Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2024 - zeszyt 10
Kierunki rozwoju opakowań w mleczarstwie
Directions of development of packaging in the dairy industry
10.15199/65.2024.10.3
Marta LENARTOWICZ-KLIK
Izabela GAJLEWICZ
nr katalogowy: 150987
10.15199/65.2024.10.3
Streszczenie
Współczesne społeczeństwo nie może przetrwać bez opakowań. Populacja ludzka stale się powiększa, a łańcuchy dostaw stają się coraz bardziej skomplikowane, w związku z czym rosnące zapotrzebowanie na opakowania może być źródłem wielu pozytywnych rozwiązań przemysłu opakowaniowego. Ogromny postęp, jaki dokonał się w zakresie technik utrwalania żywności, spowodował rozwój i powstawanie nowych materiałów opakowaniowych [1, 19]. Wzrastająca konkurencja, postęp techniczny w przemyśle spożywczym, a także wymagania jakościowe powodują, że na sposób pakowania żywności zwraca się coraz większą uwagę. Opakowania są wszędzie, zarówno w krajach wysoko rozwiniętych, jak i tych rozwijających się. Dobre opakowanie odgrywa istotną rolę: chroni, przechowuje, transportuje i informuje. Opakowanie jest kwestią o ogromnym znaczeniu zarówno dla producentów, jak i marek, ponieważ nadal poszukują nowych i innowacyjnych sposobów, aby uczynić proces end-to-end bardziej wydajnym, zrównoważonym i bezpiecznym. Chociaż cel ten jest z pewnością wspólny dla całego przemysłu spożywczego i napojów, sektor mleczarski stoi przed wyjątkowym zestawem wyzwań, jeśli chodzi o opakowania [7]. Niniejszy artykuł miał na celu przedstawienie przeglądu obecnie dostępnych systemów opakowań produktów mlecznych.
Abstract
Modern society cannot survive without packaging. As the human population continues to grow and supply chains become more complex, the ever-increasing demand for packaging can provide many positive solutions from the packaging industry. The enormous progress made in food preservation techniques has led to the development and emergence of new packaging materials [1,19]. Increasing competition, technological advances in the food industry, and quality requirements are all putting increasing emphasis on how food is packaged. Packaging is everywhere, in both developed and developing countries. Good packaging plays a vital role: it protects, stores, transports and informs. Packaging is of great importance to both manufacturers and brands as they continue to seek new and innovative ways to make the end-to-end process more efficient, sustainable and safe. While this goal is certainly common to the entire food and beverage industry, the dairy sector faces a unique set of challenges when it comes to packaging [7]. This article aims to provide an overview of the currently available dairy packaging systems.
Słowa kluczowe
produkty mleczne
okres przydatności do spożycia
inteligentne opakowania
aktywne opakowania
MAP
opakowania antybakteryjne
powłoki jadalne.
Keywords
dairy products
shelf life
intelligent packaging
active packaging
MAP
antibacterial packaging
edible coatings
Bibliografia
[1] Barukčić I., M. Ščetar, K. Lisak Jakopović, M. Kurek, R. Božanić, K. Galić. 2021.Overview of packaging materials for dairy packaging. Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition 16 (3-4):85-93 DOI: 10.31895/hcptbn.16.3-4.5 [2] Brodziak A., A. Teter, J. Król, M. Zuba-Ciszewska.2022. Tradycja i innowacje w produkcji mleka i jego przetwórstwie. Żywność w XXI wieku – jakość, składniki, zdrowie, 43-53. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie [3] Brown S.R.B., E.C Forauer, D.J. D’Amico. 2018. Effect of modified atmosphere packaging on the growth of spoilage microorganisms and Listeria monocytogenes on fresh cheese. Journal of Dairy Science, 101(9): 7768-7779. DOI: 10.1016/j.foodchem.2024.138544 [4] Cano Embuena A.I., M. Cháfer Nácher, A. Chiralt Boix, M.P. Molina Pons, M. Borrás Llopis, M.C. Beltran Martínez, C. González Martínez. 2016. Quality of goat's milk cheese as affected by coating with edible chitosan-essential oil films. International Journal of Dairy Technology, 70(1): 68- 76 DOI: 10.1111/ 1471-0307.12306 [5] Cavallo J. A., M.C. Strumia, C.G. Gomez. 2014. Preparation of a milk spoilage indicator adsorbed to a modified polypropylene film as an attempt to build a smart packaging. Journal of Food Engineering, 136: 48-55. DOI:10.1016/j.jfoodeng.2014.03.021 [6] Górska J. 2024. Produkty płynne: Trendy w opakowaniach do napojów. Forum Mleczarskie Handel 5(125) [7] K awecka A. 2021. Współczesne trendy na rynku żywności oraz ich wpływ na projektowanie i innowacje w opakowaniach. Przegląd mleczarski 10:3-8 [8] K uswandi B., Jumina. 2020. Active and intelligent packaging, safety, and quality controls. Fresh-Cut Fruits and Vegetables, 243-294 [9] Lee D.S., H.J. Wang. 2022. Packaging of milk and dairy products: Packaging materials, technologies and their applications. Academic Press, Encyclopedia of Dairy Sciences:756-765. [10] https://agrodoradca24.pl/zdrowie/ile-mleka-i-produktow-mlecznych-spozywaja-polacy-co-z-tego -wynika-5926.html [dostęp: 01.10.2024] [11] https://www.bizongo.com/blog/dairy-packaging-future [dostęp: 01.10.2024] [12] https://dairytechafrica.com/packaging-materials-and-formats-used-in-the-food-and-dairy-industry/ [dostęp: 01.10.2024] [13] https://www.dairyfoods.com/articles/96175-the-future-of-dairy-packaging [dostęp: 01.10.2024] [14] https://www.forummleczarskie.pl/raporty/794,opakowania-w-mleczarstwie [dostęp: 01.10.2024] [15] https://www.packagingstrategies.com/articles/104761-secondary-packaging-remains-key-focus-fordairy- market [dostęp: 02.10.2024} [16] https://polskarolna.pl/przeglad-mleczarski-3-2024-opakowania-przyjazne-srodowisku, 3,10,1,10,31917.html [dostęp: 01.10.2024] [17] https://www.spozywczetechnologie.pl/mleko/pakowanie/460/papier-i-szklo-opakowania-dozywnosci- od-zawsze [dostęp: 01.10.2024] [18] https://www.researchgate.net/publication/357948837_Packaging_of_Dairy_Products_Emerging_ Strategies [dostęp: 01.10.2024] [19] https://www.spozywczetechnologie.pl/mleko/pakowanie/448/trendy-na-rynku-opakowanproduktow- mleczarskich-wysokiej-jakosci [dostęp: 01.10.2024] [20] https://www.spozywczetechnologie.pl/mleko/pakowanie/280/innowacje-w-opakowaniach-mleka-iproduktow- mleczarskich [dostęp: 01.10.2024] [21] P uebla-Duarte A.L., I. Santos-Sauceda, F. Rodríguez-Félix, R.D. Iturralde-García, D. Fernández-Quiroz, I.D. Pérez-Cabral, C.L. Del-Toro-Sánchez. 2023. Active and intelligent packaging: A review of the possible application of cyclodextrins in food storage and safety indicators. Polymers (Basel). 15(21): 4317. DOI: 10.3390/polym15214317 [22] R ejeesh C.R., T. Anto. 2023. Packaging of milk and dairy products: Approaches to sustainable packaging. Materials Today Proceedings 72(6):2946-2951 DOI:/10.1016/j.matpr.2022.07.467 [23] Ščetar M., I. Barukčić, M. Kurek, K. Lisak Jakopović, R. Božanić, K. Galić. 2018. Packaging perspective of milk and dairy products. Mljekarstvo 69(1):3-20 DOI:10.15567/mljeKarstvo.2019.0101 [24] Shukla N., A.K. Tripathi, A. Tiwari, S. Pophaly, K. Sharma, S. Sahu.2024. From farm to table: Advancements in smart packaging for dairy and food products”. Biological Forum – An International Journal, 16(4): 33-45 [25] Stockwell D.T.J. 2022. Packaging of milk and dairy products: Labeling of dairy products. Academic Press, Encyclopedia of Dairy Sciences: 733-755. [26] Terzioğlu M.E., I. Bakırcı. 2022. New packaging methods used in the dairy industry. ATA-Food Journal, 1(2): 0011. [27] Weston M., M.A.T. Phan, J. Arcot, R. Chandrawati.2020. Anthocyanin-based sensors derived from food waste as an active use-by date indicator for milk. Food Chemistry, 326(30) DOI : 10.1016/ j.foodchem.2020.127017 [28] Wyszkowska Z., T. Ankiewicz. 2013. Trendy w rozwoju opakowań produktów mleczarskich. Inż. Ap. Chem., 52(2): 95-97
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2024-10
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
38.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2024-10
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH