Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
|
Rocznik 2019 - zeszyt 6
Wpływ sonikacji na stabilność i aktywność antyoksydacyjną kwasu kawowego
The effect of ultrasonic treatment on the stability and antioxidant activity of caffeic acid
10.15199/62.2019.6.17
Zbigniew Kobus
Marek Szmigielski
Kamil Wilczyński
Klaudia Kałwa
Leszek Rydzak
Agata Blicharz-Kania
Anna Pecyna
nr katalogowy: 121031
10.15199/62.2019.6.17
Streszczenie
Przedstawiono wyniki wpływu sonikacji na stabilność i aktywność antyoksydacyjną kwasu kawowego. Do badań wykorzystano dwa roztwory kwasu kawowego o stężeniu 0,2 mg/mL w etanolu i w metanolu. Obróbkę ultradźwiękową przeprowadzono za pomocą procesora ultradźwiękowego (Sonic VCX 750). Doświadczenie prowadzono przez 0–30 min, wykorzystując pole akustyczne o częstotliwości 20 kHz oraz natężeniu 21 W/cm2 i 38 W/cm2. Zawartość kwasu kawowego oznaczono metodą chromatograficzną i metodą Folina i Ciocalteu’a, zaś aktywność antyoksydacyjną za pomocą rodnika DPPH. W przypadku metody chromatograficznej nie stwierdzono statystycznie istotnego wpływu ultradźwięków na stabilność roztworów kwasu kawowego. Stosując metodę Folina i Ciocalteu’a zaobserwowano nieznaczną, ale statystycznie istotną różnicę w oznaczonych stężeniach kwasu kawowego w roztworach po sonikacji.
Abstract
Com. caffeic acid was dissolved in EtOH and MeOH and treated with ultrasonic iradn. (21 W/cm2 and 38 W/cm2). A field of acoustic waves with a frequency of 20 kHz for 0–30 min was used. The content of caffeic acid was detd. by using. chromatog. and Folin-Ciocalteu methods. According to the chromatog. method, no statistically significant effect of ultrasound on the stability of caffeic acid was found. A decrease in the concn. of caffeic acid in soln. after sonication was obsd. in the case of Folin-Ciocalteu method. An antioxidant activity of caffeic acid was elso evaluated by using 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl radical
Bibliografia
[1] H. Zieliński, B. Achremowicz, M. Przygodzka, Żywność Nauka Technol. Jakość 2012, 1, 5. [2] M.N. Clifford, J. Sci. Food Agric. 2000, 80, 1033. [3] J. Piekut, Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 2017, 588, 103. [4] M. Jeszka, E. Flaczyk, J. Kobus-Cisowska, K. Dziedzic, Nauka Przyr. Technol. 2010, 4, 1. [5] I. Gulcin, Toxicology 2006, 217, 213. [6] J. Kołodziejczyk-Czepas, M. Szejk, A. Pawlaczyk, H.M. Żbikowska, Żywność Nauka Technol. Jakość 2015, 3, 5. [7] A.F. Sanchez-Maldonado, A. Schieber, M.G. Gaenzle, J. Appl. Microbiol. 2011, 11, 1176. [8] P. Stanely Mainzen Prince, K. Senthil Kumaran, Food Res. Int. 2012, 45, 155. [9] J. Psotová, J. Lasovský, J. Vičar, Biomed. Papers 2003, 2,147. [10] M. Kępa, M. Miklasińska-Majdanik, R.D. Wojtyczka, D. Idzik, K. Korzeniowski, J. Smoleń-Dzirba, T.J. Wąsik, Biomed Res. Int. 2018, 2018, 1. [11] S. Perumal, R. Mahmud, S. Ismail, Pharmacogn. Mag. 2017, 13, 311. [12] G.D. Norata, P. Marchesi, S. Passamonti, A. Pirillo, F. Violi, A.L. Catapano, Atherosclerosis 2007, 191, 265. [13] D. Gumul, J. Korus, B. Achremowicz, Żywność Nauka Technol. Jakość 2005, 4, 41. [14] Y. Sun, L. Qiao, X. Ye, D. Liu, X. Zhang, H. Huang, Molecules 2013, 18, 561. [15] E. Nebesny, G. Budryn, Eur. Food Res. Technol. 2003, 217, 157. [16] S. Patil, B. Torres, B.K. Tiwari, H.H. Wijngaard, P. Bourke, P.J. Cullen, C.P. O’Donnell, V.P. Valdramidis, J. Food Sci. 2010, 75, 437. [17] V.S. Sutkar, P.R. Gogate, Chem. Eng. J. 2009, 155, 26. [18] Z. Kobus, L. Rydzak, K. Wilczyński, R. Nadulski, T. Guz, K. Zawiślak, Przem. Chem. 2018, 97, 724. [19] D. Pingret, A.-S. Fabiano-Tixier, C.L. Bourvellec, C.M.G.C. Renard, F. Chemat, J. Food Eng. 2012, 111, 73. [20] L. Qiao, X. Ye, Y. Sun, J. Ying, Y. Shen, J. Chen, Ultrason. Sonochem. 2013, 20, 1017. [21] W. Brand-Williams, M.E. Cuvelier, C. Berset, Lebensm.-Wiss. Food Sci. 1995, 28, 25. [22] A.L. Waterhouse, [w:] Current protocols in food analytical chemistry (red. R.E. Wrolstad), Wiley, New York 2002, 1. [23] P.R. Gogate, A.B. Pandit, Ultrason. Sonochem. 2004, 11, 105. [24] M.C. Foti, C. Daquino, C. Geraci, J. Org. Chem. 2004, 69, 2309.
Zeszyt
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2019-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
55.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
400.00 zł
Do koszyka
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE - papierowa prenumerata roczna
540.00 zł brutto
500.00 zł netto
40.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE - pakowanie i wysyłka
14.00 zł brutto
11.38 zł netto
2.62 zł VAT
(stawka VAT 23%)
554.00 zł
Do koszyka
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
600.00 zł brutto
555.56 zł netto
44.44 zł VAT
(stawka VAT 8%)
600.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2019-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH