Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2024 - zeszyt 7
Mannoproteiny pochodzenia drożdżowego – naturalne emulgatory o potencjalnym wykorzystaniu w przemyśle spożywczym
mannoproteins of yeast origin – natural emulsifiers about potential use in the food industry
10.15199/65.2024.7.2
Anna Bzducha-Wróbel
Dominika Popielarz
Negin Hamidi
Paulina Chraniuk
Karolina Szulc
nr katalogowy: 149400
10.15199/65.2024.7.2
Streszczenie
mannoproteiny drożdżowe to złożone cząsteczki białkowo cukrowe, które są składnikiem ściany komórkowej tych mikroorganizmów. Ze względu na amfifilowy charakter wykazują właściwości emulgujące, zagęszczające i stabilizujące. istnieje wiele czynników, które mają wpływ na stabilność tworzonej emulsji czy też inne właściwości funkcjonalne mannoprotein pochodzenia drożdżowego. Są to m.in. gatunek drożdży, warunki hodowli, a także metody izolacji omawianych glikoprotein, warunkujące ich skład i strukturę molekularną. Właściwości emulgujące mannoprotein drożdży, szczególnie niekonwencjonalnych, są jeszcze mało poznane, a mogą okazać się atrakcyjniejsze porównaniu z izolowanymi z biomasy drożdży szlachetnych Saccharomyces cerevisiae. Należy bowiem brać pod uwagę zależność struktura chemiczna – funkcja, które są determinowane m.in. taksonomią szczepu. mannoproteiny drożdżowe proponowane są jako naturalne, wegańskie źródło dodatków do żywności, w tym mogą zastępować białka pochodzenia zwierzęcego o właściwościach emulgujących i stabilizujących.
Abstract
Yeast mannoproteins are complex protein-sugar molecules that are a component of the yeast cell wall. Due to their amphiphilic nature, they have emulsifying and thickening properties. There are many factors that influence the stability of the created emulsion and other functional properties of mannoproteins of yeast origin. These include: yeast species, culture conditions, as well as methods of isolation of the discussed glycoproteins, determining their composition and molecular structure. The emulsifying properties of mannoproteins of yeast, especially non-conventional ones, are still little known, and may prove to be more attractive compared to mannoproteins isolated from the biomass of conventional Saccharomyces cerevisiae strains. The chemical structure-function relationships depends, among others, on: from the taxonomy of the strain. Yeast mannoproteins are proposed as a natural, vegan source of food additives, and they can replace proteins of animal origin with emulsifying and stabilizing properties.
Słowa kluczowe
mannoproteiny drożdżowe
emulgatory
emulsje
wegańskie dodatki do żywności
Keywords
yeast mannoproteins
emulsifiers
emulsions
vegan food additives
Bibliografia
[1] Barriga J. A., D.G. Cooper, e.S. idziak, D.R. Cameron. 1999. Components of the bioemulsifier from S. cerevisiae. enzyme and microbial Technology. 25(1-2): 96-102. [2] Bastos R., e. Coelho, m.A. Coimbra. 2015. modifications of Saccharomyces pastorianus cell wall polysac charides with brewing process. Carbohydrate Polymers 124: 322-330. [3] Binati R.l., e. Salvetti, A. Bzducha-Wróbel, l. Bašinskienė, D. Čižeikienė, D. Bolzonella, G.e. Felis. 2021. Non-conventional yeasts for food and additives production in a circular economy perspective. FEMS Yeast Research, 21(7), No. foab052. [4] Bzducha-Wróbel A., St. Błażejak, m. Kieliszek, K. pobiega, K. Falana, m. Janowicz. 2018. modification of the cell wall structure of Saccharomyces cerevisiae strains during cultivation on waste potato juice water and glycerol towards biosynthesis of functional polysaccharides. Journal of Biotechnology 281: 1-10. [5] Bzducha-Wróbel A., p. Farkaš, p. Chraniuk, D. popielarz, A. Synowiec, K. pobiega, m. Janowicz. 2022. Antimicrobial and prebiotic activity of mannoproteins isolated from conventional and nonconventional yeast species—the study on selected microorganisms. World Journal of Microbiology and Biotechnology 38(12), 1-14. [6] Cameron D.R., D.G. Cooper, R.J. Neufeld. 1988. The mannoprotein of Saccharomyces cerevisiae is an effective bioemulsifier. Applied and Environmental Microbiology 54: 1420-1425 [7] de iseppi A., A. Curioni, m. marangon i in. 2019. Characterization and emulsifying properties of extracts obtained by physical and enzymatic methods from an oenological yeast strain. Journal of the Science of Food and Agriculture 99:5702-5710. [8] de melo A. N. F., e.l. de Souza, V.B. da Silva Araujo, m. magnani. 2015. Stability, nutritional and sensory characteristics of French salad dressing made with mannoprotein from spent brewer’s yeast. lWT-Food Science and Technology, 62(1), 771-774. [9] Dikit p., S. maneerat, H. musikasang, A. H-kittikun. 2010. emulsifier properties of the mannoprotein extract from yeast isolated from sugar palm wine. Science Asia, 36(4): 312-318. [10] elsaygh Y. A.,m.K. Gouda, Y. elbahloul, m.A. Hakim, N.m.e. Halfawy. 2023. production and structural characterization of eco-friendly bioemulsifier SC04 from Saccharomyces cerevisiae strain mYN04 with potential applications. Microbial Cell Factories 22:176. [11] Hajhosseini A., D. Doroud, A. Sharifan, Z. eftekhari. 2021. Stress response and characterization of oil in-water emulsions stabilized with Kluyveromyces marxianus mannoprotein. Journal of Food Science 86:454-462. [12] Hasenhuettl G. l. 2008. overview of food emulsifiers. Food emulsifiers and their applications, 1-9. Sec. ed., Springer. [13] Krstonošić V., l. Dokić, i. Nikolić, m. milanović. 2015. influence of xanthan gum on oil-in-water emulsion characteristics stabilized by oSA starch. Food Hydrocolloids, 45: 9-17. [14] li J., S. Karboune. 2019. Characterization of the composition and the techno-function al properties of mannoproteins from Saccharomyces cerevisiae yeast cell walls. Food Chemistry 297:124867. [15] liu Y., Q. Wu, X. Wu, S.A. Algharib, F. Gong, J. Hu, W. luo, m. Zhou, Y. pan, Y. Yan, Y. Wang. 2021. Structure, preparation, modification, and bioactivities of β-glucan and mannan from yeast cell wall: a review. international Journal of Biological Macromolecules 173:445-456. [16] lukondeh T., N.J. Ashbolt, p.l. Rogers. 2003. evaluation of Kluyveromyces marxianus Fii 510700 grown on a lactose-based medium as a source of a natural bioemulsifier. Journal of Industrial Microbioliology and Biotechnology 30:715–720. [17] onishi m., m. Ueda, D. Saito, m. Takata, Y. ojima, m. Azuma. 2021. identification of yeast-derived emul sification proteins through analyses of proteins distributed into the emulsified phase. Food Hydrocolloids 112: 106321. [18] Qiao Y., C. Xia, l. liu, l. Tang, J. Wang, C. Xu, Z. Cui. 2022. Structural characterization and emulsifier property of yeast mannoprotein enzymatically prepared with a β-1, 6-glucanase. LWT-Food Science and Technology 168: 113898. [19] Reis S. F., p.A. Fernandes, V.J. martins, S. Gonçalves, l.p. Ferreira, V.m. Gaspar, e. Coelho. 2023. Brewer’s Spent Yeast Cell Wall polysaccharides as Vegan and Clean label Additives for mayonnaise Formulation. Molecules 28(8): 3540. [20] Silva Araújo V.B., A.N.F. da melo, A.G. de Costa i in. 2014. Followed extraction of β-glucan and manno protein from spent brewer’s yeast (Saccharomyces uvarum) and application of the obtained manno protein as a stabilizer in mayonnaise. Innovative Food Science & Emerging Technologies 23:164-170. [21] Snyman C., J. mekoue Nguela, N. Sieczkowski, m. marangon, B. Divol. 2021. optimised extraction and preliminary characterisation of mannoproteins from non-Saccharomyces wine yeasts. Foods 10(5): 924. [22] Young m., m.J. Davies, D. Bailey i in. 1998. Characterization of oligosaccharides from an antigenic man nan of Saccharomyces cerevisiae. Glycoconjucates Journal 15: 815-822. [23] Zhang X., S. Zhang, m. Zhong, B. Qi, Y. li. 2022. Soy and whey protein isolate mixture/calcium chloride thermally induced emulsion gels: Rheological properties and digestive characteristics. Food Chemistry 380, 132212. [24] Zhong l., X. Guo, H. Xue i in. 2023. Quality Characteristics of Reduced-Fat emulsified Sausages made with Yeast mannoprotein enzymatically prepared with a β-1,6-glucanase. Foods 12:2486.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2024-7 , nr katalogowy 149400
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2024-7
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
38.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2024-7
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH