Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2018 - zeszyt 1
Mykotoksyny - niebezpieczne zanieczyszczenie ziarna i produktów zbożowych
Mycotoxins - dangerous contamination of grains and cereal products
Jerzy Kuchciak
Anna Czubaszek
nr katalogowy: 111949
Streszczenie
Pleśnie stanowią naturalną mikroflorę zasiedlającą zboża i produkty zbożowe. Niektóre z nich wytwarzają mykotoksyny, substancje o udowodnionym szkodliwym działaniu na organizm człowieka. Uważa się, że problem zakażenia pleśniami toksynotwórczymi może dotyczyć prawie 1/4 światowej produkcji zbóż. Wobec tego stanowi to poważny problem współczesnego rolnictwa jak i przetwórstwa zbóż. Mykotoksyny to związki o dużej stabilności i w trakcie przetwarzania ziarna zbóż trudno je w całości usunąć. Z tego względu należy dążyć do zmniejszenia zanieczyszczenia ziarna pleśniami, a zabiegi zapobiegające ich występowaniu powinny być przeprowadzane na każdym etapie łańcucha produkcji i przetwórstwa zbożowego – zaczynając od pola, zbioru ziarna i jego przechowywania, poprzez przygotowywanie ziarna do przetwarzania na cele konsumpcyjne i do produkcji pasz, a kończąc na dystrybucji i przechowywaniu wyrobów gotowych.
Abstract
Mildew constitutes the natural microflora of grain and cereal products. Some of them generate mycotoxins, substance whose harmful effects on human body have been proved. It is claimed that the problem of infection with toxic mildew may concern 1/4 of the world’s grain production. Thus it appears to be a serious problem of contemporary agriculture as well as grain processing. Mycotoxins are substances that show high stability and thus it is very difficult to dispose of them altogether during grain processing. For that, the actions that aim at diminishing contamination of grains with mildew should be taken at any production and grain processing stage – starting with the field, harvest and grain storage, through grain preparation for processing related to consumption and feed production, up to distribution and end-product storage.
Słowa kluczowe
pleśnie
mykotoksyny
zboża
produkty przemiału
Keywords
filamentous fungi
mycotoxins
cereal
milling products
Bibliografia
[1] Bergamini E., Catellani D., Dall’asta C., Galaverna G., Dossena A., Marchelli R., Suman M. 2010. Fate of Fusarium mycotoxins in the cereal product supply chain: the deoxynivalenol (DON) case within industrial bread-making technology. Food Additives & Contaminants: Part A, 27(5): 677-687 [2] CAST Council for Agriculture Sciences and Technology. 2003. CAST Provides Comprehensive Report on Mycotoxins. January 1ST 2003 [http://www.cast-science.org/news/ index.cfm/cast_provides_comprehensive_ report_on_mycotoxins?show=news&newsID= 9877 dostęp 8.11.2017] [3] Chełkowski J. (red.). 1991. Cereal Grain - Fungi, Mycotoxins and Quality in Drying and Storage. Elsevier, Amsterdam. [4] Czerwiecki L. 2017. Mikotoksyny w ziarnie i co dalej? Przegląd Zbożowo-Młynarski 3: 14-17. [5] Jurga R. 2007. Mykotoksyny w ziarnie zbóż, mące i pieczywie. Przegląd Piekarski i Cukierniczy 3: 4-8. [6] Jurga R. 2011. Zastosowanie unowocześnionych technik czyszczenia i sortowania ziarna pszenicy zapewnia jakość przetworów zgodną z normami UE . Przegląd Zbożowo- Młynarski 2: 33-34. [7] Jurga R. 2012. Przygotowanie ziarna do przemiału 1.3. Podstawowe informacje o zanieczyszczeniu mikotoksynami ziarna zbóż. Przegląd Zbożowo-Młynarski 5: 35-37. [8] Jurga R. 2014. Podstawowe wymagania jakościowe dla ziarna pszenicy i mąk pszennych. Przegląd Zbożowo-Młynarski 11: 2-5. [9] Kurcek A. 2011. Mykotoksyny. e-biotechnologia. pl [http://www.e-biotechnologia.pl/ Artykuly/Mykotoksyny/, dostęp 31.10.2017] [10] Kuzdraliński A., E. Solarska, J. Mazurkiewicz. 2013. Mycotoxin content of organic and conventional oats from southeastern Poland. Food Control, 33(1): 68-72. [11] Lancova K., J. Hajslova, M. Kostelanska, J. Kohoutkova, J. Nedelnik, H. Moravcova, M. Vanova. 2008. Fate of trichothecene mycotoxins during the processing: Milling and baking. Food Additives & Contaminants: Part A, 28(5): 650-659. [12] Mazurkiewicz J. A. Kuzdraliński, E. Solarska. 2012. Wpływ parametrów fermentacji ciasta i wypieku na zawartość deoksyniwalenolu i toksyny T-2 w pieczywie żytnim. Acta Agrophysica, 2012, 19(4): 761-772 [13] Podolska G. 2016. Czynniki wpływające na skażenie ziarna zbóż mikotoksynami. XXXVII Konferencja "Kontrola jakości w obrocie i przetwórstwie zbóż". Krynica Morska, 1 - 4 czerwca 2016 r.: 16-17. [14] Podolska G., E. Boguszewska. 2017. Zanieczyszczenia ziarna pszenicy mikotoksynami fuzaryjnymi w zależności od warunków pogody i odmiany. XXXVIII Konferencja "Jakość zbóż i przetworów zbożowych". Krynica Morska, 24-27 maja 2017 r.: 85-87. [15] Piotrowska M. 2013. Contamination of breakfast cereal products by fungi and mycotoxins - a potential risk for consumer’s health. Biotechnology and Food Sciences, 77(1): 3-10. [16] Postopolski J., K. Rybińska, E. Lendziorz, J. Krupińska-Jaworska, M. Szczęsna, K. Karłoeski. 2008. Badania monitoringowe w zakresie oznaczania toksyn T-2 i H T-2 w przetworach zbożowych. Raport SCOOP. Rocznik PZH 2008, 59, Nr 4: 429-435. [17] Reyneri A. 2006. The role of climatic condition on micotoxin production in cereal. Veterinary Research Communications, 30 (Suppl. 1): 87-92 [DOI: 10.1007/s11259- -006-0018-8]. [18] Scientific Committee of Food 2006. Opinion of the Scientific Committee on Food on Fusarium toxins [http://onlinelibrary.wiley. com/doi/10.2903/j.efsa.2017.4718/full, dostęp 21.11.2017]. [19] Scudamore K.A., C.M. Hazel, S. Patel, F. Scriven. 2009. Deoxynivalenol and other Fusarium mycotoxins in bread, cake, and biscuits produced from UK-grown wheat under commercial and pilot scale conditions. Food Additives & Contaminants: Part A, 26(8): 1191-1198. [20] Szafrańska A., J. Rothkaehl, W. Górniak W. 2014. Mikotoksyny - Zróżnicowanie w produktach przemiału. XXXV Konferencja w Krynicy Morskiej "Sukces ekonomiczny wskaźnikiem jakości produkcji". Krynica Morska 21-24 maja 2014 r., 13-15. [21] Szczech M., U. Smolińska, B. Kowalska, R. Kisson, J. Szwejda-Grzybowska, M. Tuszyńska. 2014. Zdrowa żywność: mikrobiologiczne bezpieczeństwo w produkcji rolniczej, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach, Pracownia Mikrobiologii, Pracownia Przetwórstwa i Oceny Jakości Owoców i Warzyw Skierniewice [http:// www.inhort.pl/files/program_wieloletni/ wykaz_publikacji/obszar4/4.7_Broszura_ 1_2014.pdf, dostęp 31.10.2017]. [22] Wachowska U., D. Packa. 2014. Mikroorganizmy antagonistyczne wobec patogenów grzybowych ważnym czynnikiem ograniczającym występowanie mitotoksyn w ziarnie zbóż. XXXV Konferencja "Sukces ekonomiczny wskaźnikiem jakości produkcji". Krynica Morska, 21 - 24 maja 2014: 12. [23] Wiwart M., E. Suchowilska, W. Kandler, M. Sulyok, U. Wachowska, R. Krska. 2016. Występowanie mikotoksyn w ziarnie oplewionych gatunków pszenicy (Titicum asp.). XXXVII Konfrencja "Kontrola jakości w obrocie i przetwórstwie ziarna zbóż". Krynica Morska 1-4 czerwca 2016: 12-15.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 82367 "Kolacja z gwiazdą..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - e-zeszyt (pdf) 2018-1
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
40.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2018-1
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH