Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2023 - zeszyt 11
Zmiany w spożyciu mięsa w krajach Unii Europejskiej
Changes in Meat Consumption in the European Union Countries
10.15199/65.2023.11.1
Mariola Kwasek
nr katalogowy: 146030
10.15199/65.2023.11.1
Streszczenie
W artykule przedstawiono zmiany w spożyciu mięsa w krajach Unii Europejskiej w latach 2010-2021 oraz wskaźniki samowystarczalności w zakresie mięsa w latach 2019-2021. Do oceny zmian w spożyciu mięsa posłużyły bilanse żywnościowe Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia iRolnictwa. Kierunki zmian w spożyciu mięsa w krajach UE są z reguły zbliżone. Jednak poziom spożycia różnych gatunków mięsa jest bardzo zróżnicowany. Wynika to głównie z czynników ekonomicznych ipozaekonomicznych, przede wszystkim czynników geograficznych, jak i kulturowych, które wyznaczają główne kierunki produkcji mięsa. We wszystkich krajach UE-27 spożycie mięsa czerwonego jest znacznie wyższe niż rekomendowane przez Międzynarodową Agencję ds. Badań nad Rakiem. Otrzymane wyniki służą do monitorowania postępów w kierunku przejścia na zdrowszą ibardziej zrównoważoną dietę. Tylko Hiszpania, Holandia i Irlandia są samowystarczalne w zakresie wszystkich gatunków mięsa
Abstract
The article presents changes in the meat consumption in the European Union countries in 2010-2021 and self-sufficiency rates in meat in 2019-2021. Food Balance Sheets of the Food and Agriculture Organization of the United Nations were used to assess changes in meat consumption. The directions of changes in meat consumption in EU countries are usually similar. However, the level of consumption of different types of meat varies greatly. This is mainly due to economic and non-economic factors, primarily geographical and cultural factors, which determine the main directions of meat production. In all EU-27 countries red meat consumption is much higher than recommended by International Agency for Research on Cancer. The obtained results are used to monitor progress towards a transition to ahealthier and more balanced diet. Only Spain, Netherlands and Ireland are self-sufficient in all types of meat.
Słowa kluczowe
mięso
spożycie
samowystarczalność żywnościowa
Unia Europejska
Keywords
meat
consumption
self-sufficiency
European Union
Bibliografia
[1] Abbaspour N., R. Hurrell, R. Kelishadi. 2014. “Review on iron and its importance for human health”. Journal of Research in Medical Sciences 19(2) : 164-174. [2] Atlas mięsa. Fakty idane na temat zwierząt, które zjadamy. 2022. Fundacja im. Heinricha Bölla wWarszawie, Fundacja na rzecz Ekorozwoju, Polska. [3] Brzegowy M. 2021. Mięso białe i czerwone – rodzaje, wartości odżywcze. Które lepsze dla zdrowia? https://www.doz.pl/czytelnia/a15726Mieso_biale_i_czerwone__rodzaje_wartosci_odzywcze._Ktore_lepsze_dla_zdrowia (data dostępu 12.10.2023 r.). [4] Czerwonka M, A. Tokarz. 2017. “Iron in red meat – friend or foe”. Meat Science 123 : 157-165. [5] FAO, WHO. 2019. Sustainable healthy diets – Guiding principles. Rome. [6] FAOSTAT – baza danych statystycznych, https://www.fao.org/faostat/en/#data/FBS/report (dostęp: 30.10.2023). [7] Gawęcki J., M. Zielke. 2003. „Produkty spożywcze i ich wartość odżywcza”. W Żywienie człowieka. Podstawy nauki ożywieniu, s. 307-332. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN. [8] O’Leary F., S. Samman 2010. “Vitamin B12 in health and disease”. Nutrients 2(3) : 299-316. [9] Sobiecki R. 2007. Globalizacja afunkcje polskiego rolnictwa. Warszawa: SGH. [10] Obeid R., S.G. Heil, M.M.A. Verhoeven, E.G.H.M. van den Heuvel, L.C.P.G.M de Groot, S.J.P.M. Eussen. 2019. “Vitamin B12 Intake From Animal Foods, Biomarkers, and Health Aspects”. Frontiers in Nutrition 6 : 1-18. [11] Westhoek H. G. A. Rood, M. van den Berg, J. H. Janse, D. Nijdam, M. Reudink, E. Stehfest, J. P. Lesschen, O. Oenema, G. Woltier. 2011. The Protein Puzzle. The consumption and production of meat, dairy and fish in the European Union. The Hague: PBL Netherlands Environmental Assessment Agency. [12] WHO. 2023. Red and processed meat in the context of health and the environment: many shades of red and green. Information brief. Geneva. [13] Williams P.G. 2007. “Nutritional composition of red meat”. Nutrition & Dietetics 64 : 113-119.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 31698 "Świąteczne przyprawy..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY - e-zeszyt (pdf) 2007-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
21.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
264.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY - papierowa prenumerata roczna
336.00 zł brutto
311.11 zł netto
24.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
378.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
432.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2023-11
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH