Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2017 - zeszyt 1-2
Drobne wyposażenie gastronomiczne Mali pomocnicy
Wiesława Grzesińska
nr katalogowy: 103520
Przygotowywanie smacznych i pożywnych dań w zakładach gastronomicznych wymaga stosowania nie tylko specjalistycznych urządzeń, ale również drobnego sprzętu. Jest tu w czym wybierać: drobne urządzenia produkcyjne, naczynia i sprzęt kuchenny, drobny sprzęt ekspedycyjny lub barmański. Wzorów i rozwiązań konstrukcyjnych jest tak dużo, że trudno je nawet wymienić.Producenci dbają, aby każdy zakład gastronomiczny mógł dobrać odpowiednią do swoich wymagań maszynę, gwarantując jednocześnie [1, 3, 5, 9]: yy maksymalne bezpieczeństwo obsługi, poprzez zabezpieczenie ruchomych elementów roboczych (jakimi są zazwyczaj ostre części maszyny) przed przypadkowym kontaktem z osobą obsługującą yy wysoką wydajność maszyny i jakość uzyskanego produktu, przy jak najmniejszych nakładach energetycznych yy łatwość i komfort obsługi, poprzez ograniczanie się do włączania i wyłączania urządzenia oraz możliwość zainstalowania wyposażenia dodatkowego, np. odpowiednio wyprofilowane podstawy pod urządzenia yy łatwość utrzymania urządzenia w czystości, poprzez wykonanie z odpowiednio dobranych materiałów, unikanie ostrych załamań i kątów (miejsc trudno dostępnych, gdzie gromadzić by się mogły resztki produktów i brud - dobra pożywka dla mikroorganizmów patogennych) na rzecz stylizacji o zaokrąglonych, obłych kształtach, jak również zapewnienie prostego demontażu i montażu urządzenia yy optymalne zminimalizowanie wymiarów, przy jednoczesnym zachowaniu założeń ergonomicznych ułatwiających obsługę urządzenia yy optymalną trwałość i niezawodność urządzenia. Spośród mnogości tych urządzeń na uwagę zasługują: yy naleśnikarki, kuchenki indukcyjne, kuchenki mikrofalowe, salamandry; jako urządzenia do podstawowej obróbki stosowanej w zakładach gastronomicznych, jaką jest obróbka cieplna yy sokowirówki i wyciskarki - urządzenia do pozyskiwania soków świeżo wyciskanych, których spożycie coraz bardziej wzrasta. Naleśnikarki. Smażenie placków[...]
Bibliografia
[1] Codex Alimentarius Commission. 2003. "Recomended international code of practice general principles of food hygiene" CAC/RCP 1-1969. Rev 4-2003 [2] Czerwińska Dorota, Edyta Gulińska. 2008. "Podstawy żywienia człowieka" WSiP, Warszawa [3] European Hygienic Engineering and Design Group. 2007. "Trends in Food Science & Technology" 18, s. 4-6 [4] Gawęcki Jan (red.). 2002. "Witaminy", Wyd. AR w Poznaniu, Poznań [5] Grzesińska Wiesława. 2012. "Urządzenia i sprzęt w zakładach gastronomicznych", w: "Vademecum Kucharz & Gastronom" [Praca zbiorowa], Rea, Warszawa, s. 39-66 [6] Grzesińska Wiesława. 2016. "Maszyny i urządzenia w gastronomii" w: Czarniecka-Skubina (red.) "Technologia gastronomiczna", Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2016 [7] Milson Anthony, David Kirk. 1988. "Podstawy konstrukcji i działania urządzeń gastronomicznych", WNT, Warszawa [8] Kostowski Edward. 1993. "Promieniowanie cieplne", PWN, Warszawa [9] Schwarz Peter, Fritz Lemme, Peter Neumann, Frank Wagner. 2013. "Professional Kitchens Planning Design Equipment", Huss Medien GmbH, Hamburg
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2024-5 , nr katalogowy 148707
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE- e-zeszyt (pdf) 2024-5
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
45.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
402.00 zł
Do koszyka
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE - papierowa prenumerata roczna
492.00 zł brutto
455.56 zł netto
36.44 zł VAT
(stawka VAT 8%)
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
534.00 zł
Do koszyka
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
600.00 zł brutto
555.56 zł netto
44.44 zł VAT
(stawka VAT 8%)
600.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2017-1-2
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH