Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2024 - zeszyt 6
Biowoda – propozycja nowego terminu w gospodarce cyrkularnej wody w przemyśle spożywczym na przykładzie zakładu mleczarskiego
Biowater – aproposal for anew concept of water circularity in the food industry, using adairy as an example
10.15199/65.2024.6.2
Fabian Dajnowiec
Jan Marjanowski
nr katalogowy: 149064
10.15199/65.2024.6.2
Streszczenie
Woda należy do kluczowych czynników energetycznych biorących udział w procesie przetwórczym przemysłu spożywczego. Dotyczą jej zagadnienia określone w zasadach gospodarki cyrkularnej. Zmniejszające się zasoby słodkiej wody wymagają dokładnego opisania możliwości jej odzyskiwania i sprecyzowania nazwy przybliżającej źródło odzysku. W artykule zaproponowano wprowadzenie pojęcia biowoda jako słowo opisujące wodę pozyskaną bezpośrednio ze strumieni odpadowych przemysłu spożywczego, anie ze ścieków. Zaprezentowano również możliwości wykorzystania biowody jako źródła wody zasilającej kotły parowe.
Abstract
Water is one of the most important energy factors in food processing. It is affected by the issues identified in the principles of the circular economy. Diminishing freshwater resources require aprecise description of the possibility of its recovery and the specification of aname that approximates the source of recovery. The article proposes the introduction of the term bio-water to describe water recovered directly from food industry waste streams rather than from wastewater. The possibility of using bio-water as asource of feed water for steam generators is also presented
Słowa kluczowe
definicje wody w mleczarniach
biowoda
odzysk biowody
uzdatnianie biowody
Keywords
water definitions in dairies
bio-water
recovery of bio-water
treatment of bio-water
Bibliografia
[1] Bajkiewicz-Grabowska E. 2020. Hydrologia ogólna. Wyd. V. PWN Warszawa, s. 62. [2] Barbosa Brião V., A.C.V. Salla, T. Miorando, M. Hemkemeier, P.C. Danúbia, D.P.C. Favaretto. 2019. Water recovery from dairy rinse water by reverse osmosis: Giving value to water and milk solids. Resources, Conservation and Recycling, 140, 1, 313-323. [3] Bednarski W., T.J. Płodzień, J. Tomasik, M. Krzemieniewski. 2005. Zastosowanie technik membranowych w uzdatnianiu wody odzyskanej w przetwórstwie mleka. Przegląd Mleczarski 9, 36-39. [4] Boguniewicz-Zabłocka J., I. Kłosok-Bazun, V. Naddeo. 2019. Water quality and resource management in the dairy industry. Environ Sci Pollut Res. DOI.ORG./10.1007/S11356-017-0608-8. [5] Finnegan W., J. Goggins, E. Clifford, K. Fitzhenry, X. Zhan. 2015. Water consumption and direct energy use in the Irish dairy processing industry. World Water Congress. https://iwra.org/member/congress/ resource/3027663 [6] Galvão D.F. 2018. Membrane Technology and Water Reuse in a Dairy Industry. https://cdn.intechopen. com/pdfs/61182 [7] Garnier C., W. Guiga, M. Lameloise, C. Fargues. 2023. Water reuse in the food processing industries: A review on pressure-driven membrane processes as reconditioning treatments. Journal of Food Engineering, 344 (2023) 111397. [8] Jaworski T.J., S. Grochowska. 2017. Circular Economy – The criteria for achieving and the prospect of implementation in Poland. Archives of Waste Management and Environmental Protection, vol.19, 4, 13-22. [9] Lewicki P. 2008. Leksykon nauki ożywności i żywieniu człowieka. Wydawnictwo SGGW. [10] Marjanowski J., J. Budny. 1997. Ocena przydatności skroplin z wyparki do mleka do zasilania kotłów parowych. XVI Krajowa Konferencja Naukowo-Techniczna: Problemy gospodarki energią i środowiskiem w mleczarstwie. Szczyrk, 2-4 września, 95-98. [11] Marjanowski J., Z. Zander, K. Olender, A. Nalikowski. 2016. Efektywność wykorzystania ciepłych igorących „krowich wód” do zasilania kotłów parowych. Przegląd Mleczarski 9, 29-36. [12] Marjanowski J., J. Hupka. 2020. Sposób regulacji przepływu permeatu w instalacjach membranowych iukład do regulacji przepływu permeatu w instalacjach membranowych. Patent PL 243186. [13] Neryng A., J. Wojdalski, J. Budny, E. Krasowski. 1990, Energia i woda przemyśle rolno-spożywczym. WNT , Warszawa, 287-292. [14] Rad S.J., M.J. Lewis. 2013. Water utilisation, energy utilisation and waste water management in the dairy industry: A review. International Journal of Dairy Technology 67, 1-20. [15] Steinhoff-Wrześniewska A., A. Rajmund, J. Godzwon. 2013. Zużycie wody w wybranych branżach przemysłu spożywczego. Inżynieria Ekologiczna 32, 164-171. [16] Wojdalski J., B. Dróżdż, J. Piechocki, M. Gaworski, Z. Zander, J. Marjanowski. 2013. Determinants of water consumption in the dairy industry. Polish Journal of Chemical Technology [17] Zander Z., F. Dajnowiec. 2009. Gospodarka wodą w zakładzie mleczarskim. Agro Przemysł 3, 50-52
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2024-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
38.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2024-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH