Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2024 - zeszyt 11
Kawa – rozważania o filiżance popularnego napoju
Coffee – reflections on a cup of the popular drink
10.15199/65.2024.11.8
Aniela Scheffler
Milena Sadowska
Laura Przedpełska
Agata Witczak
Kamila Pokorska-Niewiada
nr katalogowy: 151423
10.15199/65.2024.11.8
Streszczenie
Kawa jest jednym z najczęściej spożywanych napojów na świecie. Dwie najbardziej rozpowszechnione odmiany ziaren kawy to Robusta i Arabica. Ostateczna jakość kawy zależy od wielu czynników, w tym warunków, w jakich jest uprawiana oraz metod i warunków stosowanych podczas jej przetwarzania. Aromat i smak ziaren kształtują się na etapie fermentacji i palenia. Konsumpcja kawy rośnie z roku na rok ze względu na jej cenne właściwości pobudzające i fizjologiczne. Najważniejszym składnikiem kawy jest kofeina, która może mieć zarówno korzystny, jak i negatywny wpływ na zdrowie człowieka. Ponadto kawa jest bogatym źródłem flawonoidów, związków fenolowych, witamin i pierwiastków śladowych. Badania wskazują, że spożycie kofeiny do 400 mg dziennie (co odpowiada 1-4 filiżankom kawy) jest bezpieczne. Zaleca się jednak ograniczenie spożycia kofeiny, szczególnie przy przyjmowaniu leków lub chorobach przewlekłych.
Abstract
Coffee is one of the most widely consumed beverages globally. The two most prevalent varieties of coffee beans are Robusta and Arabica. The ultimate quality of coffee is contingent upon a multitude of factors, including the conditions under which it is cultivated, and the methods and conditions employed during its processing. The aroma and flavor of the beans are shaped at the stage of fermentation and roasting. The consumption of coffee is increasing on an annual basis due to its valuable stimulating and physiological properties. The most important component of coffee is caffeine, which can have both beneficial and detrimental effects on human health. Additionally, coffee is a rich source of flavonoids, phenolic compounds, vitamins, and trace elements. Research indicates that caffeine consumption of up to 400 mg per day (equivalent to 1-4 cups of coffee) is safe. However, it is recommended to limit caffeine consumption, especially when taking medications or suffering from chronic diseases.
Słowa kluczowe
kofeina
konsumpcja kawy
proces produkcji
rodzaje kawy
Keywords
caffeine
coffee consumption
production process
types of coffee
Bibliografia
[1] Baran J., P. Kubit. 2021. Kawa i jej prozdrowotne właściwości. Herbalism 1 (7) : 19-30. [2] D ąbrowska-Molenda M., K. Szwedziak, Ż. Zabłudowska. 2019. Analiza zawartości kofeiny w wybranych rodzajach kawy. Postępy techniki przetwórstwa spożywczego 2 : 68-71. [3] Fercan M.M., A.S. Kipcak, O.D. Ozdemir, M.B. Piskin, E.M. Derun. 2016. Determination of the element contents in turkish coffee and effects of sugar addition. International Journal of Chemical and Molecular Engineering 10 (1) : 112 [4] I janu E.M., M.A. Kamaruddin, F.A. Norashiddin. 2020. Coffee processing wastewater treatment: a critical review on current treatment technologies with a proposed alternative. Applied Water Science 10 (1) : 11. [5] M okrysz S. 2017. Preferencje konsumentów wobec rodzajów kawy oraz kawy mielonej dostępnych na polskim rynku. Studia Ekonomiczne 330 : 128-138. [6] Nieber K. 2017. The impact of coffee on health. Planta Medica 83 (16) : 1256-1263. [7] O lechno E., A. Puścion-Jakubik, K. Socha, M.E. Zujko. 2021. Coffee brew: are they a source of macroelements in human nutrition? Foods 10 (6) : 1328. [8] P elczyńska M., P. Bogdański. 2019. Prozdrowotne właściwości kawy. Varia Medica 3 (4) : 311-317. [9] Rocznik statystyczny Rzeczypospolitej Polskiej 2022. Główny Urząd Statystyczny. Publikacja dostępna na stronie internetowej https://stat.gov.pl/ [10] S amsonowicz M., W. Regulska, D. Karpowicz, B. Leśniewska. 2019. Antioxidant properties of coffee substitutes rich in polyphenols and minerals. Food Chemistry 278 : 101-109. [11] S ocała K., A. Szopa, A. Serefko, E. Poleszak, P. Właź. 2021. Neuroprotective effects of coffee bioactive compounds: a review. International Journal of Molecular Sciences 22 (1) : 107. [12] S tanek N., M. Zarębska, Ł. Biłos, K. Barabosz, E. Nowakowska-Bogdan, I. Semeniuk, J. Błaszkiewicz, R. Kulesza, R. Matejuk, K. Szkutnik. 2021. Influence of coffee brewing methods on the chromatographic and spectroscopic profiles, antioxidant and sensory properties. Scientific Reports 11 (1) : 21377. [13] S zwedziak K., E. Polańczyk, M. Kużel. 2018. Wpływ technologii produkcji kawy typu Arabica i Robusta na ich jakość sensoryczną. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 1 : 30-33. [14] https://www.biostat.com.pl/img/UserFiles/Raport_Kawa/raport_dlaWp__Kawa.pdf – dostęp 22.08.2024 r. [15] https://caffedelmondo.pl/blog/zalety-picia-kaw-o-wysokiej-jakosci-sprawdz-teraz/ [16] https://fas.usda.gov/data/production/commodity/0711100 – dostęp 15.08.2024 r. [17] https://www.ico.org/ – dostęp 20.08.2024 r. [18] https://www.pawlowski.cc- dostęp 20.08.2024 r.
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2024-11
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
38.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2024-11
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH