Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PROBLEMY JAKOŚCI
|
Rocznik 2024 - zeszyt 6
Czynniki wpływające na rozwój polskich winnic na przykładzie województwa wielkopolskiego
The factors influencing the development of Polish vineyards on the example of the Wielkopolskie voivodeship
10.15199/46.2024.6.3
Elwira BRODNICKA
nr katalogowy: 152179
10.15199/46.2024.6.3
Streszczenie
Cel: Celem głównym artykułu jest określenie ważności czynników wewnętrznych i zewnętrznych wpływających na rozwój polskich winnic na przykładzie województwa wielkopolskiego. Celem pomocniczym jest dokonanie charakterystyki właścicieli tych winnic i ustalenie czynników determinujących decyzję o założeniu winnicy przez inwestora. Projekt badania/metodyka badawcza/koncepcja: Do realizacji celu wykorzystano autorski kwestionariusz ankietowy oraz dane udostępnione przez KOWR. Badanie przeprowadzono metodą CAWI z wykorzystaniem formularza Google Forms. Uzyskane wyniki opracowano za pomocą analizy PCA oraz analizy CA. Przeprowadzono także analizę branży winiarskiej w latach gospodarczych 2011/2012 – 2021/2022. Wyniki/wnioski: W badaniu wzięło udział 11 (52%) właścicieli wielkopolskich winnic. W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono, że najczęściej osobą zakładającą winnicę jest mężczyzna po 50. roku życia. Najbardziej kluczowe predyspozycje mające wpływ na podjęcie decyzji o założeniu winnicy przez inwestora to hobby – czynniki o charakterze biznesowym, zaś o charakterze personalnym – kompetencje menadżerskie. Czynnikami wewnętrznymi ułatwiającymi zakładanie i funkcjonowanie winnic w województwie wielkopolskim są aspekty finansowe i społeczne, zaś czynnikami utrudniającymi – aspekty organizacyjno-zarządcze. Natomiast czynnikami zewnętrznymi ułatwiającymi zakładanie i funkcjonowanie winnic na badanym obszarze są czynniki inicjujące i środowiskowe, zaś czynnikami utrudniającymi są głównie aspekty koniunkturalne. Ograniczenia: Do ograniczeń prowadzonych badań można zaliczyć problem z identyfikacją winnic w województwie wielkopolskim wynikającą z braku ich jednolitego spisu. Zastosowanie praktyczne: Uzyskane wnioski z przeprowadzonych badań mogą stanowić drogowskaz dla potencjalnych inwestorów, wskazując na czynniki ograniczające i sprzyjając powstawaniu i funkcjonowaniu winnic. Oryginalność/wartość poznawcza: Dotychczas w literaturze przedmiotu nie prowadzono badań dotyczących wpływu czynników wewnętrznych i zewnętrznych na rozwój polskich winnic oraz czynników wpływających na podjęcie decyzji przez inwestora o założeniu winnicy.
Abstract
Purpose: The primary objective is to determine the importance of internal and external factors influencing the development of Polish vineyards, using the Wielkopolska Voivodeship as a case study. The secondary objective is to characterize vineyard owners and identify the factors determining an investor’s decision to establish a vineyard. Design/methodology/approach: The goal was achieved using an original survey questionnaire and data from the National Support Center for Agriculture (KOWR). The study was conducted using the CAWI method via Google Forms. The results were analyzed using the PCA and CA methods. The wine industry in the marketing years 2011/2012 – 2021/2022 was also analyzed. Findings/conclusions: The study involved 11 (52%) vineyard owners in Wielkopolska. The founders of vineyards are most often men over 50. The key predispositions influencing the investment decision are, on the business side, the hobby aspect, and on the personal side, managerial competences. Internal factors supporting the development of winemaking are financial and social aspects, while organizational and management aspects create challenges. External factors supporting development are initiation and environmental factors, while economic factors hinder it. Research limitations: The limitations of the conducted research include the problem of identifying vineyards in the Wielkopolska province resulting from the lack of a uniform list. Practical implications: The results can serve as a guide for potential investors by indicating factors that hinder or facilitate the development of vineyards. Originality/value: The literature on the subject lacks research on the importance of environmental impact on the development of Polish vineyards and investment decisions.
Słowa kluczowe
winiarstwo w Polsce
czynniki rozwoju winnic
winnice w Wielkopolsce
rynek wina
PCA
Keywords
winemaking in Poland
vineyard development factors
vineyards in Wielkopolska voivodeship
wine market
PCA
Bibliografia
[1] Bosak Wojciech. 2004. Uprawa winorośli i winiarstwo w małym gospodarstwie na Podkarpaciu. Jasło: Poradnik dla początkujących, Związek Gmin Dorzecza Wisłoki. [2] Brodnicka Elwira. 2019. „Rozwój polskiego winiarstwa w latach 2000–2017”. Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej 126: 5–16. [3] Coombe B. G. 1987. „Influence of temperature on composition and quality of grapes”. ISHS Acta Horticulturae 206: 23–35. [4] Hannah Lee, Patrick R. Roehrdanz, Makihiko Ikegami, Anderson V. Shepardb, M. Rebecca Shaw, Gary Tabor, Lu Zhi, Pablo A. Marquet, Pablo A. Hijmansj. 2013. „Climate change, wine, and conservation”. PNAS 110(17): 6907–6912. [5] Huglin Pierre. 1978. Nouveau mode d’évaluation des possibilites héliothermiques d’un milieu viticole. In Proceedings of the Symposium International sur l’ecologie de la Vigne, 89–98. Ministère de l’Agriculture et de l’Industrie Alimentaire. Contança. [6] Izajasz-Parchańska Marta, Monika Cioch, Tadeusz Tuszyński. 2012. „Monitoring parametrów dojrzałości technologicznej winogron na terenie małopolskiej Winnicy Srebrna Góra, w sezonie wegetacyjnym 2012”. Acta Agrophysica 21(3): 263–278. [7] Kundzewicz Zbigniew W., Jerzy Kozyra. 2011. „Ograniczanie wpływ zagrożeń dla rolnictwa w odniesieniu do rolnictwa i obszarów wiejskich”. Polish Journal of Agronomy 7: 68–81. [8] Maciejczak Mariusz. 2020. „Factors determining the purchase of wine from climate change adapted production”. Annals PAAAE XXII(2): 153–163. [9] Maciejczak Mariusz, Jakub Mikiciuk. 2019. „Climate change impact on viticulture in Poland”. International Journal of Climate Change Strategies and Management 11(2): 254–264. [10] Mazurkiewicz-Pizło Anna, Wojciech Pizło. 2019. „Determinants of the development of vineyards and wine tourism in Poland”. Acta Scientiarum Polonorum – Oeconomia 17(4):115–121. [11] Myśliwiec Roman. 2009. Uprawa winorośli. Kraków: Wydawnictwo PlantPress. [12] Reformat Beata. 2017. „Enoturystyka jako nowa forma turystyki specjalistycznej w Polsce”. Prace Naukowe/Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach. Innowacje w turystyce: wybrane praktyki działań 89–100. [13] Rozporządzenie Rady (WE) z 20 grudnia 2005 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1493/1999 w sprawie wspólnej organizacji rynku wina, l345, nr 2165/2005. [14] Rusnak Józef. 2012. Wino z własnej winnicy. Karniowice: Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego. [15] Smogór Jarosław. 2012. „Wpływ autostrady Warszawa–Berlin na rozwój enoturystyki w województwie lubuskim”. Zeszyty Naukowe Wielkopolskiej Wyższej Szkoły Turystyki i Zarządzania w Poznaniu 7: 121–130. [16] Stasiak Sławomir. 2019. „Symbolika wina w przekazach biblijnych w kontekście kulturowym”. W Zdrowie i style życia. Wyzwania ekonomiczne i społeczne, 111–118. Wrocław: E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego. [17] Stock Manfred. 2005. „Klimaveränderungen fordern die Winzer – Bereitschaft zur Anpassung ist erforderlich. Geisenheimer Berichte”. Band 57: 29–48. [18] Sulikowska Agnieszka, Agnieszka Wypych, Zbigniew Ustrnul, Danuta Czekierda. 2016. „Zmienność zasobów termicznych w Polsce w aspekcie obserwowanych zmian klimatu”. Acta Sci. Pol. Formatio Circumiectus 15(2):127–139. [19] Ustawa z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz. U. z 2020 r., poz. 1891). [20] Ustawa z dnia 2 grudnia 2021 r. o wyrobach winiarskich (Dz. U. z 2022 r., poz. 24). [21] Wawro Ewa. 2015. Winnice w Polsce. Wszystko o enoturystyce. Warszawa: MULTICO. [22] Wójcik Anna. 2022. Przemiany na rynku wina w Polsce. Krakowskie Studia Małopolskie 3(35): 149–174. [23] https://www.winologia.pl/teksty_lokalizacja.htm [dostęp: 29.08.2024]. [24] http://www.ambra.com.pl/assets/RI/Prezentacje/AMBRA_Wall- Street_2015_final.pdf [dostęp: 25.08.2024]. [25] http://www.winologia.pl/poradnik_klimat.htm [dostęp: 25.08.2024]. [26] https://paletawin.pl/blog/historia-polskiego-winiarstwa-cz-1 [dostęp: 25.08.2024]. [27] https://dolinasamy.com.pl/nasza-historia/ [dostęp: 26.08.2024].
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PROBLEMY JAKOŚCI- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2024-6 , nr katalogowy 152179
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PROBLEMY JAKOŚCI- e-zeszyt (pdf) 2024-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
75.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PROBLEMY JAKOŚCI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
372.00 zł
Do koszyka
PROBLEMY JAKOŚCI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PROBLEMY JAKOŚCI - papierowa prenumerata roczna
420.00 zł brutto
388.89 zł netto
31.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PROBLEMY JAKOŚCI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
441.00 zł
Do koszyka
PROBLEMY JAKOŚCI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PROBLEMY JAKOŚCI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
561.00 zł brutto
519.44 zł netto
41.56 zł VAT
(stawka VAT 8%)
561.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2024-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH