Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2024 - zeszyt 12
Wpływ bioprotekcji na jakość i bezpieczeństwo produktów mięsnych
The impact of bioprotection on the quality and safety of meat products
10.15199/65.2024.12.3
Małgorzata Karwowska
nr katalogowy: 151916
10.15199/65.2024.12.3
Streszczenie
Mięso i produkty mięsne są cennym źródłem składników odżywczych i stanowią istotny element diety człowieka, aczkolwiek z uwagi na podatność na zmiany mikrobiologiczne i chemiczne należą do produktów nietrwałych. Ma to wpływ na zwiększenie ryzyka w aspekcie bezpieczeństwa zdrowotnego, a także powoduje straty ekonomiczne dla przemysłu mięsnego. W tym kontekście poszukiwanie naturalnych rozwiązań w zakresie hamowania zmian mikrobiologicznych i chemicznych mięsa i produktów mięsnych stanowi istotne wyzwanie dla przemysłu mięsnego. Zastosowanie bioprotekcji poprzez wprowadzenie do produktu mięsnego kultur mikroorganizmów i ich metabolitów w celu poprawy bezpieczeństwa mikrobiologicznego oraz wydłużenia okresu trwałości produktów stanowi alternatywę dla chemicznych środków konserwujących w przemyśle mięsnym. Właściwa kontrola profilu mikroflory mięsa, poprzez zastosowanie wyselekcjonowanych bakterii o pożądanych właściwościach i metabolizmie, pozwala na poprawę stabilności oksydacyjnej, kształtowanie jakości sensorycznej, a przede wszystkim poprawę jakości żywieniowej produktów mięsnych.
Abstract
Meat and meat products are a valuable source of nutrients and constitute an important element of the human diet, although due to their susceptibility to microbiological and chemical changes, they are perishable products. This has an impact on increasing the risk in terms of health safety and also causes economic losses for the meat industry. In this context, the search for natural solutions in the field of inhibiting microbiological and chemical changes in meat and meat products is a significant challenge for the meat industry. The use of bioprotection by introducing cultures of microorganisms and their metabolites into the meat product in order to improve microbiological safety and extend the shelf life of products is an alternative to chemical preservatives in the meat industry. Proper control of the meat microflora profile by using selected bacteria with the desired properties and metabolism allows for the improvement of oxidative stability, shaping of sensory quality and, above all, improvement of the nutritional quality of meat products.
Słowa kluczowe
produkty mięsne
bioprotekcja
bezpieczeństwo
Keywords
meat products
bioprotection
safety
Bibliografia
[1] Angmo K., A. Kumari, M. Savitri, T.Ch. Bhalla. 2016. Antagonistic activities of lactic acid bacteria from fermented foods and beverage of Ladakh against Yersinia enterocolitica in refrigerated meat. Food Bioscience 13, 3: 26-31. [2] Araújo M.K., A.M. Gumiela, K. Bordin, F.B. Luciano, R.E.F. Macedo. 2018. Combination of garlic essential oil, allyl isothiocyanate, and nisin Z as biopreservatives in fresh sausage. Meat Science 143: 177-183. [3] Balandin S.V., E.V. Sheremeteva, T.V. Ovchinnikova. 2019. Pediocin like antimicrobial peptides of bacteria. Biochemistry 84: 464-478. [4] Bali V., P.S. Panesar, M.B. Bera, J.F. Kennedy. 2016. Bacteriocins: recent trends and potential applications. Critical Review in Food Science and Nutrition 56(5): 817-834. [5] Castellano P., P. Perez Ibarreche, M. Blanco Massani, C. Fontana, G.M. Vignolo. 2017. Strategies for pathogen biocontrol using lactic acid bacteria and their metabolites: A focus on meat ecosystems and industrial environments. Microorganisms 5 (3): 38. [6] Castellano P., N. Peña, M.P. Ibarreche, F. Carduza, T. Soteras, G. Vignolo. 2018. Antilisterial efficacy of Lactobacillus bacteriocins and organic acids on frankfurters. Impact on sensory characteristics. Journal of Food Science and Technology 55: 689-697. [7] D anielski G.M., A.G. Evangelista, F.B. Luciano, R. Freitas de Macedo. E. 2022. Non-conventional cultures and metabolism derived compounds for bioprotection of meat and meat products: a review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition 62, 4: 1105-1118. [8] D as A.K., P.K. Nanda, A. Das, S. Biswas. 2019. Hazards and safety issues of meat and meat products. Food Safety and Human Health, 145-168. [9] D ortu C., M. Huch, W.H. Holzapfel, C.M.A.P. Franz, P. Thonart. 2008. Anti-listerial activity of bacteriocin- producing Lactobacillus curvatus CWBI-B28 and Lactobacillus sakei CWBI-B1365 on raw beef and poultry meat. Letters in Applied Microbiology 47:581-586. [10] E l-Sayed H. S., S.M. El-Sayed, A.M.M. Mabrouk et al. 2021. Development of eco-friendly probiotic edible coatings based on chitosan, alginate and carboxymethyl cellulose for improving the shelf life of UF soft cheese. Journal of Polymers and the Environment 29: 1941-1953. [11] G elinski J.M.L.N., C.M. Baratto, M. Casagrande, T.P. de Oliveira, F. Megiolaro, F.A.S. de Martini Soares, E.M.B. de Souza, V.A. Vicente, G.G. Fonsec. 2019. Control of pathogens in fresh pork sausage by inclusion of Lactobacillus sakei BAS0117. Canadian Journal of Microbiology 65, 831-841. [12] G uo X., Y. Wang, S. Lu, J. Wang, H. Fu, B. Gu, B. Lyu, Q. Wang. 2021. Changes in proteolysis, protein oxidation, flavor, color and texture of dry-cured mutton ham during storage. LWT-Food Science and Technology, 149, 111860. [13] Hassan A.H.A., C.N. Cutter. 2020. Development and evaluation of pullulan-based composite antimicrobial films (CAF) incorporated with nisin, thymol and lauric arginate to reduce foodborne pathogens associated with muscle foods. International Journal of Food Microbiology 320: 108519. [14] Laranjo M., M.E. Potes and M. Elias. 2019. Role of starter cultures on the safety of fermented meat products. Frontiers in Microbiology 10:853. [15] M orsy M.K., R. Elsabagh, V. Trinetta. 2018. Evaluation of novel synergistic antimicrobial activity of nisin, lysozyme, EDTA nanoparticles, and/or ZnO nanoparticles to control foodborne pathogens on minced beef. Food Control 92: 249-254. [16] Pilevar Z., H. Hosseini, S. Beikzadeh, E. Khanniri, A.M. Alizadeh. 2020. Application of bacteriocins in meat and meat products: An update. Current Nutrition & Food Science, 16: 120-133. [17] R aeisi M., A. Tabaraei, M. Hashemi, N. Behnampour. 2016. Effect of sodium alginate coating incorporated with nisin, Cinnamomum zeylanicum, and rosemary essential oils on microbial quality of chicken meat and fate of Listeria monocytogenes during refrigeration. International Journal of Food Microbiology, 238: 139-145. [18] R euben R.C., C. Torres. 2024. Bacteriocins: potentials and prospects in health and agrifood systems. Archives of Microbiology, 206: 233. [19] R osario D.K.A., B.I. Rodrigues, P.C. Bernardes, C.A. Conte-Junior. 2021. Principles and applications of non-thermal technologies and alternative chemical compounds in meat and fish. Critical Review of Food Science and Nutrition 61, 1163-1183. [20] Shafique B., M.M.A.N. Ranjha, M.A. Murtaza, N. Walayat, A. Nawaz, W. Khalid, S. Mahmood, M. Nadeem, M.F. Manzoor, K. Ameer et al. 2023. Recent trends and applications of nanoencapsulated bacteriocins against microbes in food quality and safety. Microorganisms, 11: 85. [21] Silvaa S.M.P., S.C. Ribeiro, J.A. Teixeira, C.C.G. Silvaa. 2022. Application of analginate-based edible coating with bacteriocin-producing Lactococcus strains in fresh cheese preservation. LWT – Food Science and Technology 153: 112486. [22] Slima S.B., N. Ktari, M. Triki, I. Trabelsi, A. Abdeslam, H. Moussa, I. Makni, A.M. Herrero, F. Jiménez-Colmenero, C. Ruiz-Capillas, R.B. Salah. 2018. Effects of probiotic strains, Lactobacillus plantarum TN8 and Pediococcus acidilactici, on microbiological and physico-chemical characteristics of beef sausages. LWT – Food Science and Technology, 92: 195-203. [23] Ünlü G., B. Nielsen, C. Ionita. 2016. Inhibition of Listeria monocytogenes in hot dogs by surface application of freeze-dried bacteriocin-containing powders from Lactic Acid Bacteria. Probiotics and Antimicrobial Proteins 8: 102-110. [24] Wang Y., J. Wu, M. Lv, Z. Shao, M. Hungwe, J. Wang, X. Bai, J. Xie, Y. Wang, W. Geng. 2021. Metabolism characteristics of lactic acid bacteria and the expanding applications in food industry. Frontiers in Bioengeneering and Biotechnology, 129: 612285. [25] Wang Q., K. Zhang, M. Li, H. Liu, B. Kong, Q. Chen. 2024. Bioprotective potential of Latilactobacillus sakei and Latilactobacillus curvatus in smoked chicken legs with modified atmosphere packaging. Food Control 164: 110558. [26] Woraprayote W., Y. Malila, S. Sorapukdee, A. Swetwiwathana, S. Benjakul, W. Visessanguan. 2016. Bacteriocins from lactic acid bacteria and their applications in meat and meat products. Meat Science, 120: 118-132. [27] Wu J., M. Zang, S. Wang, B. Zhao, J. Bai, C. Xu, Y. Shi, X. Qiao. 2023. Nisin: From a structural and meat preservation perspective. Food Microbiology, 111: 104207. [28] Yoon J.W., S.S. Kang. 2020. In vitro antibiofilm and anti-inflammatory properties of bacteriocins produced by Pediococcus acidilactici against Enterococcus faecalis. Foodborne Pathogens and Disease 17: 764-771. [29] Yousefi, M., N. Khorshidian and H. Hosseini. 2020. Potential Application of Essential Oils for Mitigation of Listeria monocytogenes in Meat and Poultry Products. Frontiers in Nutrition 7:577287. [30] Z apaśnik A., B. Sokołowska, M. Bryła. 2022. Role of lactic acid bacteria in food preservation and safety. Foods, 11:1283.
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2024-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
38.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2024-12
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH