Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2021 - zeszyt 4-5
3D jedzenie na zamówienie
3D Food To Order
Grażyna Bortnowska
nr katalogowy: 131709
Streszczenie
W pracy przedstawiono wyniki badań naukowych dotyczące drukowania żywności w technologii 3D z użyciem wybranych surowców i produktów spożywczych. Wskazano, że do formowania przestrzennych jadalnych konstrukcji, szczególnie przydatne są surowce skrobiowe i białkowe, z uwagi na ich strukturo- i teksturotwórcze właściwości. Na podstawie badań własnych zaproponowano alternatywne surowce przydatne w kreowaniu nowych konstrukcji. Zasugerowano, że drukowanie w zakładach gastronomicznych potraw 3D przyczyni się do usprawnienia realizacji spersonalizowanych zamówień przez konsumentów, oczekujących jednocześnie innowacyjnych doznań sensorycznych odczuwanych podczas jedzenia.
Abstract
The paper presents the results of scientific research on printing food in 3D technology with the use of selected raw materials and food products. It has been shown that for the formation of three-dimensional edible structures, starch and protein raw materials are particularly useful due to their structure-forming and textural properties. Based on own research, alternative raw materials useful in creating new structures have been proposed. It was suggested that printing 3D dishes in catering establishments will contribute to the improvement of the fulfillment of personalized orders by consumers, while expecting innovative sensory experiences during eating.
Słowa kluczowe
Projektowanie żywności
drukowanie 3D
gastronomia spersonalizowana
Keywords
Food designing
3D printing
personalized gastronomy
Bibliografia
[1] Babicz-Zielińska E., Zabrocki R. 2007. ,,Postawy konsumentów wobec prozdrowotnej wartości żywności”. Żywność. Nauka. Technologa. Jakość, 6(55), 81-89. [2] Bortnowska G., Przybylska S. 2019. ,,Patent PL 232904”. WUP 08/19. [3] Bortnowska G. 2018a. ,,Kontrowersyjne przysmaki kuchni molekularnej”. Kosmos – problemy nauk biologicznych, 67, 2, 441-448. [4] Bortnowska G. 2018b. ,,Potrawy z laboratorium atrakcyjną nowością turystyki kulinarnej”. III Konferencja Naukowo-Turystyczna. Wrocław, 18-19 października 2018. [5] Bortnowska G. 2017. ,,Emulsje spożywcze: bioskładniki, reometria rotacyjna i oscylacyjna, innowacyjne technologie”. Wydawnictwo Uczelniane ZUT w Szczecinie. [6] Bortnowska G., Grotowska L., Goluch-Koniuszy Z. 2011. ,,Spożycie potraw i/lub przekąsek rybnych przez młodzież szkolną z Pojezierza Międzychodzko-Sierakowskiego”. Roczniki Państwowego Zakładu Higieny, 62, 3, 325-333. [7] Bortnowska G. 1998. ,,Rozpuszczalność białek miofibrylarnych tkanki mięśniowej wybranych gatunków ryb poddanych procesowi przemywania”. Praca doktorska. Biblioteka Główna ZUT w Szczecinie. [8] Dankar I., Haddarah A., Omar F.E.L., Sepulcre F., Pujol M. 2018. ,,3D printing technology: The new era for food customization and elaboration”. Trends in Food Science & Technology, 75, 231-242. [9] Derossi A., Caporizzi R., Oral M.O., Severini C. 2020. ,,Analyzing the effects of 3D printing process per se on the microstructure and mechanical properties of cereal food products”. Innovative Food Science and Emerging Technologies, 66,1-13. [10] Flaczyk E., Szczepaniak B. 2015. ,,Sztuka kulinarna a percepcja jakości sensorycznej potraw” [w:] Zmysły a jakość żywności i żywienia. (Red.) Gawęcki J., Baryłko-Pikielna N., 129-141. [11] Głuchowski A., Czarniecka-Skubina E., Kostyra E., Wasiak-Zys G., Bylinka K. 2021. ,,Sensory Features, Liking and Emotions of Consumers towards Classical, Molecular and Note by Note Foods”. Foods, 10, 133, 1-22. [12] Godoi F.C., Prakash S., Bhandari B.R. 2016. ,,3d printing technologies applied for food design: Status and prospects”. Journal of Food Engineering, 2016, 179, 44-54. [13] Lille M., Nurmela A., Nordlund E., Metsä-Kortelainen S., Sozer N. 2018., ,Applicability of protein and fiber-rich food materials in extrusion-based 3D printing”. Journal of Food Engineering, 220, 20-27. [14] Lipton J.I., Cutler M., Nigl F., Cohen D., Lipson H. 2015. ,,Additive manufacturing for the food industry”. Trends in Food Science & Technology, 43, 114-123. [15] Liu Y., Liu D., Wei G., Ma Y., Bhandari B., Zhou P. 2018. ,,3D printed milk protein food simulant: Improving the printing performance of milk protein concentration by incorporating whey protein isolate”. Innovative Food Science and Emerging Technologies, 49, 116-126. [16] Liu Z., Zhang M., Bhandari B., Yang C. 2018. ,,Impact of rheological properties of mashed potatoes on 3D printing”. Journal of Food Engineering, 220, 76-82. [17] Liu Z., Zhang M., Bhandari B., Wang Y. 2017. ,,3D printing: Printing precision and application in food sector”. Trends in Food Science & Technology, 69, 83-94. [18] Mantihal S., Kobun R., Lee B-B. 2020. ,,3D food printing of as the new way of preparing food: A review”. International Journal of Gastronomy and Food Science, 22, 1-9. [19] Montoya J., Medina J., Molina A., Gutiérrez J., Rodríguez B., Marín R. 2021. ,,Impact of viscoelastic and structural properties from starch-mango and starch-arabinoxylans hydrocolloids in 3D food printing”. Additive Manufacturing, 39, 1-9. [20] Møller P. 2015. ,,Satisfaction, satiation and food behaviour”. Current Opinion in Food Science, 2015, 3, 59-64. [21] Portanguen S., Tournayre P., Sicard J., Astruc T., Mirade P-S. 2019. ,,Toward the design of functional foods and biobased products by 3D printing: A review”. Trends in Food Science & Technology, 86,188-198. [22] Pérez B., Nykvist H., Brøgger A.F., Barmar Larsena M., Fiilsøe Falkeborg M. 2019. ,,Impact of macronutrients printability and 3D-printer parameters on 3D-food printing: A review”. Food Chemistry, 287, 249-257. [23] Piyush C., Kumar R., Kumar R. 2020. ,,3D printing of food materials: A state of art review and future applications”. Materials Today: Proceedings, 33, 1463-1467. [24] Rahman J.M.H, Shiblee M.N.I., Ahmed K., Khosla A., Kawakami M., Furukawa H. 2020. ,,Rheological and mechanical properties of edible gel materials for 3D food printing technology”. Heliyon, 6, 1-7. [25] Sun J., Zhou W., Yan L., Huang D., Lin L. 2018. ,,Extrusion-based food printing for digitalized food design and nutrition control”. Journal of Food Engineering, 220, 1-11. [26] Sun J., Peng Z., Zhou W., Fuh J.Y.H., Hong G-S., Chiu A. 2015. ,,A Review on 3D Printing for Customized Food Fabrication”. Procedia Manufacturing, 1, 308-319. [27] This H. 2013. ,,Molecular gastronomy is a scientific discipline and note by note cuisine is the next culinary trend”. Flavour, 2, 1-8. [28] Wang L., Zhang M., Bhandari B., Yang C. 2018. ,,Investigation on fish surimi gel as promising food material for 3D printing”. Journal of Food Engineering, 220, 101-108. [29] Yang F., Zhang M., Bhandari B., Liu Y. 2018. ,,Investigation on lemon juice gel as food material for 3D printing and optimazation of printing parameters”. LWT – Food Science and Technology, 87, 67-76. [30] Zhu S., Stieger M.A., van der Goot A.J., Schutyser M.A.I. 2019. ,,Extrusion-based 3D printing of food pastes: Correlating rheological properties with printing behaviour”. Innovative Food Science and Emerging Technologies, 58, 1-8.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 83660 "ZŁOTY INŻYNIER 2014..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2021-4-5
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
58.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
312.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA - papierowa prenumerata roczna
384.00 zł brutto
355.56 zł netto
28.44 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
426.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
474.00 zł brutto
438.89 zł netto
35.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
474.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2021-4-5
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH