Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2024 - zeszyt 5
Wpływ mielonych nasion chia na jakość i wartość odżywczą pieczywa pszennego
The influence of ground chia seeds on the quality and nutritional value of wheat bread
10.15199/61.2024.5.5
AGATA WOJCIECHOWICZ-BUDZISZ
BEATA WŁODARSKA
KRYSTYNA SIEKAŃSKA
nr katalogowy: 150889
10.15199/61.2024.5.5
Streszczenie
Celem badania była ocena wpływu różnego udziału mielonych nasion chia (szałwii hiszpańskiej) – w proporcjach 0/100, 5/95, 10/90, 15/85, 20/80 i 25/75 – na jakość oraz wartość odżywczą pieczywa pszennego. Zastosowano dwa typy mąki pszennej – typ 650 i typ 750 oraz dwie metody prowadze nia ciasta – bezpośrednią i dwufazową. Wypieczone chleby oceniono na podstawie objętości właściwej, porowatości miękiszu, nadpieku, koloru skór ki i miękiszu, akceptacji konsumenckiej, wilgotności miękiszu, zawartości białka ogółem oraz całkowitego błonnika pokarmowego. Badania wykazały, że dodatek mielonych nasion chia wpływał korzystnie na wartość żywieniową, a także na jakość uzyskanego chleba. Maksymalnym poziomem dodat ku szałwii hiszpańskiej w badanym pieczywie pszennym, dającym smaczny i akceptowany przez konsumentów pod względem cech organoleptycznych chleb, był dodatek w wysokości 15%. Wyżej oceniono chleby wypieczone z mąki pszennej typu 750 metodą II-fazową.
Abstract
The aim of the study was to evaluate the impact of varying proportions of ground chia seeds (Salvia hispanica) – at ratios of 0/100, 5/95, 10/90, 15/85, 20/80, and 25/75 – on the quality and nutritional value of wheat bread. Two types of wheat flour were used – type 650 and type 750 – and two dough preparation methods were applied: direct and two-stage. The baked breads were assessed based on specific volume, porosity of the crumb, crust and crumb color, consumer acceptance, crumb moisture, total protein and total dietary fiber content. The study showed that the addition of chia seeds positively influenced the nutritional value and quality of the bread produced. The maximum level of chia seed addition in the wheat bread that resulted in tasty and consumer-accepted bread in terms of organoleptic properties was 15%. Breads made with type 750 wheat flour using the two-stage method received higher ratings.
Słowa kluczowe
pieczywo pszenne
Salvia hispanica
chia
jakość
wartość odżywcza
błonnik pokarmowy
Keywords
wheat bread
Salvia hispanica
chia
quality
nutritional attributes
dietary fiber
Bibliografia
[1] AACC (American Association of Cereal Chemists). 2000. AACC (2000) Approved Methods of the AACC (Vol. 10th). American Association of Cereal Chemists. [2] Adamczyk G., e. Ivanišová, J. Kaszuba, I. Bobel, K. Khvostenko, M. Chmiel & N. Falendysh. 2021. Quality assessment of wheat bread incorporating chia seeds. Foods, 10(10). https://doi.org/10.3390/ foods10102376 [3] AOAC (Association of Official Analytical Chemists). 2012. AOAC (2012) Official Methods of Analysis. In AOAC Internation al (Vol. 18th). AOAC International. [4] Ashura K.K., D.K. Lillian, K. Oscar & M.P.R. Leonard. 2021. Nutritional, health benefits and usage of chia seeds (Salvia hispani ca): A review. African Journal of Food Sci ence, 15(2), 48–59. https://doi.org/10.5897/ ajfs2020.2015 [5] Bartkiene e., A. Rimsa, e. Zokaityte, V. Star kute, e. Mockus, D. Cernauskas, J.M. Ro cha & D. Klupsaite. 2023. Changes in the Physicochemical Properties of Chia (Sal via hispanica L.) Seeds during Solid-State and Submerged Fermentation and Their Influence on Wheat Bread Quality and Sensory Profile. Foods, 12(11). https://doi. org/10.3390/foods12112093 [6] Bustos A.y., C.L. Gerez, L.G. Mohtar, V.I. Paz Zanini, M.A. Nazareno, M.P. Taranto & L.B. PRZEGLĄD ZBOZOWO MŁYNARSKI Journal of Food and Nutrition Sciences, 70(4), 387-397. https://doi.org/10.31883/ pjfns/129015 Iturriaga. 2017. Lactic Fermentation Im proved Textural behaviour, Phenolic Com pounds and Antioxidant Activity of Chia (Salvia hispanica L.) Dough. Food Technolo gy and Biotechnology, 55(3). https://doi. org/10.17113/ftb.55.03.17.5133 [7] Coelho M.S. & M. de las M. Salas-Mella do. 2015. effects of substituting chia (Sal via hispanica L.) flour or seeds for wheat f lour on the quality of the bread. LWT, 60(2), 729-736. https://doi.org/10.1016/ j.lwt.2014.10.033 [8] Guiotto e.N., M.C. Tomas & C.M. haros. 2020. Development of highly nutritional breads with by-products of Chia (Salvia hispanica L.) seeds. Foods, 9(6). https://doi. org/10.3390/foods9060819 [9] hrušková M. & I. Švec. 2015. Chemical, rhe ological and bread characteristics of wheat f lour influenced by different forms of chia (Salvia hispanica L.). Emir. J. Food Agric, 27. https://doi.org/10.9755/ejfa.2015.04.073 [10] Iglesias-Puig e. & M. haros. 2013. evalua tion of performance of dough and bread incorporating chia (Salvia hispanica L.). European Food Research and Technology, 237(6), 865–874. https://doi.org/10.1007/ s00217-013-2067-x [11] Kowalski S. A. Mikulec & h. Pustkowiak. 2020. Sensory assessment and physico chemical properties of wheat bread supplemented with chia seeds. Polish [12] Oliveira-Alves S.C., D.B. Vendramini-Costa, C.B. Betim Cazarin, M.R. Maróstica Júnior, J.P. Borges Ferreira, A.B. Silva, M.A. Prado & M.R. Bronze. 2017. Characterization of phenolic compounds in chia (Salvia his panica L.) seeds, fiber flour and oil. Food Chemistry, 232, 295–305. https://doi. org/10.1016/j.foodchem.2017.04.002 [13] Ozón B., J. Cotabarren, F.R. Geier, M.P. Kise, J. García-Pardo, M.G. Parisi & W.D. Obregón. 2023. Development of Fortified Breads enriched with Plant-Based Bioac tive Peptides Derived from the Chia (Sal via hispanica L.) expeller. Foods, 12(18). https://doi.org/10.3390/foods12183382 [14] Romankiewicz D., W.h. hassoon, G. Ca cak-Pietrzak, M.B. Sobczyk, M. Wirkows ka-Wojdyba, A. Ceglińska & D. Dziki. 2017. The effect of chia seeds (Salvia hispani ca L.) addition on quality and nutritional value of wheat bread. Journal of Food Qual ity, 2017. https://doi.org/10.1155/2017/ 7352631 [15] Wojciechowicz-Budzisz A., K. Siekańska & B. Włodarska. 2024. Wpływ mielonych nasion chia na właściwości reologicz ne mieszanek z mąki pszennej. Prze gląd Zbożowo-Młynarski, 4. https://doi. org/10.15199/61.2024.4.4.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2024-5 , nr katalogowy 150889
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-zeszyt (pdf) 2024-5
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
50.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2024-5
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH