Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2018 - zeszyt 4
Soki owocowe i warzywne Soczyste menu
Juicy menu
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 113102
Streszczenie
Soki owocowe i warzywne należą do wartościowych przetworów owocowo-warzywnych. Jak pokazuje Piramida Żywieniowa, warzywa i owoce w różnych postaciach powinny stanowić podstawę zdrowego odżywiania. Do produkcji soków stosuje się rozmaite owoce (pomarańcze, truskawki, brzoskwinie, jabłka śliwki, porzeczki, winogrona, ananasy, żurawiny) oraz warzywa (pomidory, marchew, dynia, buraki, szpinak, kapusta). W artykule omówiono rodzaje soków, ich wartość odżywczą i walory zdrowotne oraz możliwości kulinarnego wykorzystania. Owoce i warzywa wykorzystywane do produkcji soków zawierają duże ilości witamin (witamina C, beta-karoten, foliany), składniki mineralne (potas, magnez) oraz błonnik pokarmowy. Są też bogatym źródłem substancji bioaktywnych (antocyjany, polifenole). Składniki odżywcze oraz związki bioaktywne nadają sokom owocowym i warzywnym właściwości prozdrowotne. Regularne picie soków owocowych i warzywnych może działać profilaktycznie i leczniczo w przypadku nadciśnienia, miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, zawału, udaru i chorób nowotworowych. Może też zapobiegać procesowi starzenia się organizmu.
Abstract
Fruit and vegetable juices are a valuable fruit-vegetable products. As is shown in the food pyramid fruits and vegetables in various forms should provide the basis of healthy eating. For the production of juices, apply a variety of fruits (oranges, strawberries, peaches, apples, plums, currants, grapes, pineapples, cranberries) and vegetables (tomatoes, carrots, pumpkin, beets, spinach, cabbage). In the article were discussed the types of juices, their nutritional value and health benefits and the possibility of culinary use. Fruits and vegetables used for the production of juices contain large amounts of vitamins (vitamin C, beta carotene, folate), minerals (potassium, magnesium) and dietary fibre. They are also a rich source of bioactive substances (anthocyanins, polyphenols). Nutrients and bioactive compounds add fruit and vegetable juices health promoting properties. Regular drinking fruit and vegetable juices can act preventively and therapeutically in the case of hypertension, atherosclerosis, coronary heart disease, myocardial infarction, stroke, and cancer. It can also slow down the aging process.
Słowa kluczowe
soki
owoce
warzywa
wartość odżywcza
substancje bioaktywne
właściwości zdrowotne
Keywords
juices
fruits
vegetables
nutritional value
bioactive substances
health properties
Bibliografia
[1] Crocker Pat. 2013. "Wielka księga soków". Warszawa: Wydawnictwo Laurum. [2] Czerwińska Dorota. 2017. "Zasady żywienia. Część 1 i 2". Warszawa: Wydawnictwo WSiP - Rea. [3] Człapka-Matyasik Magdalena, M. Fejfer, A. Gramza-Michałowska, A. Kostrzewa- Tarnowska, J. Jeszka. 2011. "Właściwości antyrodnikowe wybranych soków owocowych dostępnych na rynku polskim". Problemy Higieny i Epidemiologii 92 (4): 991-993. [4] Domaradzki Piotr, A. Malik, J. Zdyb. 2013. "Zawartość związków polifenolowych i aktywność przeciwutleniająca soków marchwiowych". Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 46 (1): 40-47. [5] Gwóźdź Ewelina, P. Gębczyński. 2016. "Prozdrowotne właściwości owoców pomidora i jego przetworów." Medycyna Rodzinna 4 (18): 186-188. [6] Hallmann Ewelina, E. Rembiałkowska, J. Lipowski, K. Marszałek. 2010. "Ocena wartości odżywczej oraz sensorycznej pasteryzowanego soku pomidorowego z uprawy ekologicznej i konwencjonalnej". Journal of Research and Applications In Agricultural Engineering, 55 (3):105-111. [7] Hallmann Ewelina. 2014. "Zawartość związków biologicznie czynnych w wybranych sokach pomarańczowych z produkcji ekologicznej i konwencjonalnej". Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 2: 95-100. [8] Kalisz Stanisław, I. Ścibisz, M. Mitek. 2016. "Wybrane wyróżniki jakościowe soków mieszanych". Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 49 (3): 296-301. [9] Kunachowicz Hanna, I. Nadolna, K. Iwanow. 2008. "Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw". Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWl. [10] Mazurek Artur, J. Jamroz. 2010. "Stabilność witaminy C w sokach owocowych i nektarze z czarnej porzeczki podczas przechowywania". Acta Agrophysica 16 (1): 93-100. [11] Murray Michael. 2017. "Księga soków. Pyszny przewodnik po zdrowiu i witalności". Warszawa: Wydawnictwo Vivante. [12] Omar Danielle. 2015. "Zdrowe soki. 101 przepisów na soki odchudzające i oczyszczające z toksyn". Warszawa: Wydawnictwo Mada. [13] Tarko Tomasz, A. Duda-Chodak, D. Semik-Szczurak, A. Błach. 2016. "Związki bioaktywne w napojach owocowych i warzywnych". Rola Procesów Technologicznych w Kształtowaniu Jakości Żywności 135-143. [14] Turek Katarzyna, J. Słupski, M. Tabaszewska, Ł. Skoczylas, A. Tomf-Sarna, R. Skoczeń-Słupska. 2016. "Soki jabłkowe naturalnie mętne - produkty bogate w związki biologicznie czynne." Rola Procesów Technologicznych w Kształtowaniu Jakości Żywności 127-134.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 67918 "Na ogień i wysokie temper..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA - e-zeszyt (pdf) 2012-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
30.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA - papierowa prenumerata roczna
360.00 zł brutto
333.33 zł netto
26.67 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
381.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2018-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH