Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2017 - zeszyt 10
Funkcjonalne napoje mleczne
Functional Milk Beverages
10.15199/64.2017.10.4
Bożena Waszkiewicz-Robak
Klaudia Kulik
Maciej Bazarnik
nr katalogowy: 110188
10.15199/64.2017.10.4
Streszczenie
Napoje mleczne o znaczeniu funkcjonalnym kojarzą się przede wszystkim z napojami fermentowanymi, gdyż dzięki zawartości bakterii kwasu mlekowego poprawiają stan flory jelitowej organizmu ludzkiego. W tym kierunku dość powszechnie rozwijany jest asortyment napojów o właściwościach prebiotycznych, probiotycznych lub synbiotycznych. Dodatek do takich napojów innych składników bioaktywnych w ilości warunkującej pozytywne oddziaływanie na pewne funkcje organizmu czyni te napoje funkcjonalnymi pod warunkiem, że ilość tych składników w porcji napoju zalecanej do dziennego spożycia upoważniałaby producenta do zamieszczania na etykiecie opakowania jednostkowego właściwego oświadczenia zdrowotnego, uzupełnionego oświadczeniem żywieniowym typu: zawiera …, nie zawiera…, źródło…, wysoka zawartość…. Brak takich oświadczeń na etykiecie produktu poddaje w wątpliwość jego funkcjonalność w świetle wymagań stawianych żywności funkcjonalnej.
Abstract
Functional milk beverages are associated primarily with fermented beverages, because thanks to the content of lactic acid bacteria they improve the condition of the intestinal flora of the human body. In this direction, an assortment of beverages with prebiotic, probiotic or synbiotic properties is commonly developed. The addition to such beverages of other bioactive ingredients in the amount that determines positive effects on certain functions of the body makes these drinks functional, provided that the quantity of these ingredients in the serving portion of the recommended daily intake would authorize the manufacturer to include on the label of the individual package the appropriate health claim supplemented by a nutrition claim: contains ..., does not contain ..., source of ..., high content of ... . The lack of such claims on the label of the product is questioning its functionality in the light of the requirements of functional foods.
Słowa kluczowe
napoje mleczne
napoje funkcjonalne
bakterie kwasu mlekowego
substancje bioaktywne
Keywords
milk beverage
functional beverage
lactobacilli
bioactive subs
Bibliografia
[1] Arab Khelifa, Adrien Rossary, Laurent Soulere, Jean-Paul Steghens. 2006. “Conjugated linoleic acid, unlike other unsaturated fatty acids, strongly induces glutathione synthesis without any lipoperoxidation". British Journal of Nutrition 96 (5) : 811-819. [2] Artykuł promocyjny. 2009: Smoothie - napój "o wielu twarzach". Przemysł Spożywczy 63 : 22-23. [3] Bukowska Agnieszka. 2011. "Rola melatoniny w procesach antynowotworowych — potencjalne mechanizmy". Medycyna Pracy 62 (4) : 425-434. [4] Cieślik Ewa, Kinga Turcza. 2015. "Właściwości prozdrowotne aloesu zwyczajnego Aloe vera (L.) Webb. (Aloe barbadensis Mill.)". Postępy Fitoterapii 16 (2) : 117-124. [5] Czernic Aleksandra, Małgorzata Bartosz, Jan Błaszczyk, Aleksandra Andysz, Joanna Błaszczyk-Suszyńska. 2011. "Wpływ suplementacji koenzymem Q10 na enzymatyczną obronę antyoksydacyjną krwinek czerwonych ludzi zdrowych". Problemy Higieny i Epidemiologii 92 (3) : 632-635. [6] FAO/WHO, 2011. Codex Alimentarius: Milk and Milk Products, Codex standard for fermented milk, codex stan 243-2003, 6-16. [7] Gruenwald J. 2009. Fortification of beverages with products other than vitamins and minerals. In Functional and Speciality Beverage Technology. 92-106. Paquin P, ed. New York: CRC Press. [8] Gürakan G. Candan, Aysun Cebeci, Barbaros Özer. 2010. Probiotic dairy beverages: microbiology and technology. In: Yildiz F, editor. Development and manufacture of yogurt and other functional dairy products. Florence, S.C.: Taylor & Francis Group: 165-95. [9] Hernandez-Ledesma Blanca, Beatriz Miralles, Lourdes Amigo, Mercedes Ramos, Isidra Recio. 2005. “Identification of antioxidant and ACE-inhibitory peptides in fermented milk". Journal of the Science of Food and Agriculture 85 : 1041-1048. [10] Holzapfel Wilhelm. 2006. Introduction to prebiotics and probiotics. In: Goktepe I, Juneja VK, Ahmedna M, editors. Probiotics in food safety and human health. Florence, S.C.: Taylor & Francis Group, 1-33. [11] Janer C., Pelaez C, Requena T. 2004. “Caseinomacropeptide and whey protein concentrate enhance Bifidobacterium lactis growth in milk". Food Chemistry 86 (2) : 263-267. [12] Jaworska Grażyna, Aleksandra Olczak. 2010. "Napoje bezalkoholowe nowe tendencje w produkcji". Przemysł Spożywczy 64 (7-8) : 36-40. [13] Jayakeerthana S. 2016. "Beneficial effect of Green Tea - A review". Journal of the American College of Nutrition 8 (10) : 1184-1187. [14] Kennedy D.O., W. Little, C.F. Haskell, A.B. Scholey. 2006. “Anxiolytic effects of a combination of Melissa officinalis and Valeriana officinalis during laboratory induced stress". Phytotherapy Research 20 (2) : 96-102. [15] Lin Y T. 2003. “Influence of lactic cultures, linoleic acid and fructo-oligosaccharides on conjugated linoleic acid concentration in non-fat set yoghurt". Australian Journal of Dairy Technology 58 (1) : 11. [16] Marsh J. Alan, Hill Colin, Ross Paul, Cotter D. Paul. 2014. “Fermented beverages with health - promoting potential: Past and future perspectives". Trends in Food Science & Technology 38 (2) : 113-124. [17] Mojka Katarzyna. 2013. "Charakterystyka mlecznych napojów fermentowanych". Problemy Higieny i Epidemiologii 94 (4) : 722-729. [18] Obidoska Grażyna, Ala Sadowska. 2004. "Rośliny o działaniu adaptogennym". Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin 233 : 163-171. [19] Özer Barbaros, Huseyin Kirmaci. 2010. "Functional milks and dairy beverages". International Journal of Dairy Technology 63 : 1-15. [20] Özer D, M S Akin, Barbaros Özer. 2005. “Effects of inulin and lactulose on survival of Lactobacillus acidophilus LA-5 and Bifidobacterium bifidum BB-02 in Acidophilus-bifidus yoghurt". Food Science and Technology International 11 (1) : 19-24. [21] portalspozywczy.pl, 11.05.2016 [22] Prognoza FAO - Food Outlook Biannual report on global food markets June 2017 - Milk and milk products. [23] Raport ARR, 2017.07.21 na podstawie prognozy IERiGŻ - PIB. [24] Raport EFSA: Consumption of food and beverages with added plant sterols in the European Union. The Efsa J., 2008, 133, 1-21. [25] Rospond Bartłomiej, Joanna Chłopicka. 2013. "Funkcje biologiczne L-karnityny i jej zawartość w wybranych produktach spożywczych". Przegląd Lekarski 70 : 85-91. [26] Saarela Maria. 2009. Probiotics as ingredients in functional beverages. In: Paquin P, editor. Functional and speciality beverage technology. Cambridge, UK: Woodhead Publishing Limited and CRC Press LLC.: 55-70. [27] Seremak-Bulge Jadwiga. 2016. "Zmiany cen detalicznych przetworów mlecznych oraz spożycia mleka po akcesji do Unii Europejskiej". Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich. t. 103, z. 3, 54-66. [28] Sharma Ranjan. 2005. “Market trends and opportunities for functional dairy beverages". Australian Journal of Dairy Technology 60 (2) : 196-199. [29] Stephenie W, Kbeir B M, Shuhimi M, Rosfarizan M and Yazid A M. 2007. “Growth and optimization of a probiotic candidate, Bifidobacterium pseudocatenilatum G4, in milk medium using response surface methodology". Biotechnology and Bioprocess Engineering 12 (2) : 106-113. [30] Talwalkar A, Kailasapathy K. 2004. “A review of oxygen toxicity in probiotic yogurts: influence on the survival of probiotic bacteria and protective techniques". Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety 3 : 117-24. [31] Waszkiewicz-Robak Bożena, Elżbieta Biller, Mieczysław Obiedziński. 2017. “Trendy na rynku napojów bezalkoholowych". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 4 : 28-30. [32] Żelazowski Piotr. 2015. Życie w mlecznych napojach fermentowanych. w: Życie... i o nim interdyscyplinarnie, Edycja: 1, Wydawnictwo Diecezji Siedleckiej UNITAS, Wydawcy: Paweł Szczepańczyk, Aleksandra Kleśta, Hubert Wiśniewski, 1, 212-233.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 31610 "Produkcja materiałów budo..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
MATERIAŁY BUDOWLANE - e-zeszyt (pdf) 2007-11
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
25.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
MATERIAŁY BUDOWLANE - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
MATERIAŁY BUDOWLANE - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
MATERIAŁY BUDOWLANE - papierowa prenumerata roczna
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
MATERIAŁY BUDOWLANE - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
342.00 zł
Do koszyka
MATERIAŁY BUDOWLANE - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
MATERIAŁY BUDOWLANE - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
456.00 zł brutto
422.22 zł netto
33.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
456.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2017-10
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH