, 84-85. [2] Cacak-Pietrzak G., A. Rakocka. 2022. Technologia odroczonego wypieku pieczywa. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 65(1), 30-36. [3] Ciecierska M., A. Warszycka, J. Kowalska, D. Derewiaka, B. Drużyńska, E. Majewska, R. Wołosiak. 2018. Preferencje konsumenckie na rynku pieczywa. Nauka Przyroda Technologia, 12(1), 55-63. [4] Fik M. 2004. Czerstwienie pieczywa i sposoby przedłużania jego świeżości. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2(39), 5-22. [5] Internet 1: https://www.portalspozywczy. pl/zboza/wiadomosci/pieczywo-do-tzw-wypieku-i-rzemieslnicze-sprawdzone-przez-iziz,181634_1.html, dostęp w dniu 04.12.2021. [6] Internet 2: http://mistrzbranzy.pl/artykuly/ pokaz/Wypiek-pieczywa-ze-spowolniona-fermentacja-ciasta-w-masie-cz-I-3478. html, dostęp w dniu 04.12.2021. [7] Internet 3: https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/nauka-i-technika-spoleczen stwo-informacyjne/spoleczenstwo-infor macyjne/spoleczenstwo-informacyjne-w-polsce-w-2020-roku,1,14.html#, dostęp w dniu 04.12.2021. [8] Kopeć A., A. Bać, K. Flis. 2018. Wpływ sposobu realizacji wypieku końcowego na jakość pieczywa uzyskanego metodą odroczonego wypieku z kęsów zapieczonych. Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego, 1/4(25), 15-20. [9] Kowalska H., A. Marzec, M. Mucha. 2012. Ocena sensoryczna wybranych rodzajów pieczywa funkcjonalnego oraz preferencje pieczywa wśród konsumentów. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 571, 67-78. [10] Łaba S., E. Goryńska-Goldmann. 2020. Poradnik dobrych praktyk ograniczania strat i marnotrawstwa żywności w produkcji piekarsko-ciastkarskiej. Wydawnictwo Instytutu Ochrony Środowiska – Państwowe-go Instytutu Badawczego, Warszawa, 21. [11] Mart M., E. Słowik. 2013a. Odroczony wypiek pieczywa. Cz. I. Pieczywo zapiekane. Przegląd Piekarski i Cukierniczy, 61(04), 18-24. [12] Mart M., E. Słowik. 2013b. Odroczony wypiek. Cz. II. Metoda odroczonego rozrostu. Przegląd Piekarski i Cukierniczy, 61(05), 22-24. [13] Nowakowski G. 2018. Pieczywo na minusie. Sweets&Coffee, czerwiec-lipiec, 46-4. [14] Rosell C.M., M. Gómez. 2007. Frozen dough and partially baked bread: An update. Food Reviews International, 23(3), 303-319. [15] Rozporządzenie 2007. Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych (Dz.U. 2007 nr 137 poz. 966). [16] Sobczyk M. 2009. Ocena jakości pieczywa pszennego otrzymanego metodą odroczonego wypieku. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, nr 1, 37-40. [17] Sobczyk M. 2010. Wpływ czasu rozrostu końcowego na jakość bułek pszennych otrzymanych metodą odroczonego wypieku. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, nr 2, 25-29.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 89098 "Puffing - podsumowanie..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY - e-zeszyt (pdf) 2015-2
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
21.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
264.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY - papierowa prenumerata roczna
336.00 zł brutto
311.11 zł netto
24.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
378.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
432.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2022-3
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH