Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2024 - zeszyt 5
Surowce i dodatki do żywności
Raw materials and food additives
10.15199/65.2024.5.3
Patrycja Łusiak
Paweł Sobczak
nr katalogowy: 148661
10.15199/65.2024.5.3
Streszczenie
Stale rozwijające się gałęzie przemysłu spożywczego, coraz większe zanieczyszczenie środowiska, atakże moda na smart-, novel- oraz superfood, która nastała jakiś czas temu – zmuszają współczesnych naukowców, do nieustającego szukania nowych, jak najbardziej kreatywnych rozwiązań dla efektywnego zagospodarowania odpadów jako dodatków do żywności funkcjonalnej. To, co w jednej fabryce stanowi odpad, w kolejnej może być wartościowym surowcem o wysokiej wartości odżywczej. Aktualnym celem producentów żywności jest produkcja całkowicie bezodpadowa, wykorzystująca odpady poprodukcyjne jako surowiec wzbogacający dla popularnych, powszechnie dostępnych produktów żywnościowych oraz znajdująca zastosowanie dla nowych źródeł żywności (tj. np. owadów jadalnych), które mogą być wykorzystane zarówno jako żywność – sama w sobie, jak i wartościowy dodatek paszowy
Abstract
Constantly developing branches of the food industry, increasing environmental pollution as well as the fashion for smart-, novel- and superfood, which appeared some time ago – force modern scientists to constantly look for new, most creative solutions for the effective management of waste as additives to food. functional food. What is waste in one factory may be avaluable raw material with high nutritionalvalue in another. Thecurrent goal of food producers is completely waste-free production, using post-production waste as an enriching raw material for popular, widely available food products and beingused for new food sources (e.g. edible insects), which can be used both as food – in itself, as well as avaluable feed additive.
Słowa kluczowe
żywność funkcjonalna
dodatki do żywności
produkty uboczne
Keywords
functional food
food additives
by-products
Bibliografia
[1] Benakmoum A., S. Abbeddou, A. Ammouche, P. Kefalas, D. Gerasopoulos. 2008. Valorisation of low quality edible oil with tomato peel waste. Food Chemistry 110: 684-690. [2] Czapski J. 2001. Wybrane kierunki rozwoju dodatków do żywności. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo -Warzywny 45: 7-9. [3] Czapski J. 2002. Naturalne a syntetyczne substancje dodawane do żywności. Przemysł Spożywczy 56: 3-8. [4] Czubak K.A., H.M. Żbikowska. 2014. Structure, function and biomedical significance of collagens. Ann. Acad. Med. Siles 68: 245-254. [5] Deska M. 2009. Substancje decydujące osmaku. Prace Naukowe Akademii im. Jana Długosza w Częstochowie 13: 17-28. [6] Dziedzic K., M. Różańska, D. Górecka, M. Heś, S. Mildner-Szkudlarz. 2018. Possibilities of Utilization of Cereal Grain By-Products. ResearchGate 12. [7] Janicki A. 2001. Functional foods – the nutritional needs or promotion of new products. Borgis – Bezpieczna Żywność 1. [8] Kaziród K., A. Hunek, M. Zapała, J. Wiśniewska-Skomra, K. Chmielarz, K. Tylutka, A. Hapon. 2023. Collagen supplementation – does it bring real benefits?. QualityinSport 13(1) : 88-107. [9] Kowalska H., A. Lenart, A. Marzec, A. Ciurzyńska, J. Cichowska, K. Czajkowska, M. Wojnowski, M. Hankus. 2015. Development of sustainable processing technologies for converting by-products into healthy, added value ingredients and food products. Postępy techniki przetwórstwa spożywczego 2 : 119-125. [10] Żukiewicz-Sobczak W., P. Sobczak, P. Weiner. 2019. Składniki żywności w ujęciu prozdrowotnym. Wydawnictwo Państwowej Szkoły Wyższej im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej. [11] Łusiak P., J. Mazur, P. Sobczak, K. Zawiślak, M. Panasiewicz. 2023. The Use Of Carrot And Apple Pomace In The Production Of Healthy Snack Bars. Agricultural Engineering 27: 289-300. [12] Orkusz A. 2021. Owady jadalne – żywność przyszłości. Nauki Inżynierskie iTechnologie. Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu 37: 151-160 [13] Piasecka-Jóźwiak K., B. Chabowska. 2011. Mikroorganizmy zmodyfikowane genetycznie w przemyśle fermentacyjnym i spożywczym – stan aktualny i perspektywy. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo- -Warzywny 55: 10. [14] Pilarska A.A., J. Gawałek. 2016. Hydrokoloidy – substancje stabilizujące żywność. Funkcje, modyfikacje iuwarunkowania prawne. Cz. I. Przemysł Spożywczy 70: 36-39. [15] Rogozińska I., J. Pobereżny. 2008. Przeciwutleniacze stosowane w technologii żywności. Inżynieria i Aparatura Chemiczna 3: 13-15. [16] Rogozińska I., D. Wichrowska. 2011. Najpopularniejsze dodatki utrwalające stosowane w nowoczesnej technologii żywności. Inżynieria i Aparatura Chemiczna 2: 19-21. [17] Sadowska A., A. Diowkasz. 2016. Właściwości transglutaminazy i jej rola w piekarstwie. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość 5: 9-17. [18] Skorupa E., T. Wyszomirski, E. Karczmarewicz, J. Łukaszkiewicz, M. Jaworski, P. Płudowski igrupa EPOLOS. 2003. Wpływ spożycia wapnia na parametry metabolicznego obrotu kostnego w populacji polskiej. Prezentacja na SAS FORUM. [19] Sobczak P., J. Grochowicz, P. Łusiak, W. Żukiewicz-Sobczak. 2023. Development of Alternative Protein Sources in Terms of a Sustainable System. Sustainability 15. [20] Szeleszczuk Ł. 2013. Skorupa jaja kurzego – niedoceniane źródło wapnia. Farmakoterapia 13: 64-71. [21] Świderski F., M. Czerwonka, B. Waszkiewicz-Robak. 2009. Hydrolizat kolagenu – nowoczesny suplement diety. Przemysł Spożywczy 4: 42-44. [22] Waszkiewicz-Robak B., M. Żebrowska. 2002. Zastosowanie w napojach nowych dodatków do żywności odziałaniu prozdrowotnym. Przemysł Spożywczy 10: 33-34. [23] Zawirska-Wojtasiak R. 2005. Naturalne asyntetyczne aromaty, barwniki ikonserwanty [stan iperspektywy]. Dostawcy dla Przemysłu Mięsnego 3: 59. [24] Żelaszczyk D., A. Waszkielewicz, H. Marona. 2012. Collagen – structure and application in cosmetology and aesthetic medicine. Estetol Med Kosmetol 2:14-20.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2024-5 , nr katalogowy 148661
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2024-5
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
38.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2024-5
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH