Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2024 - zeszyt 6
Ocena wartości technologicznej ziarna żyta z krajowych zbiorów 2024 roku
Assessment of the technological value of rye grain from 2024 domestic harvest year
10.15199/61.2024.6.2
Agnieszka Salamon
nr katalogowy: 151862
10.15199/61.2024.6.2
Streszczenie
Celem niniejszych badań była ocena wartości technologicznej ziarna żyta zebranego w 2024 roku. Materiał badawczy stanowiło 187 próbek ziarna żyta pochodzącego z towarowej produkcji rolniczej z różnych rejonów Polski. Wartość technologiczną ziarna określono na podstawie wyróżników jakościowych jak: wilgotność, gęstość ziarna w stanie zsypnym, zawartość białka (N×6,25) i liczba opadania. Ziarno żyta z tegorocznych zbiorów charakteryzowało się najniższą zawartością białka (średnio 9,9% s.m.) i największą wartością liczby opadania (średnio 240 s) w porównaniu do średnich z wielolecia 2020-2023. Gęstość ziarna w stanie zsypnym (średnio 72,9 kg/hl) i wilgotność (średnio 13,8%) były zbliżone do średnich rocznych uzyskanych na przestrzeni ostatnich czterech lat. Ciężar objętościowy powyżej 71 kg/ha stwierdzono dla ponad 85% badanych próbek ziarna żyta. Wykazano, że prawie 48% próbek cechowało się niską aktywnością amylolityczną (liczba opadania powyżej 250 s). Stwierdzono, że ziarno żyta odmian populacyjnych charakteryzowało się większą gęstością ziarna w stanie zsypnym i wartością liczby opadania oraz wyższą zawartością białka niż ziarno odmian mieszańcowych. Obserwowano też zróżnicowanie omawianych parametrów jakościowych w zależności od rejonu uprawy.
Abstract
The aim of this study was to assess the technological value of rye grain harvested in 2024. The tested material consisted of 187 samples of rye grain from commercial agricultural production from various regions of Poland. The technological value of grain was determined on the basis of such quality parameters as: moisture content, test weight, protein (N×6.25) content and falling number. The rye grain from this harvest year was characterized by the lowest protein content (average 9.9% d.m.) and the highest falling number value (average 240 s) compared to the average values from 2020-2023. The test weight (average 72.9 kg/hl) and moisture content (average 13.8%) were similar to the annual averages obtained over the last four crop years. The test weight above 71 kg/ha was found in over 85% of the rye grain samples tested. It was shown that almost 48% of the samples were characterized by low amylolytic activity (falling number above 250 s). It was found that rye grains of population varieties was characterised by higher test weight and falling number value as well as higher protein content than grain of hybrid varieties. Diversification of the discussed quality parameters was also observed depending on the cultivation region.
Słowa kluczowe
żyto
wartość technologiczna ziarna
zbiory
rejon uprawy
Keywords
rye
technological value of grain
harvest
growing area
Bibliografia
[1] B ieniek A., K. Buksa. 2024. The Influence of Arabinoxylans on the Properties of Wheat Bread Baked Using the Postponed Baking Method. Molecules 29 (4), 904. https://doi. org/10.3390/molecules29040904 [2] COBORU 2024. Krajowy rejestr odmian (KR). https://www.coboru.gov.pl/pl/kr/kr_gat [dostęp: 30.10.2024]. [3] DG AGRI 2024a. Balance sheets by sector. EU Cereals supply & demand; update: 27/09/2024. https://agriculture.ec.europa.eu/data-andanalysis/ markets/overviews/balance-sheetssector_ en [dostęp: 30.10.2024]. [4] DG AGRI 2024b. Production. EU cereals production, area and yield; update: 27/09/2024. https://agridata.ec.europa.eu/extensions/ DashboardCereals/CerealsProduction.html [dostęp: 30.10.2024]. [5] Gąsiorowski H. 1994. Żyto. Chemia i technologia. Praca zbiorowa. Wyd. PWRiL, Poznań. [6] GUS 2021. Produkcja upraw rolnych i ogrodniczych w 2021 roku. https://stat.gov.pl/ download/gfx/portalinformacyjny/pl/ defaultaktualnosci/5509/9/20/1/produkcja_ upraw_rolnych_i_ogrodniczych_w_2021_r.. pdf [dostęp: 30.10.2024]. [7] GUS 2022. Produkcja upraw rolnych i ogrodniczych w 2022 roku. https://stat.gov.pl/ download/gfx/portalinformacyjny/pl/ defaultaktualnosci/5509/9/21/1/produkcja_ upraw_rolnych_i_ogrodniczych_w__2022.pdf [dostęp: 30.10.2024]. [8] GUS 2023. Produkcja upraw rolnych i ogrodniczych w 2023 roku. https://stat.gov.pl/ download/gfx/portalinformacyjny/pl/ defaultaktualnosci/5509/9/22/1/produkcja_ upraw_rolnych_i_ogrodniczych_w_2023.pdf [dostęp: 30.10.2024]. [9] GUS 2024a. Przedwynikowy szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2024 roku. https://stat.gov.pl/ download/gfx/portalinformacyjny/pl/ defaultaktualnosci/5509/4/23/1/przedwynikoy_ szacunek_glownych_ziemioplodow_ rolnych_i_ogrodniczych_w_2024_r..pdf [dostęp: 30.10.2024]. [10] GUS 2024b. Wstępny szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2024 roku. https://stat.gov.pl/ download/gfx/portalinformacyjny/pl/ defaultaktualnosci/5509/3/18/1/wstepny_ szacunek_glownych_ziemioplodow_rolnych_ i_ogrodniczych_w_2024_r..pdf [dostęp: 30.10.2024]. [11] Ikram A., F. Saeed, R.A. Noor, A. Imran, M. Afzaal, A. Rasheed, F. Islam, A. Iqbal, T. Zahoor, S. Naz, W. Waheed, M. Z. Shahid, A. W. Khan, A. B. Kinki. 2023. A comprehensive review on biochemical and technological properties of rye (Secale cereale L.). International Journal of Food Properties 26, 1, 2212-2228. https://doi. org/10.1080/10942912.2023.2244697 [12] Jasińska I., P. Kołodziejczyk, J. Michniewicz. 2006. Ziarno żyta jako potencjalne źródło składników prozdrowotnych w diecie. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2 (47) Supl., 85-92. [13] Lista opisowa odmian roślin rolniczych. Zboża. 2024. Wyd. COBORU, Słupia Wielka. https://coboru.gov.pl/Publikacje_COBORU/ Listy_opisowe/LOO_zboza_RR_2024.pdf [dostęp: 30.10.2024]. [14] Németh R., S. Tömösközi. 2021. Rye: Current State and Future Trends in Research and Applications. Acta Alimentaria 50, 4, 620-640. https://doi.org/10.1556/066.2021.00162 [15] Regulamin Rynku Towarów Rolno-Spożywczych Towarowej Giełdy Energii S.A. z dnia 12.10.2022 roku. https://www.tge. pl/rtrs-regulacje [dostęp: 30.10.2024] [16] Różewicz M. 2020. Potencjał wykorzystania ziarna żyta. Przegląd Zbożowo-Młynarski 63 (2), 20-23. [17] Stępniewska S. 2023. Wartość technologiczna ziarna żyta ze zbiorów 2023 roku. Przegląd Zbożowo-Młynarski 67 (6), 34-41. [18] Stępniewska S., G. Cacak-Pietrzak, A. Szafrańska, E. Ostrowska-Ligęza, A. Salamon, H. Kowalska. 2024. Assessment of the Baking Properties of Rye Flour Based on the Polysaccharide Content and Properties. Applied Sciences 14 (7), 2772. https://doi. org/10.3390/app14072772 [19] USDA 2024. World Agricultural Production (WAP 10-24). Update: October-2024. https://apps.fas.usda.gov/psdonline/circulars/ production.pdf [dostęp: 30.10.2024].
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2024-6 , nr katalogowy 151862
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-zeszyt (pdf) 2024-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
50.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2024-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH