Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
|
Rocznik 2024 - zeszyt 10
Wybrane fizyczno-chemiczne właściwości soku z rozmrożonych owoców malin odmiany Polesie
Selected physicochemical properties of juice from thawed raspberry fruits of the Polesie variety
10.15199/62.2024.10.12
Marek Domin
Marek Szmigielski
Patryk Świrkosz
nr katalogowy: 151029
10.15199/62.2024.10.12
Streszczenie
Przedstawiono wyniki badań doświadczalnych wpływu procesu zamrażania, zamrażalniczego przechowywania i rozmrażania owoców maliny na wybrane właściwości fizykochemiczne otrzymywanego soku. Maliny odmiany Polesie konwekcyjnie zamrażano i przechowywano w powietrzu o temp. -20°C przez 1–65 dni. Owoce rozmrażano konwekcyjnie w temperaturze pokojowej lub mikrofalowo. Badano twardość owoców rozmrożonych przed tłoczeniem, wydajność tłoczenia soku, zmiany kwasowości ogólnej oraz zawartość ekstraktu ogólnego. Obróbka zamrażalnicza przed procesem tłoczenia malin może być zabiegiem kształtującym jego wydajność oraz może wpływać na jakość uzyskiwanego soku. W badanych próbach wraz z wydłużającym się czasem przechowywania występował wzrost wydajności tłoczenia soku oraz obniżenie zawartości jego ekstraktu ogólnego i kwasowości ogólnej.
Abstract
Raspberries of the Polesie variety were frozen by convection and stored in air at -20°C for a period of 1–65 days. Fruits were convectively defrosted at room temp. or in the presence of microwaves. Changes in the hardness of fruit defrosted before pressing, juice pressing yield, changes in its pH and total extract content were studied. With increasing storage time, pressing efficiency increased, total extract content and total acidity decreased.
Słowa kluczowe
wydajność tłoczenia
zamrażanie
przechowywanie zamrażalnicze
maliny
Keywords
pressing efficiency
freezing
freezing storage
raspberries
Bibliografia
[1] M. Pasławska, B. Stępień, M. Surma, K. Jałoszyński, Inż. Roln. 2011, 9, 161. [2] T.F. Bedane, O. Altin, B. Erol, F. Marra, F. Erdogdu, Innov. Food Sci. Emerg. Technol. 2018, 50, 139, https://doi.org/10.1016/j. ifset.2018.09.001. [3] B. Grabowska, Przem. Spoż. 2020, 74, nr 9, 24, doi: 10.15199/65.2020.9.4. [4] X. Zhang, A. Sandhu, I. Edirisinghe, B. Burton-Freeman, Food Funct. 2018, 9, 806, doi: https://doi.org/10.1039/C7FO00893G. [5] S. Begum, Ch.P. Das, P. Karmoker, Fundam. Appl. Agric. 2018, 3, nr 2, 440, doi: http://dx.doi.org/10.5455/faa.289995. [6] K. Wilczyński, M. Panasiewicz, K. Olesińska, K. Kałwa, Inż. Przetw. Spoż. 2018, 1, nr 25, 26. [7] A.M. Giuffrè, L. Louadj, P. Rizzo, M. Poiana, V. Sicari, Food Control 2019, 97, 105, https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2018.10.027. [8] J. Bogdanowicz, W. Mozolewski, S. Rybaczek, Przem. Spoż. 2018, 72, nr 8, 28, doi:10.15199/65.2018.8.5. [9] L. Cheng, W. Wu, K. An, Y. Xu, Y. Yu, J. Wen, J. Wu, Y. Zou, H. Liu, J. Zhu, G. Xiao, Crystals 2020, 10, nr 5, 368, https://doi. org/10.3390/cryst10050368. [10] P.K. Kumar, B.A. Rasco, J. Tang, S.S. Sablani, Food Eng. 2020, 12, 421, https://doi.org/10.1007/s12393-020-09255-8. [11] R.G.M. Van der Sman, Food Eng. 2020, 12, 399, https://doi.org/10.1007/s12393-020-09216-1. [12] J. Wu, M. Zhang, B. Bhandari, C-H. Yang, Int. Agrophys. 2021, 35, 235, doi: 10.31545/intagr/142289. [13] K. Szwedziak, E. Polańczyk, M. Dąbrowska-Molenda, A. Kamińska, Postępy Tech. Przetw. Spoż. 2017, 1, 71. [14] Z. Zhu, T. Li, D.W. Sun, Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 2021, 61, nr 17, 2793, https:// doi.org/10.1080/10408398.2020.1841729. [15] Z. Li, Z. He, W. Hao, K. Li, X. Ding, Y. Cui, Processes 2023, 11, 598, https://doi. org/10.3390/pr11020598. [16] L. Bøgh-Sørensen, Recommendations for the processing and handling of frozen foods, International Institute of Refrigeration, Paris 2006. [17] N. Baryłko-Pikielna, I. Matuszewska, Sensoryczne badania żywności. Podstawy – Metody – Zastosowania, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, Kraków 2009. [18] R. Nadulski, K. Zawiślak, P. Panasiewicz, K. Strzałkowska, Inż. Roln. 2013, 1, nr 141, 133. [19] A. Wiktor, A. Fijałkowska, I. Kućko, M. Wojnowski, K. Królikowski, M. Hankus, T. Chudoba, W. Łojkowski, D. Witrowa-Rajchert, Zesz. Probl. Postępów Nauk Roln. 2015, 582, 125. [20] Z. Pałacha, D. Bułka, Postępy Tech. Przetw. Spoż. 2016, 2, 48. [21] Z. Pałacha, J. Krystian, Postępy Tech. Przetw. Spoż. 2014, 2, 62. [22] Z. Pałacha, G. Świstak, Postępy Tech. Przetw. Spoż. 2015, 1, 9. [23] L. de Oliveira Machado, Assessing freezing effect on kiwifruit cultivars and mapping suitable areas for growing the crop in eastern Texas. Praca doktorska, Stephen F. Austin State University, Texas 2021, nr 431, https://scholarworks. sfasu.edu/etds/431. [24] I.A. Korotkiy, E.N. Neverov, E.V. Korotkaya, Nexo Sci. J. 2022, 35, nr 03, 771, https://doi.org/10.5377/nexo.v35i03.15006. [25] C. Xinyuan, Z. Lina, K. Zhiliang, J. Phys. Conf. Ser. 2020, 1453, 012143, doi:10.1088/1742-6596/1453/1/012143. [26] G. Rajauria, B.K. Tiwari, Fruit Juices: Extraction, Composition, Quality and Analysis, Academic Press, Elsevier 2018.
Zeszyt
PRZEMYSŁ CHEMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2024-10
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
85.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2024-10
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH