Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2024 - zeszyt 6
Badania jakości i trwałości ciastek biszkoptowych wzbogaconych proszkiem z owoców aronii
Quality and durability tests of sponge cakes enriched with chokeberry powder
10.15199/61.2024.6.6
Joanna Kaszuba
Anna Moszkowicz
Greta Adamczyk
nr katalogowy: 151866
10.15199/61.2024.6.6
Streszczenie
Skład recepturowy, przebieg procesu technologicznego, przemiany w czasie przechowywania mają kluczowe znaczenie w utrzymaniu jakości i trwałości wyrobów biszkoptowych. Celem pracy było zbadanie jakości i trwałości wybranego rodzaju ciastek biszkoptowych wypieczonych z mieszanek mąki pszennej i proszku owocowego z wysuszonych owoców aronii o 5, 10 i 15% (m/m) udziale w mieszance. Babeczki biszkoptowe bez dodatku proszku z owoców aronii stanowiły próbę kontrolną. Badane produkty ciastkarskie przechowywano, po czym przeprowadzono ich ocenę jakości w zakresie podstawowych wyróżników jakości, parametrów barwy i tekstury oraz oceny organoleptycznej wyrobów gotowych w wybranych kolejnych dniach przechowywania. Wyniki badań poddano analizie statystycznej. Skład recepturowy miał wpływ na jakość i trwałość uzyskanych babeczek biszkoptowych. Korzystnym rozwiązaniem, w celu zapewnienia wysokiej jakości i trwałości badanych wyrobów ciastkarskich było zastosowanie w recepturze dodatku owocowego w postaci proszku, który wpłynął korzystnie na cechy tekstualne i ocenę organoleptyczną wytworzonych wyrobów ciastkarskich, również w czasie ich tygodniowego przechowywania.
Abstract
The composition of the recipe, the course of the technological process, changes during storage are of key importance in maintaining the quality and durability of sponge cake products. The aim of the study was to examine the quality and durability of a selected type of sponge cake baked from mixtures of wheat flour and fruit powder from dried chokeberry fruits with a 5, 10 and 15% (w/w) share in the mixture. Sponge cake without the addition of chokeberry constituted a control sample. The tested pastry products were stored, after which their quality was assessed in terms of basic quality parameters, color and texture parameters and organoleptic assessment of final products on selected subsequent days of storage. The results of the study were subjected to statistical analysis. The composition of the recipe had an impact on the quality and durability of the obtained sponge cake. A beneficial solution to ensure high quality and durability of the tested confectionery products was the use of a fruit additive in the form of powder in the recipe, which had a positive effect on the textural properties and organoleptic evaluation of the produced confectionery products, also during their week-long storage.
Słowa kluczowe
wyroby biszkoptowe
jakość
trwałość
przechowywanie
tekstura
ocena organoleptyczna
Keywords
sponge cake’s products
quality
durability
storing
texture
organoleptic assessment
Bibliografia
[1] B ijlwan M., B. Naik, D. Sharma, A. Singh, V. Kumar 2019. Recent developments in dough based bakery products: A mini review. The Pharma Innovation Journal 8(5): 654-658. [2] Cacak-Pietrzak G., D. Dziki, U. Gawlik-Dziki, N. Parol-Nadłonek, S. Kalisz, A. Krajewska, S. Stępniewska. 2023. Wheat bread enriched with black chokeberry (Aronia melanocarpa L.) pomace: physicochemical properties and sensory evaluation. Applied Sciences 13(12): 6936. [3] CIE Publication. 1986. Colorimetry. Publication CIE No. 15.2. [4] Czernyszewicz, E., A. Komor, S. Białoskurski, W. Wróblewska, J. Pawlak & A. Goliszek. 2022. Trendy konsumpcyjne na rynku żywności: wybrane zagadnienia. Instytut Naukowo-Wydawniczy Spatium, Radom. [5] Deschamps B., J. Deschaintre. C. 2009. Ciastkarstwo. Wyd. REA, Warszawa, s. 1-359. [6] Gerłowicz A., A. Marzec, H. Kowalska, E. Domian. 2018. Ocena wybranych właściwości fizycznych ciasta i ciastek biszkoptowych z dodatkiem naturalnych koncentratów barwiących. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 595: 41-49. [7] Gołąb K., M. Warwas. 2005. Białka jaja kurzego – właściwości biochemiczne i zastosowania. Chicken egg proteins – biochemical properties and applications. Prace Poglądowe 14(5): 1001-1010. [8] H ao Y., F. Wang, W. Huang, X. Tang, Q. Zou, Z. Li, A. Ogawa. 2016. Sucrose substitution by polyols in sponge cake and their effects on the foaming and thermal properties of egg protein. Food Hydrocolloid 57: 153-159. [9] H olovko T., O. Bordunova, N. Bolhova, O. Vasylenko, Y. Nazarenko & V. Prymenko. 2023. Sponge cake enriched with beetroot powder and chard puree: nutritional and sensory qualities. Food Science and Technology 17(1): 12-20. [10] H orubała A. 1996. Zmiany barwy soków owocowych w procesie technologicznym ich otrzymywania i przechowywania. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 8: 31−34 [11] Jabłońska-Porzuczek L., S. Kalinowski, J. Smoluk- Sikorska. 2018. Determinanty konkurencyjności mikro-, małych i średnich przedsiębiorstw branży piekarniczo- -cukierniczej. Zeszyty Naukowe. Organizacja i Zarządzanie/Politechnika Śląska 117: 73-185. [12] Kaszuba J., Z. Posadzka, B. Kogut, G. Jaworska, P. Kuźniar, A. Łukaszek. 2020. Porównanie jakości muffin bezglutenowych z mąki jaglanej i gryczanej. Ż ywność Nauka Technologia Jakość 27(2): 82-95. [13] Kaźmierczak M. 2011a. Technologie produkcji cukierniczej cz. 1. Wyd. REA, Warszawa, s. 1-303. [14] Kaźmierczak M. 2011b. Technologie produkcji cukierniczej cz. 2. Wyd. REA, Warszawa, s. 1-216. [15] Kim S.Y., S.Y. Hong, H.S. Choi, J.H. Kim, S.H. Jeong, S.Y. Lee, ... D.U. Lee. 2023. Superfine marigold powder improves the quality of sponge cake: Lutein fortification, texture, and sensory properties. Foods 12(3): 508. [16] Konkol Sz. 2013a. Almanach cukierniczo- -piekarski, wersja elektroniczna: http:// www.mamz.pl/almanach/ebook/_tom_4_ technologia_ciastkarska/index.html, (dostęp w dniu 30.06.2023). [17] Konkol Sz. 2013b. Almanach cukierniczo- -piekarski, wersja elektroniczna: http:// www.mamz.pl/almanach/ebook/tom_6_ wyposazenie_techniczne/index.html, (dostęp w dniu 30.06.2023). [18] Kunachowicz H., I. Nadolna, K. Iwanow, B. Przygoda. 2008. Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, s. 1-153. [19] Markowska J., E. Polak. 2020. Trendy w produkcji żywności. Przemysł Spożywczy 74(4): 25-30. [20] Marzec A., H. Kowalska, W. Gąsowski. 2010. Właściwości mechaniczne ciastek biszkoptowych o zróżnicowanej porowatości. Acta Agrophysica 2(182): 359-368. [21] Mielicki J. 1997. Zarys wiadomości o barwie. Fundacja Rozwoju Polskiej Kolorystyki, Łódź. [22] Pająk P., D. Kuczera, T. Fortuna. 2013. Wpływ opakowania na jakość przechowywanego pieczywa bezglutenowego. Acta Agrophysica 20(4): 633-649. [23] PN-A-74252. 1998. Wyroby i półprodukty ciastkarskie. Metody badań. [24] Sadowska A., F. Świderski, R. Rakowska, E. H allmann. 2017. The functional properties of chokeberry and kale powders obtained by an innovative method of fluidised- bed jet milling with drying compared to freeze drying. International Journal of Food Engineering 13(6): 20160310. [25] Skwaryło-Bednarz B. 2023. Właściwości odżywcze i lecznicze super owoców aronii czarnoowocowej. Aura 1: 20-21. [26] Sidor A., A. Drożdżyńska, A. Gramza-Michałowska. 2019. Black chokeberry (Aronia melanocarpa) and its products as potential health- -promoting factors-An overview. Trends in Food Science & Technology 89: 45-60. [27] Stockman H.M.G., T. Gevers. 2000. Color measurement by imaging spectrometry. Computer Vision and Image Understanding 79: 236-249. [28] Ucherek M., B. Motłoch. 2005. Analiza wpływu wybranych czynników na trwałość wyrobów cukierniczych. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie 675: 69-81. [29] Ureta M.M., D.F. Olivera, V.O. Salvadori. 2016. Baking of sponge cake: Experimental characterization and mathematical modeling. Food and Bioprocess Technology 9: 664-674. [30] Vasileva A., Z. Goranova, A. Durakova, V. Vasilev. 2023. Quality characteristics and antioxidant properties of sponge cakes enriched with nectarine powder of Bulgarian origin. Journal of Mountain Agriculture on the Balkans 26(2): 445-465. [31] Wawer I. 2024. Aronia: superowoc i czarny polski skarb. Herbalism 10(1): 149-158. [32] Wilderjans E., A. Luyts, K. Brijs, J.A. Delcour. 2013. Ingredient functionality in batter type cake making. Trends in Food Science & Technology 30(1): 6-15.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2024-6 , nr katalogowy 151866
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-zeszyt (pdf) 2024-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
50.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2024-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH