Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2024 - zeszyt 12
Badania bezpieczeństwa opakowań do żywności
Testing the safety of food packaging
10.15199/65.2024.12.5
Beata Grynkiewicz-Bylina
Bożena Rakwic
nr katalogowy: 151919
10.15199/65.2024.12.5
Streszczenie
Opakowania stanowią integralną część produktów żywnościowych. Gwarantują ich jakość i trwałość zabezpieczając przed wpływem czynników zewnętrznych. Ze względu na intensywny rozwój technologii i materiałów opakowaniowych, niezbędna jest identyfikacja substancji chemicznych stwarzających zagrożenie dla zdrowia ludzi, stosowanych przy ich produkcji. Zaliczane są do nich substancje IAS dodawane celowo w procesie produkcyjnym, jak i NIAS, które mogą powstać w sposób niezamierzony. Z uwagi na brak szczegółowych uregulowań prawnych w UE, ocena bezpieczeństwa opakowań jest procesem złożonym. W publikacji przedstawiono aspekty oceny opakowań związane z badaniem substancji migrujących do żywności. Scharakteryzowano mechanizmy migracji i opisano proces badawczy prowadzony z zastosowaniem symulantów żywności. Wskazano również na potrzebę dalszego rozwoju metod oceny bezpieczeństwa opakowań, w tym ze względu na wykorzystanie do ich produkcji surowców pochodzących z recyklingu.
Abstract
Packaging is an integral part of food products, ensuring their quality and durability by protecting them from external conditions. Due to the rapid development of packaging materials and technologies, it is essential to identify chemical substances added during their manufacture that pose risks to human health. These include Intentionally Added Substances (IAS) used during the manufacturing process and Non- Intentionally Added Substances (NIAS). Due to the lack of detailed legal regulations in the EU, assessing the packaging safety is a complex process. Aspects of packaging assessment related to testing the substances migrating into food are precented. Migration mechanisms are characterized and testing process using the food simulants is described. The need for further development of assessing methods for packaging safety is also highlighted, particularly concerning the packaging their manufacture using recycled raw materials.
Słowa kluczowe
materiały do kontaktu żywnością
badanie bezpieczeństwa opakowań
migracja globalna
migracja specyficzna
Keywords
materials to be in contact with food
testing the safety of packaging
global migration
specific migration
Bibliografia
[1] Afolabi A., O.T. Johnson, A.S. Abdulkareem. 2012. The effect of raw materials and production conditions on glass quality. Proceedings of the World Congress on Engineering 3 : 1-3. [2] Alamri M.S., A.A.Q. Akram, A.M. Abdellatif, H. Shahzad, A.I. Mohamed, S. Ghalia, A.A. Hesham, S.Q. Ali. 2021. Food packaging’s materials: A food safety perspective. Saudi J Biol Sci. 28(8) : 4490-4499. https:// doi.org/10.1016/j.sjbs.2021.04.047. [3] Budzyńska-Bartoń R., B. Grynkiewicz-Bylina, L. Trzaskalik, M. Gawlik-Jędrysiak. 2022. Badania migracji specyficznej substancji toksycznych z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Laboratorium Inżynierii Materiałowej i Środowiska, Instytut KOMAG, (praca niepublikowana). [4] Confederation of European Paper Industries (CEPI). 2019. Food contact guidenes for the compliance of paper & board materials and articles. https://www.cepi.org/wp-content/uploads/2020/05/Food- Contact-Guidelines_2019.pdf [5] Council of Europe. Committee of Ministers. 2020. Resolution CM/Res(2020)9 on the safety and quality of materials and articles for contact with food. https://rm.coe.int/09000016809fe04a. [6] E uropean Commission. 2018. Communication from the Commission to the European Parliament, the Council, the European Economic and Social Committee and the Committee of the Regions. A european strategy for plastics in a circular economy. COM(2018) 28 final. https://eur-lex.europa.eu/resource. html?uri=cellar:2df5d1d2-fac7-11e7-b8f5-01aa75ed71a1.0001.02/DOC_1&format=PDF. [7] E uropean Committee for Food Contact Materials and Articles (CD-P-MCA). 2021. Paper and board used in food contact materials and articles. 1st Edition. European Directorate for the Quality of Medicines & HealthCare (EDQM). Council of Europe. https://freepub.edqm.eu/publications/ [8] E uropean Committee for Food Contact Materials and Articles (CD-P-MCA). 2024. Metals and alloys used in food contact materials and articles. A technical guide for manufacturers and regulators. 2nd Edition. European Directorate for the Quality of Medicines & HealthCare (EDQM). Council of Europe. https:// freepub.edqm.eu/publications/ [9] G eueke B. 2018. Dossier – non-intentionally added substances (NIAS). 2nd edition. Food Packaging Forum. doi:10.5281/zenodo.1265331. [10] G upta R.K., S. Pipliya, S. Karunanithi, G.N.U. Eswaran, S. Kumar, S. Mandliya, P.P. Srivastav, T. Suthar, A.M. Shaikh, E. Harsányi, B. Kovács. 2024. Migration of chemical compounds from packaging materials into packaged foods: interaction, mechanism, assessment and regulations. Foods 13(19) : 3125. https:// doi.org/10.3390/foods13193125. [11] https://wiedza.pkn.pl/ [12] Kato L.S., C.A. Conte-Junior. 2021. Safety of plastic food packaging: The challenges about non-intentionally added substances (NIAS) discovery, identification and risk assessment. Polymers. 13 : 2077. https:// doi.org/10.3390/polym13132077. [13] Koster S., M.H. Bani-Estivals, M. Bonuomo, E. Bradley, M.C. Chagnon, M.L. Garcia, F. Godts, T. Gude, R. Helling, P. Paseiro-Losada, G. Pieper, M. Rennen, T. Simat, L. Spack. 2015. Guidance on best practices on the risk assessment of non-intentionally added substances (NIAS) in food contact materials and articles. ILSI Europe Report Series. International Life Sciences Institute. https://ilsi.org/europe/ wp-content/uploads/sites/3/2016/04/2015-NIAS_version-January-2016.pdf [14] Koster S., A.R. Boobis, R. Cubberley, H.M. Hollnagel, E. Richling, T. Wildemann, G. Würtzen, C.L. Galli. 2011. Application of the TTC concept to unknown substances found in analysis of foods. Food and Chemical Toxicology. 49(8) : 1643-1660. https://doi.org/10.1016/j.fct.2011.03.049. [15] Lestido-Cardama A., R. Sendón, J. Bustos, M.T. Nieto, P. Paseiro-Losada, A. Rodríguez-Bernaldo de Quirós. 2022. Food and beverage can coatings: A review on chemical analysis, migration, and risk assessment. Compr Rev Food Sci Food Saf. 21 : 3558–3611. DOI: 10.1111/1541-4337.12976. [16] M arsh K., B. Bugusu. 2007. Food packaging-roles, materials, and environmental issues. Journal of Food Science, 72 : R39-R55. https://doi.org/10.1111/j.1750-3841.2007.00301.x [17] M ohapatra N., J.K. Sharma. 2022. FSSAI guidelines for use of recycled plastics in food contact material – procedures on submission of a dossier for safety evaluation by the EFSA. Packaging 360. https:// packaging360.in/casestudies/fssai-guidelines-for-use-of-recycled-plastics-in-food-contact-materialprocedures- on-submission-of-a-dossier-for-safety-evaluation-by-the-efsa/ [18] M uzeza C., V. Ngole-Jeme, T.A.M. Msagati. 2023. The mechanisms of plastic food-packaging monomers’ migration into food matrix and the implications on human health. Foods. 12(18) : 3364. doi:10.3390/ foods12183364. [19] Nerin C., P. Alfaro, M. Aznar, C. Domeño. 2013. The challenge of identifying non-intentionally added substances from food packaging materials: A review. Anal Chim Acta. 775 : 14-24. https://doi.org/10.1016/ j.aca.2013.02.028. [20] Nerín C., S. Bourdoux, B. Faust, T. Gude, C. Lesueur, T. Simat, A. Stoermer, Els Van Hoek., P. Oldring. 2022. Guidance in selecting analytical techniques for identification and quantificationof non-intentionally added substances (NIAS) in food contact materials (FCMS). Food Additives & Contaminants. Part A, 39(3) : 620-643. https://doi.org/10.1080/19440049.2021.2012599. [21] Peters R.J.B., I. Groeneveld, P.L. Sanchez, W. Gebbink, A. Gersen, M. de Nijs, S.P.J. van Leeuwen. 2019. Review of analytical approaches for the identification of non intentionally added substances in paper and board food contact materials. Trends Food Sci. Technol. 85 : 44-54. https://doi.org/10.1016/ j.tifs.2018.12.010. [22] R ozporządzenie Komisji (UE) nr 10/2011 z dnia 14 stycznia 2011 r. w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością, Dz.U. L 12 z 15.1.2011, str. 1-89 wraz z późniejszymi zmianami. [23] R ozporządzenie Komisji (UE) 2022/1616 z dnia 15 września 2022 r. w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych pochodzących z recyklingu przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 282/2008, Dz.U. L 243 z 20.9.2022, p. 3-46 z późniejszymi zmianami. [24] R ozporządzenie Komisji (WE) nr 2023/2006 z dnia 22 grudnia 2006 r. w sprawie dobrej praktyki produkcyjnej w odniesieniu do materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, Dz.U. L 384 z 29.12.2006 z późniejszymi zmianami. [25] R ozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1272/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie klasyfikacji, oznakowania i pakowania substancji i mieszanin, zmieniające i uchylające dyrektywy 67/548/EWG i 1999/45/WE oraz zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1907/2006, Dz.U. L 353, 31/12/2008, str. 1-1355 z późniejszymi zmianami. [26] R ozporządzenie (WE) nr 1907/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 18 grudnia 2006 r. w sprawie rejestracji, oceny, udzielania zezwoleń i stosowanych ograniczeń w zakresie chemikaliów (REACH), utworzenia Europejskiej Agencji Chemikaliów, zmieniające dyrektywę 1999/45/WE oraz uchylające rozporządzenie Rady (EWG) nr 793/93 i rozporządzenie Komisji (WE) nr 1488/94, jak również dyrektywę Rady 76/769/EWG i dyrektywy Komisji 91/155/EWG, 93/67/EWG, 93/105/WE i 2000/21/WE, Dz.U. L 396, 30/12/2006, str. 1-794 z późniejszymi zmianami. [27] R ozporządzenie (WE) nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG, Dz.U. L 338 z 13/11/2004,z późniejszymi zmianami. [28] Samanta P.R., Manisha, R. Grupta, S. Chauhan, P.K. Nautiyal. 2021. Defining – evaluating impurities, IAS, NIAS, and NLS through different analytical approach of food contact materials: past experience and future challenges Part 1. https://www.inkworldmagazine.com/issues/2021-10-01/view_features/ defining---evaluating-impurities-ias-nias-and-nls/ [29] Samanta P.R., Manisha, R. Grupta, S. Chauhan, P.K. Nautiyal. 2022. Defining – evaluating impurities, IAS, NIAS, and NLS through different analytical approach of food contact materials: past experience and future challenges Part 2. https://www.inkworldmagazine.com/issues/2022-04-01/view_features/ defining-evaluating-impurities-ias-nias-and-nls
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2024-12 , nr katalogowy 151919
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2024-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
38.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2024-12
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH