Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2024 - zeszyt 5
Analiza śladu węglowego produkcji owocowo-warzywnej w Polsce
Analysis of the carbon footprint of fruit and vegetable production in Poland
10.15199/64.2024.5.3
Magdalena Wróbel-Jędrzejewska
Łukasz Przybysz
Ewelina Włodarczyk
nr katalogowy: 151223
10.15199/64.2024.5.3
Streszczenie
Identyfikacja emisji gazów cieplarnianych (GHG) przy produkcji żywności oraz wskazanie sposobów ich redukcji jest zadaniem złożonym. Celem pracy było określenie emisji GHG związanych z technologiami i procesami przetwórczymi oraz przechowalniczymi w przemyśle spożywczym, a także opracowanie metodyki pomiaru śladu węglowego (CF) dla produkcji żywności (produkty schłodzone, mrożone, wyroby owocowe i warzywne). Każdorazowo zdefiniowano zakresy analizy CF, wyznaczono istotne parametry procesów oraz określono punkty pomiarowe. Opracowano system opomiarowania oraz sposobu zbierania danych zgodnie z wybraną metodą analizy (baza danych). Stwierdzono, że każdy proces jest źródłem emisji GHG i wpływa na całkowity CF produktu. Gospodarka energetyczna w polskim przemyśle rolno- -spożywczym charakteryzuje się nadal nadmiernym zużyciem energii, surowców i materiałów. Poprawa efektywności energetycznej wymaga pomiaru parametrów mediów energetycznych, którymi w sposób ciągły trzeba racjonalnie zarządzać we wszystkich gałęziach przemysłu rolno-spożywczego.
Abstract
Identifying greenhouse gas (GHG) emissions in food production and identifying ways to reduce them is a complex task. The purpose of this study was to determine GHG emissions associated with processing and storage technologies and processes in the food industry, and to develop a methodology for measuring the carbon footprint (CF) for food production (chilled, frozen, fruit and vegetable products). Each time, CF analysis ranges were defined and relevant process parameters were determined, and measurement points were identified. A system of metering and a method of data collection was developed in accordance with the chosen method of analysis (database). It was found that each process is a source of GHG emissions and affects the total CF of the product. Energy management in the Polish agri-food industry is still characterized by excessive consumption of energy, raw materials and materials. Improving energy efficiency requires measuring the parameters of energy utilities, which must be rationally managed in all agri-food industries on a continuous basis.
Słowa kluczowe
ślad węglowy
emisje gazów cieplarnianych
przechowalnictwo owoców i warzyw
warzywa mrożone
owoce mrożone
Keywords
carbon footprint
GHG emissions
fruit and vegetable storage
frozen vegetables
frozen fruit
Bibliografia
[1] Borsato E., Tarolli P., Marinello F. 2018. “Sustainable patterns of main agricultural products combining different footprint parameters”. Journal of Cleaner Production 179, 357-367. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2018.01.044. [2] Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2022/2464 z dnia 14 grudnia 2022 r. w sprawie zmiany rozporządzenia (UE) nr 537/2014, dyrektywy 004/109/WE, dyrektywy 2006/43/WE oraz dyrektywy 2013/34/UE w odniesieniu do sprawozdawczości przedsiębiorstw w zakresie zrównoważonego rozwoju. [3] Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/825 z dnia 28 lutego 2024 r. w sprawie zmiany dyrektyw 2005/29/WE i 2011/83/UE w odniesieniu do wzmocnienia pozycji konsumentów w procesie transformacji ekologicznej poprzez lepszą ochronę przed nieuczciwymi praktykami oraz lepsze informowanie. [4] ISO 14040 Zarządzanie środowiskowe, Ocena cyklu życia – Zasady i struktura, 2009. [5] ISO 14044 Zarządzanie środowiskowe, Ocena cyklu życia – Wymagania i Wytyczne, 2009. [6] ISO/TS 14067: Greenhouse gases – Carbon footprint of products – Requirements and guidelines for quantification and communication, 2013. [7] Miraglia M., Marvin H. J. P., Kleter G. A., Battilani P., Brera C., Coni E., 2009. “Climate change and food safety: An emerging issue with special focus on Europe”. Food and Chemical Toxicology, 47, 5, 1009-1021. DOI: 10.1016/j.fct.2009.02.005. [8] Pandey D., Agrawal M., 2017. Carbon Footprint estimation in the agriculture sector, Books. W: Assessment of Carbon Footprint in Different Industrial Sectors, 1, 25-47. EcoProduction. DOI: 10.1007/978-981-4560-41-2_2. [9] PAS 2050, Guide to PAS 2050 How to assess the carbon footprint of goods and services, British Standards, London 2008. [10] Polak E., Wróbel-Jędrzejewska M., Włodarczyk E., Kuleta P., Przybysz Ł., Markowska J., Tyfa A., Drabent A. 2022. Monitoring gazów cieplarnianych poprzez pomiar rzeczywistego zużycia energii elektrycznej – cz. 2. Raport z badań w ramach Zad. 5. Monitoring gazów cieplarnianych i zanieczyszczeń powietrza, realizowanego na zlecenie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Umowa nr SWI.nw.070.1.2022 z 11.07.2022) 15.12.2022, https://www.ibprs.pl/zadania-badawcze-w-2022/. [11] Raport Zespołu Fundacji Climate Strategies Poland, Samo raportowanie nie ochroni klimatu. Dekarbonizacja firmy – konkurencyjność klimatyczna 2.0. Gdańsk 2024 [12] Sala S., Castellani V., 2019. “The consumer footprint: Monitoring sustainable development goal 12 with process-based life cycle assessment.” Journal of Cleaner Production 240 (9) : 118050. DOI: 10.1016/j.jclepro.2019.118050. [13] Więk A., Tkacz K., 2013. Carbon Footprint: an ecological indicator in food production, Polish Journal of Environmental Studies 22, 1, 53-61. [14] Wróbel-Jędrzejewska M., Kuleta P. 2023. „Analiza śladu węglowego przechowywania i transportu chłodniczego na przykładzie borówki amerykańskiej”. Przemysł Spożywczy, 77 (7), 18-25. DOI 10.15199/65.2023.7.4 [15] Wróbel-Jędrzejewska M., Markowska J., Bieńczak A., Woźniak P., Ignasiak Ł., Polak E., Kozłowicz K., Różyło R. 2021.” Carbon Footprint in Vegeburger Production Technology Using a Prototype Forming and Breading Device”. Sustainability, 13 (16), 9093. [16] Wróbel-Jędrzejewska M., Włodarczyk E., Kuleta P., Przybysz Ł., Markowska J., Drabent A., Tyfa A. 2023. Raport: Analiza oraz metodologia pomiaru śladu węglowego dla wybranych technologii i produktów rolno-spożywczych wytwarzanych przez krajowy przemysł spożywczy – część 2. Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno- Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego Państwowy Instytut Badawczy. [17] Wróbel-Jędrzejewska M. 2024. „Analiza śladu węglowego krajowej produkcji żywności – badania na przykładzie cukru”. Przemysł Spożywczy 2024, 78 (1), 44-50. DOI 10.15199/65.2024.1.2. [18] Wróbel-Jędrzejewska M., Włodarczyk E. 2024. „Comparison of Carbon Footprint Analysis Methods in Grain Processing – Studies Using Flour Production as an Example”. Agriculture, 14, 14. https:// doi.org/10.3390/agriculture14010014. [19] Wróbel-Jędrzejewska M., Kuleta P., Stęplewska U., Przybysz Ł., Polak E. 2016. „Carbon Footprint of Fruit Paste Technology”, Polish Journal of Environmental Studies, 25, 1. [20] Wróbel-Jędrzejewska M., Przybysz Ł., Włodarczyk E. 2024.”Carbon footprint comparison for technologies using frozen vegetable outgrades”. Journal of Food Engineering, 112053. [21] Wróbel-Jędrzejewska M., Włodarczyk E., Polak E. 2022. „Wpływ produkcji owoców mrożonych na zmiany klimatu”. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 3, 30-35, DOI 10.15199/64.2022.3.4.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2024-5 , nr katalogowy 151223
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY- e-zeszyt (pdf) 2024-5
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
62.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2024-5
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH