Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2024 - zeszyt 6
Wartość technologiczna ziarna pszenicy ze zbiorów 2024 roku
Technological value of wheat from 2024 harvest year
10.15199/61.2024.6.1
Anna Szafrańska
nr katalogowy: 151861
10.15199/61.2024.6.1
Streszczenie
Celem pracy było określenie wartości technologicznej ziarna pszenicy ze zbiorów 2024 roku. Materiał do badań stanowiły próbki ziarna z towarowej produkcji rolniczej, dostarczone za pośrednictwem Ośrodków Doradztwa Rolniczego z różnych rejonów Polski. Próbki ziarna badano w Zakładzie Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa IBPRS-PIB. Wartość technologiczną ziarna pszenicy określono w oparciu o następujące wyróżniki jakościowe: gęstość ziarna w stanie zsypnym, zawartość białka, ilość glutenu, wskaźnik sedymentacyjny Zeleny’ego, liczbę opadania, wartość wypiekową „W”. Badane próbki ziarna pszenicy ze zbiorów 2024 roku charakteryzowały się najniższą średnią zawartością białka ogółem oraz jedną z niższych ilości glutenu w porównaniu do poprzednich lat. Gęstość ziarna w stanie zsypnym i liczba opadania były zbliżone do średniej wieloletniej i spełniały wymagania stawiane ziarnu na cele konsumpcyjne. Stwierdzono zróżnicowanie omawianych wyróżników jakościowych w zależności od rejonu uprawy. Najkorzystniej pod względem kompleksu białkowego oceniono ziarno z rejonu północno-zachodniego, a najsłabiej z południowej części kraju.
Abstract
The aim of this study was to determine the technological value of wheat from the 2024 harvest. The wheat samples were collected from Agricultural Advisory Center from different region of Poland. The wheat samples were tested in Department of Grain Processing and Bakery IBPRS-PIB. The technological value of wheat was characterized by test weight, protein content, gluten content, Zeleny sedimentation index, falling number, alveographic baking value “W”. Tested wheat grain samples from the 2024 harvest showed the lowest average protein content and one of the lowest gluten content than grain from the previous harvest years. Test weight and falling number were comparable to the long-term average and met requirements for grain for consumption. The difference in the quality parameters from different region of Poland were stated. Grain from the north-west region of Poland was rated by the most favorable by protein complex, whereas grain from the south – the least favorable.
Słowa kluczowe
pszenica
rejony uprawy
wartość technologiczna ziarna
zbiory ziarna
Keywords
wheat
growing area
technological value of grain
harvest
Bibliografia
[1] B ordes J., G. Brandlard, F.X. Oury, G. Charmet, F. B alfourier. 2008. Agronomic characteristics, grain quality and flour rheology of 372 bread wheats in a worldwide core collection. J. Cereal Sci., 48, 569-579. https://doi. org/10.1016/j.jcs.2008.05.005 [2] Carson G. R., N.M. Edwards. 2009. Criteria of wheat and flour quality. Khan K., Shewry P.R. (eds.). Wheat. Chemistry and Technology. AACC. [3] Codina G.G., S. Mironeasa, C. Mironeasa, C.N. Popa, R. Tamba-Berehoiu. 2012. Wheat flour dough alveograph characteristics predicted by mixolab regression models. J Sci Food Agric, 638-644. https:// doi.org/10.1002/jsfa.4623 [4] Dapčević Hadnađev T., M. Pojić, M. H adnađev, A. Torbica. 2011. The role of empirical Rheology in Flour Quality Control. Akyar I. (ed.). Wide spectra of quality control. InTech, https://doi.org/10.5772/24148. https://www.intechopen.com/books/widespectra- of-quality-control/the-role-ofempirical- rheology-in-flour-quality-control. [5] E uropean commission. Cereals production https://agriculture.ec.europa.eu/dataand- analysis/markets/overviews/market observatories/crops/cereals-statistics_en dostęp: 10.11.2024. [6] Główny Urząd Statystyczny 2024. Wstępny szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2024 r. Warszawa. https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/rolnictwolesnictwo/ uprawy-rolne-i-ogrodnicze/ wstepny-szacunek-glownych-ziemioplodowrolnych- i-ogrodniczych-w-2024-roku,3,18. html dostęp 10.11.2024. [7] Główny Urząd Statystyczny 2024. Przedwynikowy szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2024 r. Warszawa. https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/ rolnictwo-lesnictwo/uprawy-rolne-i-ogrodnicze/ przedwynikowy-szacunek-glownychziemioplodow- rolnych-i-ogrodniczych-w- 2024-roku,4,23.html dostęp 10.11.2024. [8] Główny Urząd Statystyczny 2024. Produkcja upraw rolnych i ogrodniczych w 2023 roku. https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/ rolnictwo-lesnictwo/uprawy-rolne-i- -ogrodnicze/produkcja-upraw-rolnych-i- -ogrodniczych-w-2023-roku,9,22.html dostęp 10.11.2024. [9] Jeantet R., T. Croguennec, P. Schuck, G. B rulé (eds.). 2016. Handbook of food science and technology 3. Food Biochemistry and Technology. ISTE Ltd and John Wiley & Sons Inc. [10] Mironeasa S., G.G. Codina. 2013. Alveograph dough rheological parameters related to wheat flour analytical characteristics using Principal Component Analysis. Advances in Environment Technologies, Agriculture, Food and Animal Science, 241-246. [11] Olaerts H., L. Vandekerckhove, C.M. Courtin. 2018. A closer look at the bread making process and the quality of bread as a function of the degree of preharvest sprouting of wheat (Triticum aestivum). Journal of Cereal Science, Volume 80, 188-197, https://doi.org/10.1016/j.jcs.2018.03.004. [12] Rothkaehl J. 2015a. Ocena podstawowych cech technologicznych ziarna pszenicy ze zbiorów 2014 r. Przegląd Zbożowo-Młynarski 58 (3), 2-8. [13] Rothkaehl J. 2015b. Ziarno pszenicy – zawartość białka a ilość glutenu. W XXXVI Konferencja w Krynicy Morskiej „Parametry oceny jakości ziarna zbóż i mąki do produkcji wyrobów piekarsko-ciastkarskich”, 35-36. [14] Sanchez-Garcia M., F. Álvaro, A. Peremarti, J.A. Martín-Sánchez, C. Royo 2015. Changes in bread-making quality attributes of bread wheat varieties cultivated in Spain during the 20th century. Eur J Agron., 63, 79-88. https://doi.org/10.1016/j.eja.2014.11.006 [15] Szafrańska A. 2016. Wartość technologiczna ziarna pszenicy ze zbiorów 2016 roku. Przegląd Zbożowo-Młynarski 59 (6), 50-54. [16] Szafrańska A. 2023. Wartość technologiczna ziarna pszenicy ze zbiorów 2023 roku w Polsce. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 67(6), 24-33. [17] Wysocka K., G. Cacak-Pietrzak, B. Feledyn- -Szewczyk, M. Studnicki. 2024. The baking quality of wheat flour (Triticum aestivum L.) obtained from wheat grains cultivated in various farming systems (Organic vs. Integrated vs. Conventional). Applied Sciences. 2024; 14(5):1886. https://doi.org/10.3390/ app14051886
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2024-6 , nr katalogowy 151861
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-zeszyt (pdf) 2024-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
50.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2024-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH