Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2021 - zeszyt 2
Soczewica zielona – innowacyjny surowiec do produkcji piwa bezglutenowego
Lens culinaris – an innovative raw material for gluten-free beer production
10.15199/64.2021.2.1
Katarzyna Fulara
Aneta Ciosek
Olga Hrabia
Aleksander Poreda
nr katalogowy: 131441
10.15199/64.2021.2.1
Streszczenie
Piwo jest jednym z najczęściej spożywanych napojów alkoholowych. Jednak spożywanie piw wytwarzanych z typowych słodów (jęczmienny, pszeniczny) nie jest bezpieczne dla osób z celiakią ze względu na zawartość glutenu, który ma toksyczny wpływ na komórki jelita cienkiego. Dobrej jakości, smaczne piwo bezglutenowe z pewnością wzbudziłoby zainteresowanie nie tylko wśród ludzi chorych na celiakie, ale i ciekawych nowości koneserów piwa. W niniejszym artykule omówione są regulacje prawne dotyczące etykietowania produktów bezglutenowych oraz wybrane rozwiązania technologiczne umożliwiające produkcję piwa o obniżonej zawartości glutenu, w tym poprzez wykorzystanie soczewicy zielonej.
Abstract
Beer is one of the most consumed alcoholic beverages. However, consuming beers made from typical malts (barley, wheat) is not safe for people with celiac disease due to the content of gluten, which has a toxic effect on the cells of the small intestine. Good-quality, tasty gluten-free beer would surely arouse interest not only among people suffering from celiac disease, but also among interesting new beer connoisseurs. This article discusses the legal regulations regarding the labeling of gluten-free products and selected technological solutions enabling the production of beer with a reduced gluten content, including the use of green lentils.
Słowa kluczowe
piwo
soczewica
surowiec
innowacyjność
Keywords
beer
lentils
raw material
innovation
Bibliografia
[1] De Meo Bruno., Gary Freeman, Ombretta Marconi, Chris Booer, Giuseppe Perretti, Paulo Fantozzi. 2011. “Behavior of malted cereals and pseudo-cereals for gluten without gluten beer production”. J. Inst. Brew. 117 (4): 541–546. [2] Harasym Joanna, Tomasz Pieciuń. 2010. „Nietypowe słody piwowarskie – przegląd”. Nauki Inżynierskie i Technologie 2(92): 77–91. [3] Trummer Jonas, Aleksander Poreda, Wiktor Berski. 2019. “The effect of malting on green lentils and their suitability for wort production”. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 63(10): 14–18. [4] Erskine William, Fred Muehlbauer, Ashutosh Sarker, Balram Sharma. 2009. The lentil: botany, production and uses. MPG Books Group. [5] Yadav Shyam S., David McNeil, Philip C. Stevenson. 2007. “Lentil: An Ancient Crop for Modern Times”. Springer 4(3): 47–93. [6] Codex Alimentarius International Food Standards. Standard for foods for special dietary use for persons intolerant to gluten. Codex Stan 118–1979. [7] Sardarodiyan Maryam, Esmaeil Ataye Salehi. 2016. “Celiac disease and role of a gluten-free diet”. Int. J. Pharm. Tech. Res. 9(4):349–356. [8] Kerpes Roland, Susan Fischer, Thomas Becker. 2017. “The production of gluten-free beer: degradation of hordeins during malting and brewing and the application of modern process technology focusing on endogenous malt peptidases”. Trends Food Sci. Technol. 69:129–138. [9] Rubio-Flores Monica, Sergio O. Serna-Saldivar. 2016. ”Technological and engineering trends for production of gluten-free beers”. Food Eng. Rev. 8:468–482. [10] European Union Commission Regulation (EC) No 41/2009 of 20 January 2009 concerning the composition and labelling of foodstuffs suitable for people intolerant to gluten. Off J. Eur. Union L 16:3–5. [11] Gumienna Małgorzata, Barbara Górna. 2020. “Gluten hypersensitivities and their impact on the production of gluten-free beer”. European Food Research and Technology 246 (11): 2147–2160. [12] Federal Register Food labelling: gluten-free labeling of fermented or hydrolyzed foods. Food and Drug Administration on 11/18/2015 Docket No. FDA- 2014-N-1021 https://www.regulations.gov Accessed 11/18/2015. [13] Tanner Gregory J., Blundell Malcolm J., Colgrave Michelle L., Howitt Crispin A. 2015. “Creation of the first ultra-low gluten barley (Hordeum vulgare L.) for coeliac and gluten-intolerant populations”. Plant Biotechnol. J. 14 (4):1139-50. [14] Dostálek Pavel, Hochel Igor, Méndez Enrique., Hernando Alberto, Gabrovská Dana. 2006. “Immunochemical determination of gluten in malts and beers”. Food Addit. Contam. 23(11):1074–1078. [15] Knorr Verena, Herbert Wieser, Peter Koehler. 2016. “Production of gluten-free beer by peptidase treatment”. European Food Research and Technology 242: 1129–1140. [16] Edens Luppo, Peter Dekker, Rob Van der Hoeven, Flip Deen, Andre de Roos, Rene Floris. 2005. “Extracellular prolyl endoprotease from Aspergillus niger and its use in the debittering of protein hydrolysates”. J. Agric. Food Chem. 53 (20): 7950–7957. [17] Knorr Verena, Kerpes Roland, Herbert Wieser, Martin Zarnkow, Thomas Becker, Peter Koehler. 2015. “Production and application of barley malt extract with high peptidase activity for the degradation of gluten in wort”. Eur. Food Res. Technol. 242: 585–597. [18] Albanese Lorenzo, Rosaria Ciriminna, Francesco Meneguzzo, Mario Pagliaro. 2017. “Beer-brewing powered by controlled hydrodynamic cavitation: theory and real-scale experiments”. J. Cle. Pro. 142(4):1457–1470. [19] Albanese Lorenzo, Rosaria Ciriminna, Francesco Meneguzzo, Pagliaro Mario. 2017. “Gluten reduction in beer by hydrodynamic cavitation assisted brewing of barley malts”. LWT-Food Sci. Technol. 82:342–353. [20] Benítez EIisa I., Maria R. Acquisgrana, Nelida M. Peruchena, Gladis L. Sosa, Jorge E. Lozano. 2016. “Effects of silica gel on reduction in gluten during several beer brewing stages”. I J. Food Sci. Technol. 51(4): 920–928.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 35173 "Tort dla piętnastu ..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY- e-zeszyt (pdf) 2021-2
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
52.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2021-2
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH