Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
|
Rocznik 2020 - zeszyt 3
Zastosowanie fitobiotyków w profilaktyce zwierząt
Application of phytobiotics in animal prevention
10.15199/62.2020.3.2
Robert Kupczyński
Antoni Szumny
nr katalogowy: 125271
10.15199/62.2020.3.2
Streszczenie
W ostatnim czasie coraz większym zainteresowaniem w żywieniu zwierząt cieszą się naturalne produkty roślinne stosowane jako dodatki fitobiotyczne, a wśród nich zioła i produkty uzyskiwane na ich bazie w procesie ekstrakcji chemicznej. Stosowane dodatki w żywieniu zwierząt mogą poprawiać smak i zapach paszy, zwiększać jej pobranie, regulować funkcje trawienne, modyfikować mikroflorę przewodu pokarmowego, a w konsekwencji wpływać na zdrowie, przyrosty masy oraz zużycie paszy. Zwiększenie stabilności tych związków można uzyskać, stosując metody technologiczne i biotechnologiczne. Omówiono działanie przeciwbakteryjne, antyoksydacyjne oraz profilaktyczne zastosowania fitobiotyków u zwierząt gospodarskich
Abstract
A review, with 62 refs., of biol. active compds. found in plants, as well as antibacterial, antioxidant and antiinflammatory and preventic effects of their use in livestock.
Bibliografia
[1] Rozporządzenie (WE) 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 sierpnia 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt, Dz. U. UE 268/29. [2] M.J. Cheesman, A. Ilanko, B. Blonk, I.E. Cock, Phcog. Rev. 2017, 11, 57. [3] J. Balcells, A. Aris, A. Serrano, A.R. Seradj, J. Crespo, M. Devant, J. Anim. Sci. 2012, 90, 4975. [4] R. Kupczyński, M. Bednarski, K. Śpitalniak, K. Pogoda-Sewerniak, Int. J. Mol. Sci. 2017, 18, 1501. [5] D.J. Newman, G.M. Cragg, J. Nat. Prod. 2016, 79, 629. [6] C.I. Heck, E.G. De Mejia, J. Food Sci. 2007, 72, 138. [7] A. Koszowska, A. Dittfeld, A. Puzoń-Brończyk, J. Nowak, B. Zubelewicz- -Szkodzińska, Post. Fitoter. 2013, 4, 263. [8] A. Zwyrzykowska, R. Kupczyński, B. Jarosz, A. Szumny, A.Z. Kucharska, Open Chem. 2015, 13, 1303. [9] A. Najda, Episteme 2015, 27, 65. [10] K. Wińska, W. Mączka, J. Łyczko, M. Grabarczyk, A. Czubaszek, A. Szumny, Molecules 2019, 24, 2130. [11] K.H.C. Baser, C. Franz, [w:] Essential oils. Science, technology and applications, (red. K.H.C. Baser i G. Buchbauer), CRC Press 2010, 881. [12] Pat. USA 6800294B1 (2004). [13] A.M. Gómez-Caravaca, V. Verardo, A. Segura-Carretero, A. Fernández- -Gutiérrez, M.F. Caboni, Polyphenols in plants, Academic Press, 2014. [14] T.A. McAllister, C.B. Annett, C.L. Cockwill, M.E. Olson, Y. Wang, P.R. Cheeke, Vet. Parasitol. 2001, 97, 85. [15] S. Zhang, J.H. Jung, H.S. Kim, B.Y. Kim, I.H. Kim, Asian-Austral. J. Anim. Sci. 2012, 25, 1309. [16] W. Windisch, K. Schedle, C. Plitzner, A. Kroismayr, J. Anim. Sci. 2008, 86, 140. [17] M.M. Gheisar, I.H. Kim, Ital. J. Anim. Sci. 2018, 17, 92. [18] M. Saxena, J. Saxena, R. Nema, D. Singh, A. Gupta, J. Pharmacogn. Phytochem. 2013, 1, nr 6, 168. [19] F. Shahidi, P. Ambigaipalan, J. Funct. Foods 2015, 18, 820. [20] J. Michiels, J.A. Missotten, D. Fremaut, S. De Smet, N.A. Dierick, Anim. Feed Sci. Technol. 2009, 151, 111. [21] N. Mathlouthi, T. Bouzaienne, I. Oueslati, F. Recoquillay, M. Hamdi, M. Urdaci, R. Bergaoui, J. Anim. Sci. 2012, 90, 813. [22] E. Du, L. Gan, Z. Li, W. Wang, D. Liu, Y. Guo, J. Anim. Sci. Biotechnol. 2015, 6, 58. [23] R. Kupczyński, A. Szumny, M. Bednarski, T. Piasecki, K. Śpitalniak- -Bajerska, A. Roman, Animals 2019, nr 9, 774. [24] A.M. Pisoschi, A. Pop, C. Georgescu, V. Turcu, N.K. Olah, E. Mathe, Eur. J. Med. Chem. 2018, 143, 922. [25] C. Yang, M.A. Chowdhury, Y. Huo, J. Gong, Pathogens 2015, 4, 137. [26] D. Jamroz, T. Wertelecki, M. Houszka, C. Kamel, J. Anim. Physiol. Anim. Nutr. 2006, 90, 255. 372 99/3(2020) [27] K.E. Olagaray, M.J. Brouk, L.K. Mamedova, S.E. Sivinski, H. Liu, F. Robert, B.J. Bradford, PloS One 2019, 14, e0210744. [28] D. Abaineh, A. Sintayehu, Trop. Anim. Health Prod. 2001, 33, 511. [29] R.A. Oliveira, C.D. Narciso, R.S. Bisinotto, M.C. Perdomo, M.A. Ballou, M. Dreher, J.E.P. Santos, J. Dairy Sci. 2010, 93, 4280. [30] R. Kupczynski, T. Piasecki, M. Bednarski, K. Spitalniak, A. Budny- -Walczak, Turk. J. Vet. Anim. Sci. 2016, 40, 344. [31] P. Li, X. Piao, Y. Ru, X. Han, L. Xue, H. Zhang, Asian-Austral. J. Anim. Sci. 2012, 25, 1617. [32] M. Mohammadi Gheisar, A. Hosseindoust, I.H. Kim, J. Appl. Poult. Res. 2015, 24, 511. [33] I. Giannenas, P. Florou-Paneri, M. Papazahariadou, E. Christaki, N.A. Botsoglou, A.B. Spais, Arch. Anim. Nutr. 2003, 57, 99. [34] S. Calsamiglia, M. Busquet, P.W. Cardozo, L. Castillejos, A. Ferret, J. Dairy Sci. 2007, 90, 2580. [35] D.K. Gessner, R. Ringseis, K. Eder, J. Anim. Physiol. Anim. Nutr. 2017, 101, 605. [36] A. Wei, T. Shibamoto, J. Agric. Food Chem. 2007, 55, 1737. [37] K. Śpitalniak-Bajerska, A. Szumny, A.Z. Kucharska, R. Kupczyński, J. Chem. 2018, ID 9375085, 1-8. [38] A. Brenes, E. Roura, Anim. Feed Sci. Technol. 2010, 158, 1. [39] C. Franz, K.H.C. Baser, W. Windisch, Flavour. Frag. J. 2010, 25, 327. [40] G. Cherian, A. Orr, I.C. Burke, W. Pan, Poult. Sci. 2013, 92, 1085. [41] I. Fernandes, A. Faria, C. Calhau, V. de Freitas, N. Mateus, J. Funct. Foods 2014, 7, 54. [42] C. Manach, A. Scalbert, C. Morand, C. Rémésy, L. Jiménez, Am. J. Clin. Nutr. 2004, 79, 727. [43] C. Gladine, E. Rock, C. Morand, D. Bauchart, D. Durand, Br. J. Nutr. 2007, 98, 691. [44] R. De Nardi, G. Marchesini, J.C. Plaizier, S. Li, E. Khafipour, R. Ricci, S. Segato, BMC Vet. Res. 2014, 10, 277. [45] F. Hashemzadeh-Cigari, G.R. Ghorbani, M. Khorvash, A. Riasi, A. Taghizadeh, Q. Zebeli, Prev. Vet. Med. 2015, 118, 45. [46] M. Gobert, B. Martin, A. Ferlay, Y. Chilliard, B. Graulet, P. Pradel, D. Bauchart, D. Durand, J. Dairy Sci. 2009, 92, 6095. [47] J.C.M. Barreira, I.C.F.R. Ferreira, M.B.P.P. Oliveira, J.A. Pereira, Food Chem. 2008. 107, 1106. [48] H.W. Liu, D.W. Zhou, K. Li, J. Dairy Sci. 2013, 96, 5901. [49] J. Lejonklev, U. Kidmose, S. Jensen, M.A. Petersen, A.L.F. Helwing, G. Mortensen, M.K. Larsen, J. Dairy Sci. 2016, 99, 7898. [50] J. Oh, E.H. Wall, D.M. Bravo, A.N. Hristov, J. Dairy Sci. 2017a, 100, 5974. [51] J. Oh, F. Giallongo, T. Frederick, J. Pate, S. Walusimbi, R.J. Elias, E.H. Wall, D. Bravo, A.N. Hristov, J. Dairy Sci. 2015, 98, 6327. [52] W.Z. Yang, B.N. Ametaj, C. Benchaar, K.A. Beauchemin, J. Anim. Sci. 2010, 88, 680. [53] E. Khafipour, S. Li, J.C. Plaizier, D.O. Krause, Appl. Environ. Microbiol. 2009, 75, 7115. [54] R. De Nardi, G. Marchesini, J.C. Plaizier, S. Li, E. Khafipour, R. Ricci, S. Segato, BMC Vet. Res. 2014, 10, 277. [55] E. Humer, I. Kröger, V. Neubauer, K. Schedle, N. Reisinger, Q. Zebeli, J. Dairy Sci. 2018, 101, 9559. [56] G.J. Kolling, S.C.B. Stivanin, A.M. Gabbi, F.S. Machado, A.L. Ferreira, M.M. Campos, V. Fischer, J. Dairy Sci. 2018, 101, 4221. [57] V. Vasta, M. Daghio, A. Cappucci, A. Buccioni, A. Serra, C. Viti, M. Mele, J. Dairy Sci. 2019, 102, 3781. [58] Z. Fang, B. Bhandari, Trends Food Sci. Tech. 2010, 21, 510. [59] R. Murugesan, V. Orsat, Food Bioprocess Tech. 2012, 5, 3. [60] V.B. de Souza, M. Thomazini, J.C. de Carvalho Balieiro, C.S. Fa´varo- Trindade, Food Bioprod. Process. 2015, 93, 39. [61] Q. Lang, C.M. Wai, Talanta 2001, 53, 771. [62] K.Y. Khaw, M.O. Parat, P.N. Shaw, J.R. Falconer, Molecules 2017, 22, 1186.
Zeszyt
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2020-3
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
55.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2020-3
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH