Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2024 - zeszyt 8
Mniszek lekarski – roślina lecznicza o właściwościach prozdrowotnych
Dandelion – medicinal plant with health properties
10.15199/65.2024.8.8
Patrycja Gazda
Paweł Glibowski
nr katalogowy: 150106
10.15199/65.2024.8.8
Streszczenie
Mniszek lekarski z uwagi na swój znaczący potencjał leczniczy i odżywczy zyskał obecnie duże zainteresowanie na całym świecie. od zarania dziejów był wykorzystywany przez ludzi ze względu na właściwości terapeutyczne, jak również walory smakowe. Ze względu na jego właściwości przeciwutleniające, hipolipidemiczne i przeciwzapalne, przypisuje się mu szereg właściwości leczniczych. stanowi on swoiście naturalny lek w leczeniu wielu schorzeń i chorób. ponadto zawarte w nim witaminy, składniki mineralne oraz substancje aktywne, w tym polifenole, flawonoidy, karotenoidy i kwasy fenolowe działające antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie inspirują naukowców do odkrywania nowych zastosowań mniszka. Liście mniszka są szczególnie bogate w witaminy (A, C, D, e) i minerały (żelazo, magnez, potas). Jest on używany zarówno w medycynie, jak i w przemyśle spożywczym. obecnie, ze względu na jego właściwości prozdrowotne obserwuje się stosowanie mniszka lekarskiego w suplementach diety oraz jako dodatek do różnych potraw. Jednakże, przy jego zastosowaniu zaleca się ostrożność ze względu na możliwe interakcje z lekami i przeciwwskazania, takie jak nadkwaśność żołądka i choroby nerek.
Abstract
A dandelion who, due to his significant healing and nutritional potential, has now gained great interest all over the world. since the dawn of history, it has been used by people because of its therapeutic properties as well as its taste. Due to its antioxidant, hypolipidemic and anti-inflammatory properties, it is attributed to a number of therapeutic properties. it is a kind of natural medicine in the treatment of many diseases and diseases. in addition, it contains vitamins and minerals and active substances, including polyphenols, flavonoids, carotenoids and phenolic acids that act antioxidant and anti-inflammatory, inspiring scientists to discover new uses. The leaves of the dandelion are particularly rich in vitamins (A, C, D, e) and minerals (iron, magnesium, potassium). Dandelion is used in both medicine and the food industry. Currently, due to its health properties, the use of dandelion is observed in dietary supplements and as an addition to various dishes. However, caution is recommended when using a dandelion due to possible drug interactions and contraindications, such as stomach hyperacidity and kidney disease.
Słowa kluczowe
mniszek lekarski
roślina lecznicza
polifenole
działanie przeciwzapalne
Keywords
dandelion
medicinal plant
polyphenols
anti-inflammatory effect
Bibliografia
[1] Aabideen Z.U., m.W. mumtaz, m.T. Akhtar, H. mukhtar, s.A. raza, T. Touqeer, N. saari. 2020. Anti-obesity Attributes; UHpLC-QToF-ms/ms-Based metabolite profiling and molecular Docking insights of Taraxa cum officinale. Molecules. 25(21), 1-20. Doi: 10.3390/molecules25214935. pmiD: 33114490; pmCiD: pmC7663631. [2] Almeida L.C., m.r. salvador, H.m. pinheiro-sant’ana, C.m. Della Lucia, r.D.B.L. Teixeira, L.m. Cardoso. 2022. proximate composition and characterization of the vitamins and minerals of dandelion (Taraxacum officinale) from the middle Doce river region – minas Gerais, Brazil. Heliyon, 8(12), 1-8. Doi: 10.1016/j. heliyon.2022.e11949. pmiD: 36478818; pmCiD: pmC9720560. [3] Aremu o.o., A.o. oyedeji, o.o. oyedeji, B.N. Nkeh-Chungab, C.r.s. rusike. 2019. in Vitro and in Vivo Antioxidant properties of Taraxacum officinale in Nω-Nitro-l-Arginine methyl ester (L-NAme)-induced Hypertensive rats. Antioxidants (Basel). 8(8), 1-12. Doi:10.3390/antiox8080309. [4] Arnaboldi L., A. Corsini, s. Bellosta. 2022. Artichoke and bergamot extracts: a new opportunity for the management of dyslipidemia and related risk factors. Minerva Medica. 113(1), 141-157. Doi: 10.23736/ s0026-4806.21.07950-7. pmiD: 35313442. [5] Ata s., F. Farooq, s. Javed. 2011. elemental profile of 24 common medicinal plants of pakistan and its direct link with traditional uses. Journal of Medicinal Plants Research, 5(26), 6164–6168. Doi: 10.5897/ Jmpr11.866. [6] Barreira T.F., G.X. de paula Filho, s.s. pinheiro, L. de m. Cardoso, r.H.s. santos, H.m. pinheiro-sant’Ana. 2019. Chemical characterization and bioactive compounds of an unconventional vegetable - Erechtites valerianifolia (Wolf) DC. Food Science and Technology, 39, 546-551. [7] Braun L., m. Cohen. 2014. Herbs and natural supplements, Elsevier Health Science, 2(4), 172-182, isBN: 9780729541725. [8] Caballero B. 2019. Humans against obesity: Who Will Win? Advances in Nutrition. 10(1), s4-s9. Doi: 10.1093/advances/nmy055. pmiD: 30721956; pmCiD: pmC6363526. [9] Colitti m., B. stefanon. 2016. Different anti-adipogenic effects of bio-compounds on primary visceral pre-adipocytes and adipocytes. EXCLI Journal. 15,362-377. Doi:10.17179/excli2016-267. [10] Davaatseren m., H.J. Hur, H.J. Yang, J.T. Hwang, J.H. park, H.J. Kim, m.J. Kim, D.Y. Kwon, m.J. sung. 2013. Taraxacum official (dandelion) leaf extract alleviates high-fat diet-induced nonalcoholic fatty liver. Food and Chemical Toxicology. 58, 30-36. Doi: 10.1016/j.fct.2013.04.023. pmiD: 23603008. [11] Dias m.i., L. Barros, r.C. Alves, m.B.p.p. oliveira, C. santos-Buelga, i.C.F.r. Ferreira. 2014. Nutritional com position, antioxidant activity and phenolic compounds of wild Taraxacum sect. Ruderalia. Food Research International, 56, 266-271. [12] González-Castejón m., F. Visioli, A. rodroguez-Casado. 2012. Diverse biological activities of dandelion, Nutrition Reviews, 70 (9), 534–547. [13] Hasan m.U., A.U. malik, s. Ali, A. imtiaz, A. munir, W. Amjad, r. Anwar. 2019. modern drying techniques in fruits and vegetables to overcome postharvest losses: a review. Journal od Food Processing and Pre servation, 43(12), 1-4. [14] Jędrzejewski K. 2011. rośliny lecznicze. Wydawnictwo Bellona, Warszawa, 56-65. [15] Kania-Dobrowolska m., J. Baraniak. 2022. Dandelion (Taraxacum officinale L.) as a source of Biologi cally Active Compounds supporting the Therapy of Co-existing Diseases in metabolic syndrome. Foods. 11(18), 1-17. Doi: 10.3390/foods11182858. pmiD: 36140985; pmCiD: pmC9498421. [16] Khoo H.e., K.N. prasad, K.W. Kong, Y. Jiang, A. ismail. 2011. Carotenoids and their isomers: color pigments in fruits and vegetables. Molecules, 16(2), 1710-1738. [17] Kirschner J., L. Záveská Drábková, J. Štěpánek, i. Uhlemann. 2015. Towards a better understanding of the Taraxacum evolution (Compositae-Cichorieae) on the basis of nrDNA of sexually reproducing species. Plant Systematics and Evolution, 301,1135-1156. [18] Limm T.K. 2014. edible medicinal and non-medicinal plants. modfied stems, roots, Bulbs. Springer Dor drecht Heidelberg, New York, London, 9, 472-493, isBN 978-94-017-9510-4. isBN 978-94-017-9511-1. Doi 10.1007/978-94-017-9511-1. [19] Lis B., D. Jędrejek, A. stochmal, B. olas. 2018. Assessment of effects of phenolic fractions from leaves and petals of dandelion in selected components of hemostasis. Food Research International. 107, 605-612. [20] majewski m., B. Lis, J. Juskiewicz, K. ognik, m. Borkowska-sztachańska, D. Jędrejek, A. stochmal, B. olas. 2020. phenolic Fractions from Dandelion Leaves and petals as modulators of the Antioxidant status and Lipid profile in an in Vivo study. Antioxidants (Basel). 9(2), 1-13. Doi:10.3390/antiox9020131. [21] martinez m., p. poirrier, r. Chamy, D. prüfer, C. schulze-Gronover, L. Jorquera, G. ruiz G. 2015. Taraxacum officinale and related species – An ethnopharmacological review and its potential as a commercial medicinal plant. Journal of Ethnopharmacology, 169, 244-262. [22] mir m.A., s.s. sawhney, m.m. Jassal. 2015. in-vitro antidiabetic studies of various extracts of Taraxacum officinale. The Pharma Innovation Journal, 4(1), 61-66. [23] murtaza i., o. Laila, i. Drabu, A. Ahmad, W. Charifi, s.m. popescu, s. mansoor. 2022. Nutritional profiling, phytochemical Composition and Antidiabetic potential of Taraxacum officinale, an Underutilized Herb. Molecules, 27(17), 1-14. Doi: 10.3390/molecules27175380. pmiD: 36080148; pmCiD: pmC9457557. [24] Nnamdi C.C., A. Uwakwe, L. Chuku. 2012. Hypoglycemic effects of aqueous and ethanolic extracts of dandelion (Taraxacum officinale F.H. Wigg.) leaves and roots on streptozotocin-induced albino rats. Global Journal of Research on Medicinal Plants & Indigenous Medicine. 1(6), 211–217. [25] perumal N., m. Nallappan, s. shohaimi, N.K. Kassim, T.T. Tee, Y.H. Cheah. 2022. synergistic antidiabetic activity of Taraxacum officinale (L.) Weber ex F.H.Wigg and Momordica charantia L. polyherbal combi nation. Biomed Pharmacotherapy. 145, 1-13. Doi:10.1016/j.biopha.2021.112401. [26] pfingstgraf i.o., m. Taulescu, r.m. pop, r. orăsan, L. Vlase, A. Uifalean, D. Todea, T. Alexescu, C. Toma, A.e. pârvu. 2021. protective effects of Taraxacum officinale L. (Dandelion) root extract in experimental Acute on Chronic Liver Failure. Antioxidants (Basel), 10(4):504, 1-14. Doi: 10.3390/antiox10040504. pmiD: 33804908; pmCiD: pmC8063808. [27] prasadi N.p.V., i.J. Joye. 2020. Dietary Fibre from Whole Grains and Their Benefits on metabolic Health. Nutrients,12(10):3045, 1-20. [28] rolnik A., B. olas. 2019. mniszek pospolity (taraxacum officinale) – skarbnica związków prozdrowotnych. Kosmos. Problemy Nauk Biologicznych, 68(1), 97-101. [29] rynkowska s., m. Tąpolska, m. owecki. 2019. epidemiologia otyłości w polsce i na świecie. Postępy Biologii Komórki. 46(3), 235-242. [30] saini r.K., Y.s. Keum. 2018. significance of Genetic, environmental, and pre- and postharvest Factors Affecting Carotenoid Contents in Crops: A review. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 66(21), 5310-5324. Doi: 10.1021/acs.jafc.8b01613. [31] schütz K., r. Carle, A. schieber. 2006. Taraxacum- a review on its phytochemical and pharmacological profile. Journal of Ethnopharmacology, 107(3), 313-323. Doi: 10.1016/j.jep.2006.07.021. [32] sharma K., r. Zafar. 2014. simultaneous estimation of taraxerol and taraxasterol in root callus cultures of Tarax acum officinale Weber. International Journal of Pharmacognosy and Phytochemical Research, 6 (3), 540-546. [33] sircelj H., m.m. petkovsek, r. Veberic, m. Hudina and A. slantnar. 2018. Lipophilic antioxidants in edible weeds from agricultural areas. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 42(1), 1-10. [34] soares s., s. Kohl s., s. Thalmann, N. mateus, W. meyerhof, V. de Freitas. 2013. Different phenolic com pounds activate distinct human bitter taste receptors. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 61(7), 1525-1533. Doi: 10.1021/jf304198k. epub 2013 Feb 6. pmiD: 23311874. [35] sweeney B., m. Vora, C. Ulbricht, e. Basch. 2009. evidence-based systematic review of dandelion (Tarax acum officinale) by natural standard research collaboration. Journal of Herbal Pharmacotheraphy, 5(1), 79-93. pmiD: 16093238. [36] Wirngo F.e., m.N. Lambert, p.B. Jeppesen. 2016. The physiological effects of Dandelion (Taraxa cum Officinale) in Type 2 Diabetes. The Review of Diabetic Studies, 13(2-3):113-131. Doi: 10.1900/ rDs.2016.13.113. pmiD: 28012278; pmCiD: pmC5553762. [37] Yarnell e., K. Abascal. 2009. Dandelion Taraxacum officinale and T. mongolicum. Integrative Medicine, 8, 35-38. [38] Zhang X., H. Xiong, L. Liu. 2012. effects of taraxasterol on inflammatory responses in lipopolysaccha ride-induced rAW 264.7 macrophages. Jouranl of Ethnopharmacoly, 141(1), 206–211.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2024-8 , nr katalogowy 150106
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2024-8
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
38.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2024-8
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH