Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PROBLEMY JAKOŚCI
|
Rocznik 2024 - zeszyt 2
Hemp oil quality designing – guidelines for managing the niche oil production process
Projektowanie jakości oleju konopnego – wytyczne do zarządzania procesem produkcji olejów niszowych
10.15199/46.2024.2.3
Kamil CZWARTKOWSKI
nr katalogowy: 148457
10.15199/46.2024.2.3
Streszczenie
Purpose: There are no legal regulations in the European Union regarding the production of niche oils. Therefore, it was decided to designate a conceptual framework to create such regulations. The article aims to select factors determining the quality of niche oil using hemp oil as an example by comparing its organoleptic qualities and designing a model hemp oil variant. Design/methodology/approach: The direct survey method was used among 63 consumers who regularly consumed niche oils to achieve the publication aim. The survey questionnaire consisted of four sections: consumer demographic data, key factors influencing purchasing decisions, organoleptic assessment, and assessment of the impact of production methods on buying decisions. Findings/conclusions: Niche oils should be produced using the low-temperature pressing method, in the opinion of consumers, as it reflects the high quality of the product and meets their expectations. The use of a different production method is justified only in the case of raw materials that are not suitable for pressing. Research limitations: The main limitation of the conducted research was the recruitment of respondents from the Lower Silesian Voivodeship. Practical implications: The developed guidelines allow for the development of critical factors for the production of niche oils and provide producers with knowledge about which features of niche oils influence their attractiveness in the eyes of consumers. Originality/value: So far, publications have yet to be found in the literature in which oils obtained from a uniform raw material using different production methods and assessed by consumers are compared. Moreover, the growing market of niche oils in Poland requires constant provision of knowledge to producers and consumers about the features of products to which they should pay particular attention.
Abstract
Cel: W Unii Europejskiej nie istnieją regulacje prawne dotyczące produkcji olejów niszowych. Dlatego podjęto się wyznaczenia ram koncepcyjnych w obszarze, w którym takie regulacje mogłyby powstać. Celem niniejszego artykułu jest wybór czynników determinujących jakość oleju niszowego na przykładzie oleju konopnego poprzez porównanie jego walorów organoleptycznych oraz zaprojektowanie modelowego wariantu oleju konopnego. Projekt badania/metodyka badawcza/koncepcja: Do realizacji przyjętego celu publikacji wykorzystano metodę ankiety bezpośredniej w grupie 63 konsumentów deklarujących regularne spożywanie olejów niszowych. Kwestionariusz ankiety składał się z czterech sekcji: dane demograficzne konsumentów, kluczowe czynniki wpływające na decyzje zakupowe, ocena organoleptyczna i ocena wpływu metod produkcji na decyzje zakupowe. Wyniki/wnioski: Oleje niszowe powinny być produkowane metodą tłoczenia niskotemperaturowego, która w opinii konsumentów odzwierciedla wysoką jakość produktu oraz zaspokaja ich oczekiwania. Zastosowanie innej metody produkcji jest zasadne jedynie w przypadku surowców, które nie nadają się do tłoczenia. Ograniczenia: Głównym ograniczeniem przeprowadzonego badania było pozyskanie respondentów jedynie z obszaru województwa dolnośląskiego. Zastosowanie praktyczne: Opracowane wytyczne pozwalają na opracowanie krytycznych czynników produkcji olejów niszowych oraz dostarczają producentom wiedzy o tym, które cechy olejów niszowych wpływają na ich atrakcyjność w oczach konsumentów. Oryginalność/wartość poznawcza: Dotychczas w literaturze nie odnaleziono publikacji, w których porównane zostały oleje pozyskane z jednolitego surowca, przy pomocy różnych metod produkcji oraz ocenione przez konsumentów. Ponadto rozwijający się rynek olejów niszowych w Polsce wymaga stałego dostarczania wiedzy zarówno producentom, jak i konsumentom na temat cech produktów, na które powinni zwracać szczególną uwagę.
Słowa kluczowe
production process management
consumption of niche oils
consumer preferences
organoleptic assessment
product design
Keywords
zarządzanie procesem produkcji
konsumpcja olejów niszowych
preferencje konsumentów
ocena organoleptyczna
projektowanie produktu
Bibliografia
[1] Aladić Krunoslav, Stela Jokić, Tihomir Moslavac, Srećko Tomas, Senka Vidović, Jelena Vladić and Drago Šubarić. 2014. „Cold Pressing and Supercritical CO2 Extraction of Hemp (Cannabis Sativa) Seed Oil”. Chem Biochem Eng Q 28: 481–490. [2] Bajoub Aadil, Alessandra Bendini, Alberto Fernández- -Gutiérrez, and Alegría Carrasco-Pancorbo. 2018. „Olive Oil Authentication: A Comparative Analysis of Regulatory Frameworks with Especial Emphasis on Quality and Authenticity Indices, and Recent Analytical Techniques Developed for Their Assessment. A Review”. Critical Reviews in Food Science and Nutrition 58(5): 832–57. [3] Carrington Michal, Benjamin Neville, Gregory Whitwell. 2010. „Why Ethical Consumers Don’t Walk Their Talk:Towards a Framework for Understanding the Gap between the Ethical Purchase Intentions and Actual Buying Behaviour of Ethically Minded Consumers”. Journal of Business Ethics 97: 139–158. [4] Cavallo Pierpaolo, Irene Dini, Immacolata Sepe, Gennaro Galasso, Francesca Luisa Fedele, Andrea Sicari, Sergio Bolletti Censi, Anna Gaspari, Alberto Ritieni, Matteo Lorito, and et al. 2020. „An Innovative Olive Pâté with Nutraceutical Properties”. Antioxidants 9(7): 581. [5] Costa M.D., Rosires Deliza, Amauri Rosenthal, Duncan I. Hedderley and Lynn J. Frewer. 2000. „Non conventional technologies and impact on consumer behavior”. Trends in Food Science and Technology 11: 188–193. [6] Czwartkowski Kamil, Arkadiusz Wierzbic, and Wojciech Golimowski. 2022a. „Quality, Key Production Factors, and Consumption Volume of Niche Edible Oils Marketed in the European Union”. Sustainability 14(3): 1846. [7] Czwartkowski Kamil, Arkadiusz Wierzbic, and Wojciech Golimowski. 2022b. „Awareness and Expectations of Polish Consumers Regarding Edible Niche Oils as a Food Product”. Sustainability 14(21): 14239. [8] El-Hamidi Mona, Ferial A. Zaher. 2018. „Production of vegetable oils in the world and in Egypt: an overview”. Bulletin of the National Research Centre 42: 1–9. [9] Flores Marcos, Victoria Avendaño, Jessica Bravo, Cristian Valdés, Oscar Forero-Doria, Vilma Quitral, Yesica Vilcanqui and Jaime Ortiz-Viedma. 2021. „Edible Oil Parameters during Deterioration Processes”. International Journal of Food Science 2021: 7105170. [10] Gharby Said, Dominique Guillaume, Mohamed Elibrahimi and Zoubida Charrouf. 2021. „Physico-Chemical Properties and Sensory Analysis of Deodorized Argan Oil”. ACS Food Science & Technology 1: 275–281. [11] Golimowski Wojciech, Mirosława Teleszko, Damian Marcinkowski, Dominik Kmiecik, Anna Grygier, and Andrzej Kwaśnica. 2022. „Quality of Oil Pressed from Hemp Seed Varieties: ‘Earlina 8FC’, ‘Secuieni Jubileu’ and ‘Finola’”. Molecules 27(10): 3171. [12] Goryńska-Goldmann Elżbieta, Przemysław Ratajczak. 2010. „Świadomość żywieniowa a zachowania żywieniowe konsumentów”. Journal of Agribusiness and Rural Development 4(18): 41–48. [13] Jang Eun Seonk, Hyojeong Kim, Seojeong Jang, Jaesin Lee, Seung Kyung Baeck, Sanghwan In, Eunmi Kim, Yong- -Ung Kim and Eunyoung Han. 2019. „Concentrations of THC, CBD, and CBN in commercial hemp seeds and hempseed oil sold in Korea”. Forensic Science International 306: 110064. [14] Kaboré Kabakdé, Kiéssoun Konaté, Hemayoro Sama, Roger Dakuyo, Abdoudramane Sanou, David Bazié, Mamounata Diao and Mamoudou Hama Dicko. 2022. „Evaluation of the physicochemical parameters of edible oils sold in the three cities of Burkina Faso”. Food Science & Nutrition 10(6): 2029–2035. [15] Liang Jingbang, Ayyappan Appukuttan Aachary and Usha Thiyam-Holländer. 2015. „Hemp seed oil: Minor components and oil quality”. Lipid Technology 27(10): 231–233. [16] Lim Chye Ing, Wahidul K. Biswas and Yudi Samyudia. 2015. „Review of Existing Sustainability Assessment Methods for Malaysian Palm Oil Production”. Procedia CIRP 26: 13–18. [17] Marcinkowski Damian, Marta Bochniak, Monika Wereńska, and Kamil Czwartkowski. 2023. „The Influence of Storage Conditions of Cold-Pressed Rapeseed Oil on Its Quality Parameters”. Applied Sciences 13(21): 11746. [18] Marcinkowski Damian, Kamil Czwartkowski, Marta Bochniak, Monika Wereńska, Paweł Krzaczek. 2022. „Reuse of Bleaching Earth: The Green Solution for Rapeseed Oil Producers”. Sustainability 14(20): 13071. [19] Marcinkowski Damian, Edyta Nizio, Wojciech Golimowski, Kamil Czwartkowski. 2023. „The Influence of the Used Bleaching Earth on the Content of Natural Dyes in Hemp (Cannabis Sativa L.) Oils”. Applied Sciences 14(1): 390. [20] Marzocchi Silvia, Maria Fiorenza Caboni. 2020. „Effect of Harvesting Time on Hemp (Cannabis sativa L.) Seed Oil Lipid Composition”. Ital. J. Food Sci. 32: 1018. [21] Mason Pamela, Tim Lang. 2018. „Sustainable Diets: How Ecological Nutrition Can Transform Consumption and the Food System”. Agric Human Values 35: 743–744. [22] Matthäus Bertrand, Ludger Brühl. 2008. „Virgin Hemp Seed Oil: An Interesting Niche Product”. European Journal of Lipid Science and Technology 110: 655–661. [23] Matthäus Bertrand, Ludger Brühl. 2016. „Sensory Evaluation of Virgin or Cold-Pressed Edible Oils”. Agricultural and Food Sciences 110(7): 12. [24] Moscariello Carlo, Silvio Matassa, Giovanni Esposito and Stefano Papirio. 2021. „From residue to resource: The multifaceted environmental and bioeconomy potential of industrial hemp (Cannabis sativa L.)”. Resources, Conservation and Recycling 175: 105864. [25] Newerli-Guz Joanna. 2015. „Evaluation of Selected Sensory Quality Features of Flavored Olive Oil and Oils”. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu 17(4): 185–190. [26] Petrović Marinko, Željko Debeljak, Nataša Kezić and Petra Džidara. 2015. „Relationship between cannabinoids content and composition of fatty acids in hempseed oils”. Food Chemistry 170: 218–225. [27] Polish Committee for Standardization. 1998. Sensory analysis - Methodology - Evaluation of food products using scaling methods. PN ISO 4121:1998. Warsaw: Polish Committee for Standardization. [28] Polish Committee for Standardization. 1995. Oils and fats vegetable and animal - Determination of the general spectrophotometric color. PN-A-86934:1995. Warsaw: Polish Committee for Standardization. [29] Rapa Mattia, Ciano Salvatore, Rocchi Andrea, D’Ascenzo Fabrizio, Ruggieri Roberto, Vinci Giuliana. 2019. „Hempseed Oil Quality Parameters: Optimization of Sustainable Methods by Miniaturization”. Sustainability 11: 30–35. [30] Rutkowska Jarosława, Danuta Jaworska. 2006. „Stabilność przeciwutleniająca i jakość sensoryczna jako kryteria przydatności olejów rafinowanych do smażenia”. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 1(46): 136–142. [31] Sarkic Asja, Iris Stappen. 2018. „Essential Oils and Their Single Compounds in Cosmetics-a Critical Review”. Cosmetics 5(1): 11. [32] Topnikova Elena, Elena Pirogova, Elena Danilova. 2022. „Quality assessment of linseed oil”. IOP Conf. Ser.: Earth Environ. Sci. 1052: 012096. [33] Wen Chaoting, Mengyu Shen, Guoyan Liu, Li Liang, Youdong Li, Jixian Zhang, Xin Xu. 2023. „Edible vegetable oils from oil crops: Preparation, refining, authenticity identification and application”. Process Biochemistry 124: 168–179. [34] Yang Ruinan, Liangxiao Zhang, Peiwu Li, Li Yu, Jin Mao, Xiupin Wang and Qi Zhang. 2018. „A review of chemical composition and nutritional properties of minor vegetable oils in China”. Trends in Food Science and Technology 74: 26–32. [35] Yin Wenting, Maradza Washington, Xueting Ma, Xi Yang, Aliu Lu, Rui Shi, Renyong Zhao, Xuede Wang. 2020. „Consumer Acceptability and Sensory Profiling of Sesame Oils Obtained from Different Processes”. Grain & Oil Science and Technology 3: 39–48.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PROBLEMY JAKOŚCI- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2024-2 , nr katalogowy 148457
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PROBLEMY JAKOŚCI- e-zeszyt (pdf) 2024-2
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
75.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PROBLEMY JAKOŚCI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
372.00 zł
Do koszyka
PROBLEMY JAKOŚCI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PROBLEMY JAKOŚCI - papierowa prenumerata roczna
420.00 zł brutto
388.89 zł netto
31.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PROBLEMY JAKOŚCI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
441.00 zł
Do koszyka
PROBLEMY JAKOŚCI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PROBLEMY JAKOŚCI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
561.00 zł brutto
519.44 zł netto
41.56 zł VAT
(stawka VAT 8%)
561.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2024-2
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH