Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2021 - zeszyt 10
Zastosowanie dyfrakcji laserowej do badania stabilności emulsji typu olej w wodzie w przemyśle mleczarskim
Application of Laser Diffraction to Study Stability of Oil-In-Water
10.15199/65.2021.10.4
Adriana Bomba
Andrzej Babuchowski
Marek Adamczak
nr katalogowy: 134158
10.15199/65.2021.10.4
Streszczenie
Stabilność fizyczna emulsji w przypadku produktów żywnościowych to parametr ściśle związany z akceptacją konsumencką, który jednocześnie jest jednym z najważniejszych wyróżników jakości przy określaniu terminu przydatności do spożycia. Termodynamiczna stabilność żywności determinuje warunki przechowywania i możliwość transportu wyprodukowanych dóbr. W związku z powyższym ocena stabilności fizycznej emulsji jest ważnym elementem badań przemysłowych. Zagadnienie to ma szczególne znaczenie w przypadku przemysłu mleczarskiego, którego głównym surowcem jest mleko, czyli klasyczny przykład emulsji typu olej w wodzie (o/w). Dotychczasowe metody badania stabilności emulsji typu o/w opierały się na analizie wielkości kuleczek tłuszczowych z wykorzystaniem mikroskopu optycznego. Postęp naukowy i techniczny doprowadził do dezaktualizacji normy PN-A-86059:1975, która utraciła status„uznanej reguły technicznej” i została wycofana bez zastąpienia. Stabilność emulsji typu o/w, określana na podstawie rozkładu wielkości kuleczek tłuszczowych jest coraz częściej badana z wykorzystaniem dyfrakcji laserowej.
Abstract
The physical stability of emulsions in case of food products is a parameter closely related to consumers’ acceptance, as well as one of the most important determinants of the products’ shelf life. Thermodynamic stability determines the conditions of storage and transportation of manufactured goods. Therefore, the research on emulsion physical stability is an important part of industrial research. This topic is of particular importance for dairy industry, where the raw material is milk – a classic example of oil-in-water (o/ w) emulsion. The analytical methods used so far to determination the stability of o/w emulsions’ stability have been based on the analysis of the size of fat globules using an optical microscope: PN-A-86059: 1975. However, scientific and technical progress has led to the obsolescence of the quoted standard, which lost the status as the “recognized technical rule” and was withdrawn without replacement. Currently, the stability of o/w emulsions, determined by the fat globules’ size distribution is being studied by means of laser diffraction.
Słowa kluczowe
mikroskopia optyczna
dyfrakcja laserowa (LD)
rozkład wielkości cząstek (PSD)
stabilność emulsji
Keywords
optical microscopy
laser diffraction (LD)
particle size distribution (PSD)
emulsion stability
Bibliografia
[1] Berton A., S. Rouvellac, B. Robert, F. Rousseau, C. Lopez, I. Crenon. 2012. „Effect of the size and interface composition of milk fat globules on their in vitro digestion by the human pancreatic lipase: Native versus homogenized milk fat globules”. Food Hydrocolloids 29 (1) : 123-134. DOI:10.1016/j.foodhyd.2012.02.016. [2] Bucci A J., D.L. Van Hekken, M.H. Tunick, J.A. Renye, P.M. Tomasula. 2018. „The effects of microfluidization on the physical, microbial, chemical, and coagulation properties of milk”. Journal of Dairy Science 101 (8) : 6990-7001. DOI:10.3168/jds.2017-13907. [3] Chung C., D.J. McClements. 2014. „Structure – function relationships in food emulsions: improving food quality and sensory perception”. Food Structure 1 (2) : 106-126. DOI:10.1016/j.foostr.2013.11.002. [4] Dalgleish D.G., A.J. Law. 1989. „pH-induced dissociation of bovine casein micelles. II. Mineral solubilization and its relation to casein release”. Journal of Dairy Research 56 (5) : 727-735. DOI:10.1017/S0022029900029290. [5] Hinnenkamp C., B.P. Ismail. 2021. „Enhancing emulsion stability: The synergistic effect of combining Procream and partially hydrolyzed whey protein”. International Dairy Journal 119 : 105059. DOI:10.1016/j.idairyj.2021.105059. [6] Huppertz T., P.F. Fox, A.L. Kelly. 2003. „High pressure-induced changes in the creaming properties of bovine milk”. Innovative Food Science & Emerging Technologies 4 (4) : 349-359. DOI:10.1016/S1466-8564(03)00057-2. [7] Kelimu A., D.F. da Silva, X. Geng, R. Ipsen, A.B. Hougaard. 2017. „Effects of different dairy ingredients on the rheological behaviour and stability of hot cheese emulsions”. International Dairy Journal 71 : 35-42. DOI:10.1016/j.idairyj.2017.02.005. [8] Lefebvere-Cases E., B. Tarodo De La Fuente, J.L. Cuq. 2001. „Effect of SDS on Casein Micelles: SDS-Induced Milk Gel Formation”. Journal of Food Science 66 (1) : 38-42. DOI:10.1111/j.1365-2621.2001.tb15578.x. [9] Malvern. 2013. Mastersizer 3000 User Manual. [10] Marco-Molé R., I. Hernando, E. Llorca, I. Pérez-Munuera. 2012. „Influence of high pressure homogenization (HPH) on the structural stability of an egg/dairy emulsion”. Journal of Food Engineering 109 (4) : 652-658. DOI:10.1016/j.jfoodeng.2011.11.031. [11] Martínez-Monteagudo S.I., S. Kamat, N. Patel, G. Konuklar, N. Rangavajla, V.M. Balasubramaniam. 2017. „Improvements in emulsion stability of dairy beverages treated by high pressure homogenization: A pilot-scale feasibility study”. Journal of Food Engineering 193 : 42-52. DOI:10.1016/j.jfoodeng.2016.08.011. [12] McClements D.J. 2007. „Critical review of techniques and methodologies for characterization of emulsion stability”. Critical Reviews in Food Science and Nutrition 47 (7) : 611-649. DOI:10.1080/10408390701289292. [13] Monteiro S.H., E.K. Silva, V.O. Alvarenga, J. Moraes, M.Q. Freitas, M.C. Silva, R.S.L. Raices, S.S'A. Anderson, M.A.A. Meireles, A.G. Cruz. 2018. „Effects of ultrasound energy density on the non-thermal pasteurization of chocolate milk beverage”. Ultrasonics Sonochemistry 42 : 1-10. DOI:10.1016/j.ultsonch.2017.11.015. [14] Paździor M. 2018. „Identyfikacja czynników oddziałujących na proces homogenizacji i jakość produktu emulsyjnego”. Zeszyty Naukowe. Organizacja i Zarządzanie/Politechnika Śląska z. 118 : 457-468. DOI:10.29119/1641-3466.2018.118.34. [15] PN-A-86059:1975. Mleko, śmietanka i śmietana – Oznaczanie skuteczności homogenizacji. [16] Polski Komitet Normalizacyjny (PKN), https://wiedza.pkn.pl/, dostęp: 09.2021 [17] Ransmark E., B. Svensson, I. Svedberg, A. Göransson, T. Skoglund. 2019. „Measurement of homogenisation efficiency of milk by laser diffraction and centrifugation”. International Dairy Journal 96 : 93-97. DOI:10.1016/j.idairyj.2019.04.011. [18] Rawal S.U., M.M. Patel. 2018. „Lipid nanoparticulate systems: modern versatile drug carriers”. W Lipid Nanocarriers for Drug Targeting, 49-138. Norwich : William Andrew Publishing. [19] Sim J.Y., M. Enteshari, K. Rathnakumar, S.I. Martínez-Monteagudo. 2021. „Hydrodynamic cavitation: Process opportunities for ice-cream formulations”. Innovative Food Science & Emerging Technologies 70 : 102675. DOI:10.1016/j.ifset.2021.102675. [20] Tetra Pak. 2019. Procedure for determination of homogenizing efficiency or NIZOD[5;3]. Pasteurized, ESL and UHT milk. [21] Thiebaud M., E. Dumay, L. Picart, J.P. Guiraud, J.C. Cheftel. 2003. „High-pressure homogenisation of raw bovine milk. Effects on fat globule size distribution and microbial inactivation”. International Dairy Journal 13 (6) : 427-439. DOI:10.1016/S0958-6946(03)00051-7. [22] Velasco C.M. 2010. „Characterization of fat structures in ice cream and enhancement of their colloidal interactions in ice creams high in unsaturated fat”. Thesis. University of Guelph. [23] wiki.anton-paar.com/pl-pl/dyfrakcja-laserowa-dla-okreslania-wielkosci-czastek. [dostęp: 09.2021]. [24] www.pharmaceutical-networking.com/laser-diffraction. [dostęp: 09.2021].
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 16080 "Trwałość przechowalnicza ..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2021-10
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2021-10
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH