Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2024 - zeszyt 6
Polska cytryna, czyli niedoceniony kwaśny owoc – pigwowiec
Polska cytryna, czyli niedoceniony kwaśny owoc – pigwowiec
10.15199/64.2024.6.4
Igor Piotr Turkiewicz
Karolina Tkacz
Aneta Wojdyło
nr katalogowy: 152218
10.15199/64.2024.6.4
Streszczenie
W przemyśle spożywczym wzrasta zainteresowanie wykorzystaniem zapomnianych lub mało znanych gatunków roślin. Owoce pigwowca są przykładem surowca o dużym potencjale przetwórczym, o czym świadczy jego bogaty skład chemiczny. Czynnikiem limitującym wykorzystanie owoców Chaenomeles w produkcji żywności jest ich wysoka kwasowość, wpływającą na ich nieakceptowalny profil sensoryczny. Pigwowce spokrewnione są z pigwą pospolitą (Cydonia oblonga) i pigwą chińską (Pseudocydonia sinensis), lecz różnią się nie tylko wyglądem owoców, morfologią liści i kwiatów, ale przede wszystkim składem chemicznym. Badania fitochemiczne Chaenomeles pozwoliły na wyizolowanie ponad 200 grup substancji chemicznych, wśród których najczęściej opisywano triterpenoidy, seskwiterpenoidy, kwasy organiczne, związki fenolowe, olejki lotne i kwasy tłuszczowe. Na całym świecie obserwuje się dynamiczny wzrost liczby zachorowań na przewlekłe choroby niezakaźne, wśród których cukrzyca typu 2 i otyłość osiągnęły status epidemii XXI wieku. Jedną z głównych przyczyn rozwoju tych stanów patologicznych w organizmie człowieka jest niewłaściwy sposób odżywiania. Kluczową rolę w prewencji i leczeniu chorób metabolicznych odgrywa zbilansowana dieta, bogata w owoce i warzywa, będące źródłem związków bioaktywnych. Regularna podaż tych owoców w diecie może wzbogacić ją o całą gamę związków prozdrowotnych, wykazujących działanie prewencyjne w rozwoju i patogenezie cukrzycy typy 2. Wciąż jednak brak na rynku atrakcyjnego asortymentu produktowego z owoców pigwowca.
Abstract
There has been growing interest in the food industry in using forgotten or little-known plant species. Japanese quince fruits are an example of a raw material with great processing potential, as evidenced by their rich chemical composition. A limiting factor in the use of Chaenomeles fruits in food production is their high acidity, affecting their unacceptable sensory profile. Chaenomeles are related to the common quince (Cydonia oblonga) and Chinese quince (Pseudocydonia sinensis), but differ not only in fruit appearance, leaf and flower morphology, but especially in chemical composition. Phytochemical studies of Chaenomeles have made it possible to isolate more than 200 groups of chemical substances, among which triterpenoids, sesquiterpenoids, organic acids, phenolic compounds, volatile oils and fatty acids have been most commonly described. There has been a rapid increase in chronic non-communicable diseases worldwide, among which type 2 diabetes and obesity have reached epidemic status in the 21st century. One of the main reasons for the development of these pathological conditions in the human body is improper diet. A key role in the prevention and treatment of metabolic diseases is played by a balanced diet, rich in fruits and vegetables, which are a source of bioactive compounds. Regular supply of these fruits in the diet can enrich it with a whole range of health-promoting compounds, showing preventive effects in the development and pathogenesis of type 2 diabetes. However, there is still a lack of attractive Japanese quince fruit product assortment on the market.
Słowa kluczowe
pigwowiec japoński
pigwowiec właściwy
polifenole
procyjanidyny
karotenoidy
tokoferole
aminokwasy
antyoksydanty
Keywords
chaenomeles speciosa
chaenomeles superba
polyphenols
procyanidins
carotenoids
tocopherols
amino acids
antioxidants
Bibliografia
[1] Antoniewska, A., Rutkowska, J., & Adamska, A. (2017). Charakterystyka owoców pigwowca japońskiego oraz ich zastosowanie w przemyśle spożywczym. Żywność Nauka Technologia Jakość, 24(2). [2] Baranowska-Bosiacka, I., Bosiacka, B., Rast, J., Gutowska, I., Wolska, J., Rębacz- Maron, E., ... & Chlubek, D. (2017). Macro-and microelement content and other properties of Chaenomeles japonica L. fruit and protective effects of its aqueous extract on hepatocyte metabolism. Biological Trace Element Research, 178, 327-337. [3] Bieniasz, M., Dziedzic, E., & Kaczmarczyk, E. (2017). The effect of storage and processing on vitamin C content in Japanese quince fruit. Folia horticulturae, 29(1), 83-93. [4] Byczkiewicz, S., Kobus-Cisowska, J., Szulc, P., Telichowska, A., Szczepaniak, O., & Dziedzinski, M. (2019). Pigwowiec japoński (Chaenomeles japonica L.) jako surowiec o właściwościach prozdrowotnych–aktualny stan wiedzy. Technika Rolnicza Ogrodnicza Leśna (5). [5] Górnaś, P., Siger, A., JuhČeviča, K., Lācis, G., Šnē, E., & Segliņa, D. (2014). Cold-pressed Japanese quince (Chaenomeles japonica (Thunb.) Lindl. ex Spach) seed oil as a rich source of atocopherol, carotenoids and phenolics: A comparison of the composition and antioxidant activity with nine other plant oils. European Journal of Lipid Science and Technology, 116(5), 563-570. [6] Huang, W., He, J., Nisar, M. F., Li, H., & Wan, C. (2018). Phytochemical and pharmacological properties of Chaenomeles speciosa: an edible medicinal Chinese mugua. Evidence‐Based Complementary and Alternative Medicine, 2018(1), 9591845. [7] Japanese quince candies, patent No. LV 12779 B, 2001. [8] Lesińska, E. (1982). Porównawcza charakterystyka owoców pigwy i pigwowców pod względem cech istotnych dla przetwórstwa. Przemysł Spożywczy, 36(2), 56-58. [9] Lesińska, E. (1986). Charakterystyka składu chemicznego owoców pigwowca i ocena ich technologicznej przydatności dla przetwórstwa owocowo-warzywnego. Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Rozprawy, 1986, No. 100, 118 pp. ref. 193 [10] Lesińska, E. (1987). Characteristics of sugars and acids in the fruits of East Asian quince. Food/Nahrung, 31(7), 763-765. [11] Lesińska, E. (1990). Zastosowanie owoców i przecieru pigwowcowego do produkcji wyrobów cukierniczych. Przegląd Piekarski i Cukierniczy, 6, 14-15, 18. [12] Lesińska, E., & Kempińska, W. (1987). Zastosowanie soku z owoców pigwowca do produkcji bezalkoholowych napojów niskokalorycznych. Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Technologia Żywności Z. 2, Nr 213, 61-73 [13] Lesińska, E., & Sudol, D. (1987). Characteristics of quince and some citrus juices. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 31(7). brak dostępu do pełnej referencji [14] Marat, N., Danowska-Oziewicz, M., & Narwojsz, A. (2022). Chaenomeles Species—Characteristics of Plant, Fruit and Processed Products: A Review. Plants, 11(22), 3036.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2024-6 , nr katalogowy 152218
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY- e-zeszyt (pdf) 2024-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
62.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2024-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH