Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2024 - zeszyt 2
Wartość technologiczna ziarna kukurydzy ze zbiorów 2023 roku
Technological value of corn grain from 2023 harvest year
10.15199/61.2024.2.4
Agnieszka SALAMON
nr katalogowy: 148051
10.15199/61.2024.2.4
Streszczenie
Celem pracy była ocena wartości technologicznej ziarna kukurydzy ze zbiorów 2023 roku. Materiał badawczy stanowiło 121 próbek ziarna dostarczonego z różnych rejonów Polski przez Ośrodki Doradztwa Rolniczego. Badanie próbek wykonano w Zakładzie Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa IBPRS-PIB. Wartość technologiczną ziarna kukurydzy określono na podstawie wyróżników jakościowych, jak wilgotność ziarna (średnio 21,0%), gęstość ziarna w stanie zsypnym (średnio 69,9 kg/hl) i zawartość białka (średnio 9,4% s.m.). Stwierdzono różnice w zakresie omawianych parametrów w zależności od rejonu uprawy i odmiany
Abstract
The aim of this study was the evaluation of the technological value of corn grain from the 2023 harvest. The research material included 121 grain samples delivered from various regions of Poland by Agricultural Advisory Centers. The samples were tested in Department of Grain Processing and Bakery IBPRS-PIB. The technological value of corn grain was determined according to quality characteristics, such as moisture content (average 21.0%), test weight (average 69.9 kg/hl) and protein content (average 9.4% d.m.). The differences in the discussed parameters depended on the cultivation region and cultivar
Słowa kluczowe
kukurydza
wartość technologiczna ziarna
rejony uprawy
zbiory ziarna
Keywords
corn
technological value of grain
growing areas
harvest
Bibliografia
[1] COBORU. 2024. Krajowy Rejestr odmian (KR). Lista odmian skreślonych z KR (w tym wygaśnięcia okresu wpisu). https://www. coboru.gov.pl/pl/kr/kr_skr_gat dostęp: 26.01.2024. [2] DG AGRI. 2023a. EU cereals balance sheets. Cereals supply & demand; update: 21/12/2023. https://circabc.europa.eu/sd/a/2f20cdb4- 6113-48d8-9990-b1ac7edd2e2a/Cereals_ bs_EUROPA_EU.xlsx dostęp: 26.01.2024. [3] DG AGRI. 2023b. Production. EU cereals production, area and yield; update: 21/12/2023. https://agridata.ec.europa.eu/extensions/ DashboardCereals/CerealsProduction.html dostęp: 26.01.2024. [4] Guo W., T. Beta. 2013. Phenolic acid composition and antioxidant potential of insoluble and soluble dietary fibre extracts derived from select whole-grain cereals. Food Research International 51, 2, 518-525. https:// doi.org/10.1016/j.foodres.2013.01.008. [5] GUS. 2020. Produkcja upraw rolnych i ogrodniczych w 2020 roku. https://stat.gov.pl/download/gfx/portalinformacyjny/pl/default aktualnosci/5509/9/19/1/produkcja_upraw_ rolnych_i_ogrodniczych_w_2020.pdf dostęp: 26.01.2024 [6] GUS. 2021. Produkcja upraw rolnych i ogrodniczych w 2021 roku. https://stat.gov. pl/download/gfx/portalinformacyjny/pl/ defaultaktualnosci/5509/9/20/1/produkcja_ upraw_rolnych_i_ogrodniczych_w_2021_r.. pdf dostęp: 26.01.2024. [7] GUS. 2022. Produkcja upraw rolnych i ogrodniczych w 2022 roku. https://stat. gov.pl/download/gfx/portalinformacyjny/pl/defaultaktualnosci/5509/9/21/1/ produkcja_upraw_rolnych_i_ogrodniczych _w__2022.pdf dostęp: 26.01.2024. [8] GUS. 2023. Wynikowy szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2023 roku. https://stat.gov.pl/download/ gfx/portalinformacyjny/pl/defaultaktualno sci/5509/5/22/1/wynikowy_szacunek_glow nych_ziemioplodow_rolnych_i_ogrodniczych_w_2023_r..pdf dostęp: 26.01.2024. [9] Jurga R. 2014. Przetwórstwo kukurydzy. Część 1. Właściwości fizyczne i wymagania jakościowe ziarna kukurydzy. Przegląd Zbożowo-Młynarski 58 (5), 2-7. [10] Komisja Europejska. 2023. Food, Farming, Fisheries. Plant variety catalogues, databases & information system. Agricultural and vegetable species. https://food.ec.europa. eu/plants/plant-reproductive-material/ plant-variety-catalogues-databasesinformation-systems_en dostęp: 26.01.2024. [11] Lista odmian roślin rolniczych wpisanych do krajowego rejestru w Polsce. 2023. Wyd. COBORU, Słupia Wielka. https://coboru. gov.pl/Publikacje_COBORU/Listy_odmian/ lo_rolnicze_2023.pdf dostęp: 26.01.2024. [12] Lux P.E., M. Freiling, W. Stuetz, S. von Tucher, R. Carle, C.B. Steingass, J. Frank. 2020. (Poly)phenols, carotenoids, and tocochromanols in corn (Zea mays L.) kernels as affected by phosphate fertilization and sowing time. Journal of Agricultural and Food Chemistry 68 (2), 612-622. https:// doi.org/10.1021/acs.jafc.9b07009. [13] Michalski T. 2022. Wpływ przebiegu pogody na plonowanie kukurydzy ziarnowej. Kukurydza 61 (1), 64-70. [14] Mohammed A.A.B.A., Z. Hasan, A.A.B. Omran, V.V. Kumar, A.M. Elfaghi, R.A. Ilyas, S.M. Sapuan. 2022. Corn: its structure, polymer, fiber, composite, properties, and applications. Polymers 14 (20), 4396. https://doi.org/10.3390/ polym14204396. [15] Piecuch K. 2023. Lista opisowa odmian roślin rolniczych. Kukurydza. Wyd. COBORU, Słupia Wielka. https://coboru. gov.pl/Publikacje_COBORU/Listy_opisowe/ LOORR%20-%20kukurydza%202023.pdf dostęp: 26.01.2024. [16] Salamon A., H. Majdak, E. Bednarczyk. 2023. Ziarno kukurydzy – wartość technologiczna ze zbiorów 2023 roku. Broszura informacyjna IBPRS-PIB. https://www.ibprs.pl/wp-content/ uploads/2024/01/Ziarno_kukurydzy_ zbiory_2023_02.pdf dostęp: 26.01.2024. [17] Stępniewska S. 2023. Wartość technologiczna ziarna żyta ze zbiorów 2023 roku. Przegląd Zbożowo-Młynarski 67 (6), 34-41. [18] Szafrańska A. 2023. Wartość technologiczna ziarna pszenicy ze zbiorów 2023 roku. Przegląd Zbożowo-Młynarski 67 (6), 24-33. [19] Tsafrakidou P., A.M. Michaelidou, C.G. Biliaderis. 2020. Fermented cereal-based products: nutritional aspects, possible impact on gut microbiota and health implications. Foods 9 (6), 734. https://doi.org/10.3390/ foods9060734. [20] USDA. 2023. World Agricultural Production (WAP 12-23). Update: December-2023. https://apps.fas.usda.gov/psdonline/circulars/production.pdf dostęp: 26.01.2024. [21] Waligóra H. 2021. Wykorzystanie ziarna kukurydzy w celach spożywczych. Kukurydza 59 (2), 17-19. [22] Zurak D., D. Grbeša, M. Duvnjak, G. Kiš, T. Medimurec, K. Kljak. 2021. Carotenoid content and bioaccessibility in commercial maize hybrids. Agriculture 11 (7), 586. https://doi. org/10.3390/agriculture11070586.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2024-2 , nr katalogowy 148051
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-zeszyt (pdf) 2024-2
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
50.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2024-2
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH