Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
|
Rocznik 2024 - zeszyt 6
Evaluation of the Energy Efficiency of the Process of Vibratory Mixing of Multicomponent Bulk Raw Material of Food Industries
Ocena efektywności energetycznej procesu mieszania wibracyjnego wieloskładnikowego surowca sypkiego przemysłu spożywczego
10.15199/48.2024.06.21
Igor PALAMARCHUK
Marija ZHEPLINSKA
Volodymyr VASYLIV
Maxim GUDZENKO
Nadia ZUBAR
Oksana MARTYNIV
nr katalogowy: 148982
10.15199/48.2024.06.21
Streszczenie
An experimental sample of a vibrating drum machine with kinematic excitation of oscillations has been developed, which is a measurement base for evaluating the kinematic and energy characteristics of the executive organs of the oscillatory system. High technological results were obtained when using combined kinematic vibration excitation, which is characterized by a minimum mass of oscillating masses of parts compared to traditional unbalanced vibration exciters, which allows to reduce the energy consumption for the drive of the investigated vibration massage machine by 2-2.5 times
Abstract
Opracowano próbkę eksperymentalną wibrującego automatu bębnowego z kinematycznym wzbudzeniem drgań, która stanowi bazę pomiarową do oceny charakterystyk kinematycznych i energetycznych organów wykonawczych układu oscylacyjnego. Wysokie wyniki technologiczne uzyskano przy zastosowaniu kombinowanego kinematycznego wzbudzenia drgań, które charakteryzuje się minimalną masą mas oscylujących części w porównaniu do tradycyjnych wzbudników drgań niewyważonych, co pozwala na zmniejszenie energochłonności napędu badanej maszyny do masażu wibracyjnego o 2- 2,5 razy
Słowa kluczowe
kinematic vibration excitation
mixing
energy characteristics
Keywords
kinematyczne wzbudzenie drgań
mieszanie
charakterystyki energetyczne
Bibliografia
[1] Nikolaienko M., Bal-Prylypko L., Development of an integrated food quality management system. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 14 (2020), 862-873 [2] Zheplinska M., Bal-Prylypko L., Nikolaenko M., Vasyliv V., Mushtruk M., Slobodyanyuk N., Shablii, Exploration of drying process of beets. Journal of Hygienic Engineering and Design, 42 (2023), 315-320 [3] Bal-Prylypko L., Cherednichenko O., Stepasyuk L., Titenko Z., Profit as a main factor in forecasting agricultural business development, IOP Conference Series: Earth and Environmental Science, (2023), 1150 [4] Bal-Prylypko L., Nikolaenko M., Stepasyuk L., Lialyk A., Forecasting the sale price of pork in agricultural enterprises, Agricultural and Resource Economics 8 (2022) No.4, 170–187 [5] Zheplinska M., Vasyliv V., Shynkaruk V., Khvesyk J., Yemtcev V., Mushtruk N., Rudyk Y., Gruntovskyi M., Tarasenko, S., The use of vapor condensation cavitation to increase the activity of milk of lime in sugar beet production, Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 16 (2022), 463–472 [6] Palamarchuk I., Turcan O., Palamarchuk V., Justification of the design and technological scheme of infra-red vibrating conveyor dryer for post-harvest processing of loose agricultural products, Collection of scientific works of Vinnytsia National Agrarian University. Series: Engineering, 1 (2015), No. 89, 117-123 [7] Bezbah I., Zykov A., Bandura V., Osadchuk P., Paladiichuk Y., Mazurenko I., New constructions of dryers for production of environmentally safe cereal products at reduced specific energy consumption |Nowe konstrukcje suszarni do produkcji bezpiecznych dla środowiska produktów zbożowych przy obniżonej jednostkowej energochłonności, Przeglad Elektrotechniczny, 10, (2023), 110–113 [8] Bal-Prylypko L., Nikolaenko M., Zheplinska M., Vasyliv V., Mushtruk M., Comparative data on the content of harmful impurities in honey on the example of ukrainian standards and foreign documents, Journal of Hygienic Engineering and Design, 41 (2022), 76-83 [9] Zheplinska M., Vasyliv V., Deviatko O., Ulianko S., Kanivets N., Research of Wheat Fiber with Pumpkin Pectin Plant Additive, Advances in Design, Simulation and Manufacturing V. DSMIE. 2022. Lecture Notes in Mechanical Engineering, (2022), 237-246 [10] Vasyliv V., Mushtruk M., Zheplinska M., Mukoid R., Tkachenko S., Method of Electrohydraulic Activation of Water-Lime Suspension in Sugar Production, Lecture Notes in Mechanical Engineeringthis, (2022), 664–673 [11] Sukhenko Y. G., Palamarchuk I. P., Zheplinska M. M., Sivak R. I., Reliability of industry equipment: processing and food production. Kyiv: Komprint, (2018), 370 pp. (in Ukrainien). [12] Palamarchuk I., Mushtruk M., Sukhenko V., Ulianko S., Slobodyanyuk N., Modelling of the process of vybromechanical activation of plant raw material hydrolysis for pectin extraction, Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 14 (2020), No.1, 239-246 [13] Stadnyk I., Sarana V., Mushtruk M., Vasyliv V., Zheplinska M., Palamarchuk I., Burova Z., Gudzenko M., Dynamics of interphase interaction between components during mixing, Animal Science and Food Technology, 12 (2021), No.2, 60-72 [14] Zheplinska M., Mushtruk M., Salavor O., Cavitational Impact on Electrical Conductivity in the Beet Processing Industry, Advanced Manufacturing Processes II. InterPartner 2020. Lecture Notes in Mechanical Engineering, (2022), 755-762 [15] Palamarchuk I., Mushtruk M., Vasyliv V., Zheplinska M., Substantiation of regime parameters of vibrating conveyor infrared dryers, Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences 13 (2019), No.1, 806–814 [16] Ivanets V., Borodulin D., Shushpannikov A., Sukhorukov D., Intensification of bulk material mixing in new designs of drum, vibratory and centrifugal mixers. Processes, equipment and apparatus for the food industry, Foods and Raw Materials 3 (2015), No.1, 62-69 [17] Palamarchuk I., Tsurkan O., Palamarchuk V., Kharchenko S., Research of competitiveness vibrovolnovoy conveyor infrared dryer for postharvest processing of grain, Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2 (2016), No.7, 530-544 [18] Palamarchuk I., Tsurkan O., Palamarchuk V., The analysis of theoretical and experimental research results of infrared vibrowave conveyer dryer main parameters, ТЕКА. Commission of Motorization and Power Industry in Agriculture 15 (2015), No.4, 314-323 [19] Yanovich V., Drachishin V., Palamarchuk V., Sizov T., Experimental estimation of amplitude-frequency characteristics of vibroconveyor technological machine, Vibration in technology and technologies, 3 (2015), No.78, 145- 150 [20] Carrillo J.A., Toscani G., Contractive probability metrics and asymptotic behavior of dissipative kinetic equations. Riv. Mat. Univ. Parma, 6, (2007), 75-198 [21] Rogovskii I., Palamarchuk I., Voinash S., Butenko A., Sokolova V., Engineering of constructive parameters of vibroaspiration separator of oil-containing grain seeds, Journal of Physics: Conference Seriesthis link is disabled 4 (2020), 1679 [22] Palamarchuk I., Mushtruk M., Vasyliv V., Zheplinska M., Substantiation of regime parameters of vibrating conveyor infrared dryers. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences 13 (2019), No.1, 806–814 [23] Malyar V., Hamola O., Maday V., Vasylchyshyn I., Mathematical modeling start-up and steady state modes of asynchronous motors operation with capacitive compensation of reactive power, Przegląd elektrotechniczny, 11, (2020), 109– 114 [24] Ashtiani S.H. M., Salarikia A., Golzarian, M.R., Analyzing drying characteriscs and modeling of thin layers of peppermint leaves under hot-air and infrared treatments, Information Processing in Agriculture 4 (2017), No.2, 128-139 [25] Zavialov V., Yanovich V., Drachyshyn V., Palamarchuk V., Experimental estimation of energy characteristics of vibroconveyor technological machine, Vibration in technology and technologies 3 (2015), No.79, 79-85 [26] Palamarchuk I., Vasylіv V., Sarana V., Mushtruk M., Zheplinska M., Burova Z., Gudzenko M., Justification of the amplitude-frequency characteristics and design parameters of the vibration exciter of the volume vibration separator Animal Science and Food Technologies 12 (2021), No.2, 48-59
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2024-6 , nr katalogowy 148982
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY- e-zeszyt (pdf) 2024-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
85.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2024-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH