Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2023 - zeszyt 1
Opakowania aktywne w przemyśle spożywczym – część 1
Active Packaging in Food Industry – Part 1
10.15199/65.2023.1.5
Sabina Galus
Małgorzata Nowacka
nr katalogowy: 141629
10.15199/65.2023.1.5
Streszczenie
Opakowanie jest istotną częścią produktu spożywczego i może spełniać wiele funkcji, od ochronnej po informacyjną. Wprowadzenie substancji aktywnej umożliwia otrzymanie opakowania aktywnego, które może oddziaływać na żywność i otoczenie wewnątrz opakowania, przyczyniając się do wydłużenia przydatności do spożycia. Opakowania aktywne mogą posiadać różne właściwości, a ich cechy są zależne od zastosowanych substancji aktywnych, jak również od właściwości produktu spożywczego. Głównymi zaletami opakowań aktywnych są: utrzymanie jakości produktów (m.in. zapobieganie zmianom barwy, utracie jędrności lub migracji składników), spowolnienie procesów psucia się żywności, ochrona przed niepożądanymi zanieczyszczeniami bądź rozwojem drobnoustrojów oraz promieniowaniem UV. W pracy scharakteryzowano opakowania aktywne (w aspekcie jakości i ograniczenia marnotrawienia żywności), substancje o działaniu aktywnym w opakowaniach i zastosowanie w przemyśle spożywczym.
Abstract
Packaging is a crucial part of a food product and can exhibit many functions, from protective to informative. the introduction of an active substance makes it possible to obtain active packaging that can affect the food and the environment inside the packaging, contributing to extending the shelf life of the product. Active packaging may have various properties and their features depend on the active substances used, as well as on the properties of the food product. The main advantages of active packaging are maintaining the quality of products (e.g. prevention of color changes, loss of firmness or migration of ingredients), reducion of food spoilage, protection against undesirable contamination or the development of microorganisms and uV radiation. The paper characterizes active packaging in terms of quality and reduction of food waste, active substances and application in the food industry.
Słowa kluczowe
opakowania aktywne
żywność
jakość
powłoki aktywne
Keywords
active packaging
food
quality
active coatings
Bibliografia
[1] Abbas M., M. Buntinx, W. Deferme, R. Peeters. 2019. „(Bio)polymer/zno nanocomposites for Packaging applications: A review of Gas Barrier and mechanical Properties”. Nanomaterials 9 (10) : 1494. DoI: 10.3390/nano9101494. [2] Adeyeye S.A.O., T.J. Ashaolu. 2021.„Applications of nano-materials in food packaging: a review”. Journal of Food Process Engineering 44 (7) : e13708. DoI: 10.1111/jfpe.13708. [3] Asgher M., S.A. Qamar, M. Bilal, H.M.N. Iqbal. 2020.„Bio-based active food packaging materials: Sustainable alternative to conventional petrochemical-based packaging materials”. Food Research International 137 (24) : 109625. DoI:10.1016/j.foodres.2020.109625. [4] Barska A., J. Wyrwa. 2016. „Konsument wobec opakowań aktywnych i inteligentnych na rynku produktów spożywczych”. Zagadnienia Ekonomiki Rolnej 349 (4) : 138-161. DoI: 10.5604/00441600.1225668. [5] Bhargava N., V.S. Sharanagat, R.S. mor, K. Kumar. 2020. „Active and intelligent biodegradable packaging films using food and food waste-derived bioactive compounds: A review”. Trends in Food Science & Technology 105 : 385-401, doi:10.1016/j.tifs.2020.09.015. [6] Cierpiszewski R. 2016. Opakowania aktywne i inteligentne. Poznań : Wydawnictwo uniwersytetu ekonomicznego w Poznaniu. [7] Díaz-montes E., R. Castro-muñoz. 2021. „Edible Films and coatings as Food-Quality Preservers: An overview”. Foods 10 (2) : 249. DoI: 10.3390/foods10020249. [8] Ghaani M., C.A. Cozzolino, G. Castelli, S. Farris. 2016. „An overview of the intelligent packaging technologies in the food sector”. Trends in Food Science & Technology 51 : 1-11. DoI: 10.1016/j. tifs.2016.02.008. [9] He X., H. Deng, H.-m. Hwang. 2019.„The current application of nanotechnology in food and agriculture”. Journal of Food and Drug Analysis 27 (1) : 1-21. DoI: 10.1016/j.jfda.2018.12.002. [10] Jeya Jeevahan J., M. Chandrasekaran, S.P. Venkatesan, V. Sriram, J.G. Britto, G. Mageshwaran, R.B. Durairaj. 2020. „Scaling up difficulties and commercial aspects of edible films for food packaging: A review”. Trends in Food Science & Technology 100 : 210-222. DoI: 10.1016/j.tifs.2020.04.014. [11] Kalpana S., S.R. Priyadarshini, M. Maria Leena, J.A. Moses, C. Anandharamakrishnan. 2019. „Intelligent packaging: trends and applications in food systems”. Trends in Food Science & Technology 93 : 145-157. DoI: 10.1016/j.tifs.2019.09.008. [12] Krasniewska K., S. Galus, M. Gniewosz. 2020. „Biopolymers-Based materials containing silver nanoparticles as active Packaging for Food applications-A review”. International Journal of Molecular Sciences 21 (3) : DoI: 10.3390/ijms21030698. [13] Lesiów T., Z. Foltynowicz. 2018. „Opakowania funkcjonalne w żywności”. Engineering Sciences And Technologies 1 : 32-41. DOI: 10.15611/nit.2018.1.03. [14] Mohamed S.A.A., M. el-sakhawy, M.A. el-Sakhawy. 2020. „Polysaccharides, Protein and Lipid -Based natural edible Films in Food Packaging: A review”. Carbohydrate Polymers 238: 116178. DoI: 10.1016/j.carbpol.2020.116178. [15] Pereira de Abreu D.A., J.M.Cruz, P.Paseiro Losada. 2012.„Active and Intelligent Packaging for the Food Industry”. Food Reviews International 28 : 146-187. DoI: 10.1080/87559129.2011.595022. [16] Pinto L., M.A. Bonifacio, E. De Giglio, E. Santovito, S. Cometa, A. Bevilacqua, F. Baruzzi. 2021.„Biopolymer hybrid materials: Development, Characterization, and Food packaging applications”. Food Packaging and Shelf Life 28 : 100676. DoI: 10.1016/j.fpsl.2021.100676. [17] Popowicz R., T. Lesiów. 2014. „Innowacyjne opakowania aktywne w przemyśle żywnościowym”. Engineering Sciences And Technologies 2 :34:48. DoI: 10.15611/nit.2014.2.04. [18] Restuccia D., U.G. Spizzirri, O.I. Parisi, G. Cirillo, M. Curcio, F. Iemma, F. Puoci, G. Vinci, N. Picci. 2010. „New EU regulation aspects and global market of active and intelligent packaging for food industry applications”. Food Control 21 : 1425-1435. DoI: 10.1016/j.foodcont.2010.04.028. [19] Siddiqui S., S.A. Alrumman. 2021. „Influence of nanoparticles on food: An analytical assessment”. Journal of King Saud University - Science 33 : 101530. doi:https://doi.org/10.1016/j.jk- sus.2021.101530. [20] Sykut B., K. Kowalik, P. Droździel. 2013.„Współczesne opakowania dla przemysłu spożywczego”. Nauki Inżynierskie i Technologie 3 : 114-121. [21] Trajkovska Petkoska A., D. Daniloski, N.M. D’cunha, N. Naumovski, A.t. Broach. 2021.„Edible packaging: sustainable solutions and novel trends in food packaging”. Food Research International 140 : 109981. DoI: 10.1016/j.foodres.2020.109981.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 61699 "Automatyka i armatura Dan..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2023-1
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
32.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2023-10
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
32.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2023-11
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
32.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2023-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
32.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
CHŁODNICTWO - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
252.00 zł
Do koszyka
CHŁODNICTWO - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
CHŁODNICTWO - papierowa prenumerata roczna
360.00 zł brutto
333.33 zł netto
26.67 zł VAT
(stawka VAT 8%)
CHŁODNICTWO - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
381.00 zł
Do koszyka
CHŁODNICTWO - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
CHŁODNICTWO - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
432.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2023-1
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH