Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2024 - zeszyt 6
Oddziaływanie przemysłu spożywczego na środowisko naturalne
Impact of the food industry on the natural environment
10.15199/65.2024.6.1
Robert Mroczek
nr katalogowy: 149061
10.15199/65.2024.6.1
Streszczenie
Przemysł spożywczy jest jednym zkluczowym działów przetwórstwa przemysłowego w Polsce nie tylko pod względem wartości produkcji sprzedanej, zatrudnienia, ale także wyników w handlu zagranicznym. Charakteryzuje się również wysoką energochłonnością produkcji. W artykule podjęto próbę oceny wpływu przemysłu spożywczego na środowisko naturalne, pokazując zmiany, jakie zaszły w zużyciu podstawowych nośników surowców energetycznych oraz wody do procesów produkcyjnych w tym sektorze na tle innych działów przetwórstwa przemysłowego. Przedstawiono wielkość emisji zanieczyszczeń w postaci odprowadzanych ścieków oraz emisji pyłów igazów do atmosfery, jak też redukcji emisji szkodliwych zanieczyszczeń. Okresem badawczym objęto lata 2004-2022.
Abstract
The food industry is one of the key industrial processing sectors in Poland, not only in terms of the value of sold production, employment, but also results in foreign trade. It is also characterized by high energy consumption in production. The article attempts to assess the impact of the food industry on the natural environment, showing the changes that have occurred in the consumption of basic energy raw materials and water for production processes in this sector compared to other branches of industrial processing. The amount of pollutant emissions in the form of discharged sewage and dust and gas emissions into the atmosphere, as well as the reduction of harmful pollutant emissions, is presented. The research period covered the years 2004-2022.
Słowa kluczowe
przemysł spożywczy
środowisko naturalne
powietrze
woda
Keywords
food industry
environment
air
water
Bibliografia
[1] Department for Business, Energy and Industrial Strategy. 2018. Annual Prices of Fuels Purchased by Manufacturing Industry (p/kWh). London, UK. [2] Department for Business, Energy and Industrial Strategy. 2018. Digest of United Kingdom Energy Statistics (DUKES). London, UK. July. https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/ uploads/attachment_data/file/736148/DUKES_2018.pdf [dostęp: 10.04.2024]. [3] EEA. 2015. The European environment – State and outlook 2015: Synthesis report European Environment Agency. Copenhagen, Denmark: European Environment Agency. https://www.eea.europa.eu/soer/#pdf -choice-synthesis [dostęp: 10.04.2024]. [4] EIA. 2017. International Energy Outlook. Executive Summary 2017. Energy Information Administration. https://www.eia.gov/outlooks/archive/ieo17/pdf/exec_summ.pdf [dostęp: 11.04.2024]. [5] FAO. 2011. Energy-smart Food for People and Climate. Issue Paper. Rome, Italy: Food and Agriculture Organization of the United Nations. www.fao.org/docrep/014/i2454e/i2454e00.pdf [dostęp: 11.04.2024]. [6] FAO. 2017. The future of food and agriculture. Trends and challenges. Rome, Italy: Food and Agriculture Organization of the United Nations. http://www.fao.org/3/a-i6583e.pdf [dostęp: 11.04.2024]. [7] FoodDrinkEurope. 2015. A Time to Act. Climate Action and the Food and Drink Industry. London, UK. [8] Gembicki J. 2016. Energy efficiency in the agricultural and food industry illustrated with the example of the feed production plant. 1st International Conference on the Sustainable Energy аnd Environment Development (SEED 2016). E3S Web of Conferences 10 : 00138 (1-4). https://doi.org/10.1051/ e3sconf/20161000138 [9] Grochowska R., M. Kwasek, I. Szczepaniak, W. Wrzaszcz, M. Zieliński. 2021. Ekonomiczne implikacje Europejskiego Zielonego Ładu – wybrane aspekty, red. I. Szczepaniak i M. Zieliński. Studia i Monografie, nr 188. Warszawa: IERiGŻ-PIB. [10] GUS. 2005-2023. Rocznik Statystyczny Przemysłu. Warszawa. [11] GUS. 2005-2023. Rocznik Statystyczny Rzeczypospolitej Polskiej. Warszawa. [12] Mroczek R. 2024. Społeczno-ekonomiczne uwarunkowania chowu i hodowli zwierząt futerkowych w Polsce. Raport Warszawa: IERiGŻ-PIB (maszynopis). [13] Mroczek R., W. Dzwonkowski. 2021. Branża utylizacyjna wPolsce wlatach 2017-2020. Raport. Warszawa: IERiGŻ-PIB. [14] NIK. 2019. Efektywność energetyczna gospodarki. Warszawa: Najwyższa Izba Kontroli. [15] Pawelec A. 2021. Polska jest jednym znajuboższych w wodę krajów europejskich. Pustynnieje na naszych oczach. National Geographic. https://www.national-geographic.pl/artykul/polska-jest-jednym-z -najubozszych-w-wode-krajow-europejskich-pustynnieje-na-naszych-oczach [dostęp: 15.04.2024]. [16] Rynek elektryczny.pl. 2024. Farmy wiatrowe: moc zainstalowana, nowe instalacje, rekord generacji. https://www.rynekelektryczny.pl/moc-zainstalowana-farm-wiatrowych-w-polsce [dostęp: 15.04.2024]. [17] Sims R., A. Flammini, M. Puri, S. Bracco. 2015. Opportunities for Agri-Food Chains to Become Energy-Smart. Rome: FAO. http://www.fao.org/3/ai5125e.pdf [dostęp: 10.04.2024]. [18] Szczepaniak I., P. Szajner. 2022. Challenges of Energy Management in the Food Industry in Poland in the Context of the Objectives of the European Green Deal and the “Farm to Fork” Strategy. Energies 15(23) : 9090 (1-18). https://doi.org/10.3390/en15239090 [19] Szymańska E.J., R. Mroczek. 2023. Energy Intensity of Food Industry Production in Poland in the Process of Energy Transformation. Energies 16(4) : 1843 (1-24). https://doi.org/10.3390/en16041843
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2024-6 , nr katalogowy 149061
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2024-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
38.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2024-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH