Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2024 - zeszyt 11
Nasiona lnu oleistego jako źródło składników odżywczych w diecie
Flax seeds as a source of nutrients in the diet
10.15199/65.2024.11.7
Julia Niemira
Sabina Galus
nr katalogowy: 151422
10.15199/65.2024.11.7
Streszczenie
Len zwyczalny (Linum usitatissimum) to roślina o niebieskich kwiatach, która wytwarza drobne i płaskie nasiona (siemię lniane), które mogą być stosowane jako całe ziarna, mąka lub olej. Siemię lniane zawiera również śluz, który niesie właściwości zdrowotne oraz funkcjonalne. Korzystnie wpływa na organizm między innymi regulując perystaltykę jelit czy zmniejszając stany zapalne. Nasiona lnu są źródłem kwasów tłuszczowych, takich jak kwas α-linolenowy, białka, związków fenolowych, błonnika oraz minerałów. Siemię lniane jest powszechnie wykorzystywane na całym świecie jako składnik płatków śniadaniowych, herbatników czy chleba. Dodatek siemienia lnianego do przekąsek, takich jak chipsy czy ciastka jest dobrym sposobem na dostarczanie składników odżywczych, a tym samym wzbogacanie diety. Ze względu na swoje właściwości prozdrowotne siemię lniane jest określane jako superfood i może być wykorzystywane do produkcji żywności funkcjonalnej.
Abstract
Linseed (Linum usitatissimum) is a blue-flowered plant that produces small and flat seeds. The seeds can be used as whole grains, flour or oil. Flaxseed also contains mucilage, which carries health and functional properties. Among other things, flaxseed has a beneficial effect on the body by regulating intestinal peristalsis or reducing inflammation. Flaxseed is a source of fatty acids such as α-linolenic acid, protein, phenolic compounds, fibre and minerals. Flaxseed is widely used worldwide as an ingredient in breakfast cereals, biscuits or bread. Adding flaxseed to snacks such as crisps or biscuits is a good way to provide nutrients and thus enrich the diet. Due to its health-promoting properties, flaxseed is referred to as a superfood and can be used in the production of functional foods.
Słowa kluczowe
siemię lniane
superfood
Linum usitatissimum
żywność funkcjonalna
Keywords
flaxseed
superfood
Linum usitatissimum
functional food
Bibliografia
[1] Bekhit A.E.-D.A., A. Shavandi, T. Jodjaja, J. Birch, S. Teh, A.M. Ahmed, F.Y. Al-Juhaimi, P. Saeedi, A.A. Bekhit. 2018. Flaxseed: Composition, detoxification, utilization, and opportunities. Biocatalysis and Agricultural Biotechnology, 13: 129-152. DOI: 10.1016/ j.bcab.2017.11.017 [2] Chand M., R. Chopra, B. Talwar, S. Homroy, P.K. Singh, A. Dhiman, A.W. Payyunni. 2024. Unveiling the potential of linseed mucilage, its health benefits, and applications in food packaging. Frontiers in Nutrition, 11: 1334247.DOI: 10.3389/fnut.2024.1334247 [3] Cichońska P., E. Pudło, A. Wojtczak, M. Ziarno. 2021. Effect of the addition of whole and milled flaxseed on the quality characteristics of yogurt. Foods, 10(9): 2140. DOI: 10.3390/ foods10092140 [4] I nternet 1: https://www.medchemexpress.com/%CE%B1-linolenic-acid.html [5] I shag O.A., A.A. Khalid, A. Abdi, I.Y. Erwa, A.B. Omer, A.H. Nour. 2019. Proximate composition, physicochemical properties and antioxidant activity of flaxseed. Annual Research & Review in Biology, 34(2): 1-10. DOI: 10.9734/ARRB/2019/v34i230148 [6] Kučka M., L. Harenčár, K. Ražná, J. Nôžková, P.Ł. Kowalczewski, M. Deyholos, K. Dziedzic, I. Rybicka, J. Zembrzuska, M. Kačániová, E. Ivanišová, J. Gažo, S. Čerteková, M. Tomka. 2024. Great potential of flaxseed mucilage. European Food Research and Technology, 250(3): 877-893. DOI: 10.1007/s00217-023-04429-0 [7] Łopusiewicz Ł., E. Drozłowska, P. Siedlecka, M. Mężyńska, A. Bartkowiak, M. Sienkiewicz, H. Zielińska-Bliźniewska, P. Kwiatkowski. 2019. Development, characterization, and bioactivity of non-dairy kefir-like fermented beverage based on flaxseed oil cake. Foods, 8(11): 544. DOI: 10.3390/foods8110544 [8] M an S.M., L. Stan, A. Paucean, M.S. Chis, V. Muresan, S.A. Socaci, A. Pop, S. Muste. 2021. Nutritional, sensory, texture properties and volatile compounds profile of biscuits with roasted flaxseed flour partially substituting for wheat flour. Applied Sciences, 11(11): 479. DOI: 10.3390/app11114791 [9] M ueed A., S. Shibli, S.A. Korma, P. Madjirebaye, T. Esatbeyoglu, Z. Deng. 2022. Flaxseed bioactive compounds: chemical composition, functional properties, food applications and health benefits-related gut microbes. Foods, 11(20): 3307. DOI: 10.3390/ foods11203307 [10] Niemira J., S. Galus. 2024. Valorization of red beetroot (Beta vulgaris L.) pomace combined with golden linseed (Lini semen) for the development of vegetable crispbreads as gluten-free snacks rich in bioactive compounds. Molecules, 29, 2105. DOI: 10.3390/ molecules29092105 [11] P uligundla P., S.A. Lim. 2022. Review of extraction techniques and food applications of flaxseed mucilage. Foods, 11(12): 1677. DOI: 10.3390/foods11121677 [12] Raghuwanshi V.P., R.S. Agrawal, K.A. Mane. 2019. Flaxseed as a functional food: A review. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry, 8(3): 352-354 [13] S aka İ., B. Baumgartner, B. Özkaya. 2022. Usability of microfluidized flaxseed as a functional additive in bread. Journal of the Science of Food and Agriculture, 102(2): 505-513. DOI: 10.1002/jsfa.11378 [14] S anmartin C., I. Taglieri, F. Venturi, M. Macaluso, A. Zinnai, S. Tavarini, A. Botto, A. Serra, G. Conte, G. Flamini, L.G. Angelini. 2020. Flaxseed cake as a tool for the improvement of nutraceutical and sensorial features of sourdough bread. Foods, 9(2): 204. DOI: 10.3390/ foods9020204 [15] S hahada C., S. Morya, C.G. Awuchi. 2024. A narrative review on nutraceutical, food and industrial applications of flaxseed (Linum usitatissimum. L). Cogent Food and Agriculture, 10(1): 2306017. DOI: 10.1080/23311932.2024.2306017 [16] S ubedi B., N. Upadhyaya. 2019. Preparation and quality evaluation of flaxseed incorporated cereal (Oat) bar. Journal of Food Science and Technology, 11: 65-68. DOI: 10.3126/ jfstn.v11i0.29693 [17] Tang Z.-X., R.-F. Yinga, B.-F. Lv, L.-H. Yang, Z. Xu, L.-Q. Yan, J.-Z. Bu, Y.-S. Wei. 2021. Flaxseed oil: extraction, health benefits and products. Quality Assurance and Safety of Crops & Foods, 13(1): 1-19. DOI: 10.15586/qas.v13i1.783 [18] Vyawhare P.G., Y.M. Vispute, S. Sawany, P. Mane, S. Bagad. 2023. Flaxseed as a nutraceutical: A review. International Journal of Research in Medical and Basic Sciences, 9(1): 1-12 [19] Wu S., X. Wang, W. Qi, Q. Guo. 2019. Bioactive protein/peptides of flaxseed: A review. Trends Food Science and Technology, 92(9): 184-193. DOI: 10.1016/j.tifs.2019.08.017 [20] Yang J., C. Wen, Y. Duan, Q. Deng, D. Peng, H. Zhang. 2021. The composition, extraction, analysis, bioactivities, bioavailability and applications in food system of flaxseed (Linum usitatissimum L.) oil: A review. Trends in Food Science & Technology, 118, A: 252-260. DOI: 10.1016/j.tifs.2021.09.025 [21] Ye X.-P., M.-F. Xu, Z.-X. Tang, H.-J. Chen, D.-T. Wu, Z.-Y. Wang, Y.-X. Songzehen, J. Hao, L.-M. Wu, L.-E. Shi. 2022. Flaxseed protein: extraction, functionalities and applications. Food Science and Technology, 42: 22021. DOI: 10.1590/fst.22021 [22] Yuksel F., S. Karaman, A. Kayacier. 2014. Enrichment of wheat chips with omega-3 fatty acid by flaxseed addition: Textural and some physicochemical properties. Food Chemistry, 145: 910-917. DOI: 10.1016/j.foodchem.2013.08.079
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2024-11
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
38.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2024-11
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH