Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2016 - zeszyt 7-8
Owoce, warzywa i soki w zaleceniach żywieniowych - kontrowersje dotyczące spożycia
10.15199/64.2016.7-8.2
Witold Płocharski
Jarosław Markowski
Barbara Groele
Katarzyna Stoś
nr katalogowy: 100323
10.15199/64.2016.7-8.2
Wraz z rozwojem wiedzy o żywności i żywieniu istnieje możliwość opracowania coraz doskonalszych piramid/talerzy, sprzyjających zachowaniu zdrowia. W pracy porównano najnowsze (z 2016 r.) zalecenia żywieniowe ekspertów amerykańskich i polskich dotyczące spożycia warzyw, owoców i soków. Nawiązano do stanowiska WHO odnoszącego się do zaleceń w żywieniu małych dzieci. Autorzy w pełni podzielają pogląd ekspertów, że owoce i warzywa jako produkty o wysokiej gęstości odżywczej i zdrowotnej powinny stanowić podstawowy składnik zrównoważonej diety. Kontrowersje wzbudzają jednak sugerowane w różnych zaleceniach proporcje spożycia owoców do warzyw i zalecenia dotyczące soków owocowych. Niewątpliwie właściwe nawyki żywieniowe powinny być kształtowane od najmłodszych lat biorąc pod uwagę także prewencję chorób dietozależnych, ale należy przy tym uwzględniać całościową dietę, która bogata będzie w składniki niezbędne dla normalnego funkcjonowania ludzkiego organizmu, dostosowaną do płci i wieku konsumenta.W ostatnich dziesięcioleciach w wielu rozwiniętych krajach świata ogromnym problemem stały się choroby niezakaźne, dietozależne, w tym choroby układu sercowo-naczyniowego, otyłość i cukrzyca [18]. Problem dotyczy nawet dzieci [19], które także w Polsce w dużym procencie mają nadwagę lub nawet są otyłe. Uzyskano przekonujące dowody, że zwiększenie spożycia warzyw i owoców może zapobiec lub przynajmniej ograniczyć ryzyko wystąpienia wielu chorób dietozależnych, w tym nadciśnienia, choroby wieńcowej serca i udaru. Zwiększenie spożycia warzyw i owoców może też zapobiec przyrostowi masy ciała, zmniejszając ryzyko cukrzycy typu 2, a także niektórych chorób oczu, demencji i osteoporozy. Istnieje też prawdopodobieństwo zmniejszenia zachorowalności na raka (np. przewodu pokarmowego) dzięki zwiększonej konsumpcji warzyw i owoców [1]. W artykule zamieszczonym w PFiOW nr 4/16 [11] podano informacje o najważniejszych zaleceniach dotyczących spożycia warzyw, owoców[...]
Bibliografia
[1] Boeing H., A. Bechthold, A. Bub, S. Ellinger, D. Haller, A. Kroke, E. Leschik-Bonnet, M. J. Mueller, H. Oberritter, M. Schulze, P. Stehle, B. Watzl. 2012. "Critical review: vegetables and fruit in the prevention of chronic diseases". European Journal of Nutrition 51: 637-663. [2] Dyrektywa 2012/12/UE 2012. Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 2012/12/UE z dn. 19 kwietnia 2012 r. zmieniająca dyrektywę Rady 2001/112/WE odnoszącą się do soków owocowych i niektórych podobnych produktów przeznaczonych do spożycia przez ludzi. 27.4.2012 Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 115/1. [3] EU: 2016. European Commission Staff Working Document. Young-child formulae: background information. Accompanying the document “Report from the Commission to the European Parliament and the Council on young-child formulae". Brussels, 31.3.2016. COM(2016) 169 final. http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/HTML/?uri=CELEX: 52016SC0099&from=EN [4] Francou Auree, Pascale Hebel, Veronique Braesco, Adam Drewnowski. 2015. “Consumption patterns of fruit and vegetable juices and dietary nutrient density among French children and adults". Nutrients 7(8): 6073-6087. [5] HSPH: 2016. Harvard School Healthy Eating Plate and Healthy Eating Pyramid. https:// www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-eating-plate/. [6] Hu F. B. 2013. “Resolved: there is sufficient scientific evidence that decreasing sugar- -sweetened beverage consumption will reduce the prevalence of obesity and obesity-related diseases". Obesity Reviews 14(8): 606-19. [7] IŻŻ: 2016. Piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej. Pod kier. Jarosz M. i wsp. http://www.izz.waw.pl/pl/strona-gowna/3-aktualnoci/aktualnoci/555-naukowcyzmodyfikowali- zalecenia-dotyczace-zdrowego-zywienia. [8] Mazur J. (red.): 2015. Zdrowie i zachowania zdrowotne młodzieży szkolnej w Polsce na tle wybranych uwarunkowań socjodemograficznych. Wyniki badań HBSC 2014. IMiD, Warszawa http://www.imid.med.pl/images/do-pobrania/Zdrowie_i_zachowania_zdrowotne_ www.pdf. [9] Normy: 2012a. Normy żywienia zdrowych dzieci w 1-3. roku życia - stanowisko polskiej grupy ekspertów. Część I - zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze. Część II omówienie poszczególnych składników odżywczych. Developmental Period Medicine/ Medycyna Wieku Rozwojowego, 2013, XVII, 1 s. 90-102 (Przedruk ze Standardy Medyczne Pediatria, 2012). [10] Normy: 2012. Normy żywienia dla populacji polskiej - nowelizacja. Red. Jarosz M. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa. [11] Płocharski Witold, Jarosław Markowski, Barbara Groele. 2016. "Soki i napoje w zaleceniach żywieniowych różnych krajów". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 60 (4), 14-20. [12] Poradnik: 2012. Poradnik Żywienia Dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia. Praktyczne zastosowanie norm żywienia opracowanych przez grupę ekspertów w 2012 r. Instytut Matki i Dziecka, Zakład Żywienia. ISBN 978-83-88767-66-1. www.imid.med.pl/images/ do-pobrania/poradnik.pdf. [13] Rozporządzenie Nr 432/2012 Komisji (UE) z dnia 16 maja 2012 r. ustanawiające wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności http://eur-lex.europa.eu/ legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32012R0432&from=PL.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 2179 "Inżynieria powierzchi w w..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA - e-zeszyt (pdf) 2004-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
65.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
402.00 zł
Do koszyka
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA - papierowa prenumerata roczna
492.00 zł brutto
455.56 zł netto
36.44 zł VAT
(stawka VAT 8%)
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
513.00 zł
Do koszyka
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
600.00 zł brutto
555.56 zł netto
44.44 zł VAT
(stawka VAT 8%)
600.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2016-7-8
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH