Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2024 - zeszyt 3
Nowe rozwiązania w opakowalnictwie przedłużające trwałość produktów spożywczych
New solutions in packaging extending the shelf life of food products
10.15199/65.2024.3.2
Izabela Gajlewicz
Marta Lenartowicz-Klik
nr katalogowy: 147792
10.15199/65.2024.3.2
Streszczenie
Żywność niewątpliwie jest artykułem oograniczonym okresie przydatności do spożycia i specyficznych wymaganiach w zakresie pakowania. Podstawą do opracowania materiałów opakowaniowych jest odpowiednie połączenie cech produktu i materiału opakowaniowego w celu zapewnienia najwyższych standardów jakości ibezpieczeństwa [21]. Nowe rozwiązania w zakresie pakowania żywności pojawiły się w ostatnich dziesięcioleciach ze względu na zwiększone zapotrzebowanie na zrównoważone iprzyjazne dla środowiska procesy iprodukty.Wniniejszym przeglądzie przedstawiono obecne w literaturze nowatorskie materiały opakowaniowe oraz strategie pakowania w celu wydłużenia okresu przydatności do spożycia produktów spożywczych oraz przedstawiono ich potencjalne zastosowania jako zrównoważonych działań w procesie pakowania
Abstract
Food is undoubtedly an article with alimited shelf life and specific packaging requirements. The basis for the development of packaging materials is the appropriate combination of product features and packaging material in order to ensure the highest standards of quality and safety [21]. New food packaging solutions have emerged in recent decades due to the increased demand for sustainable and environmentally friendly processes and products. This review outlines novel packaging materials and packaging strategies in the literature to extend the shelf life of food products and their potential as sustainable packaging activities
Słowa kluczowe
opakowania aktywne
opakowania inteligentne
MAP
biotworzywa
Keywords
active packaking
inteligent packaking
MAP
bioplastics
Bibliografia
[1] Barska A., J. Wyrwa. 2016. Konsument wobec opakowań aktywnych i inteligentnych na rynku produktów spożywczych. Zagadnienia Ekonomiki Rolnej, 4(349), 136-161. DOI 10.5604/00441600.1225668 [2] Becerril R., C. Nerín, F. Silva. 2021. Bring some colour to your package: Freshness indicators based on anthocyanin extracts. Trends in Food Science & Technology,11, 495-505 DOI/10.1016/j.tifs.2021.02.042 [3] Dainelli D., N. Gontardb, D. Spyropoulos, E. Zondervan-van den Beukend and P. Tobback. 2008. Active and intelligent food packaging: legal aspects and safety concerns. Trends in Food Science & Technology 19; 103-112 DOI:10.1016/j.tifs.2008.09.011 [4] Dobrucka R., R. Cierpiszewski. 2014. Active and Intelligent Packaging Food – Research and Development – A Review, Pol. J., Food Nutr. Sci., Vol. 64, 1, pp. 7-15, DOI: 10.2478/v10222–012–0091–3. [5] Eskandarabadi S. M, M. Mahamoudian, K.R. Farah, A. Abdali, E. Noazad, M. Enayati. 2019. Active intelligent packaging film based on ethylene vinyl acetate nanocomposite containing extracted anthocyanin, rosemary extract and ZnO/Fe-MMT nanoparticles. Food Packaging and Shelf Life, 22, 100389 DOI/10.1016/j.fpsl.2019.100389 [6] Galus S., M. Nowacka. 2023. Opakowania aktywne w przemyśle spożywczym. Przemysł Spożywczy 1;25-27 DOI10.15199/65.2023.1.5 [7] Grochowicz J., A. Bień. 2013. Nanotechnologie i inne aktualne problemy badawcze winżynierii żywności. Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego, 2(6), 5-8. [8] He Y, Lun Lu, Y. Lin, R. Li, Y. Yuan, X. Lu, Y. Zou, W. Zhou, Z. Wang, J. Li. 2022. Intelligent pH-sensing film based on polyvinyl alcohol/cellulose nanocrystal with purple cabbage anthocyanins for visually monitoring shrimp freshness. International Journal of Biological Macromolecules 218: 900–908, DOI/10.1016/j.ijbiomac.2022.07.194 [9] Kanatt S. R. 2020. Development of active/intelligent food packaging film containing Amaranthus leaf extract for shelf-life extension of chicken/fish during chilled storage. Food Packaging and Shelf Life, 24; 100506 DOI/10.1016/j.fpsl.2020.100506 [10] Keller P. 2019. Nowoczesne opakowania inteligentne. Bezpieczeństwo żywności w praktyce. https:// bezpieczenstwozywnosci.wip.pl/nr-10-wrzesien-2019/nowoczesne-opakowania-inteligentne--3753. html [dostęp: 10.07.2023] [11] Kosmalska D. 2022. Gazy w opakowaniach. Polimery dla Biznesu, 3; 18-22 [12] Majid I., G.A. Nayik, Gulzar, S.M. Dar, N. Vikas. 2016. Novel food packaging technologies: Innovations and future prospective. Journal of the Saudi Society of Agricultural Sciences, 17(4), DOI: 10.1016/j.jssas.2016.11.003 [13] Pal M. 2014. Importance of hygienic packaging in food industry. MSc Lecture Note. Addis Ababa University, College of Veterinary Science, Debre Zeit, Ethiopia. Pp.1-11. [14] Pal M., M. Devrani, A. Hadush. 2019. Recent developments in food packaging Intechnologies. Food And Beverage World 46 1: 21-25. [15] Popowicz R., T. Lesiów. 2014. Zasada działania innowacyjnych opakowań aktywnych w przemyśle żywnościowym. Artykuł przeglądowy. Nauki Inżynierskie i Technologie 1(12): 82-101 [16] Sadi A., H. Ferfera-Harrar. 2023. Cross-linked CMC/Gelatin bio-nanocomposite films with organoclay, red cabbage anthocyanins and pistacia leaves extract as active intelligent food packaging: colorimetric pH indication, antimicrobial/antioxidant properties, and shrimp spoilage tests. International Journal of Biological Macromolecules 242: 124964 https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2023.124964 [17] Wu C., H. Jiang , J. Zhao, M. Humajun, S. Wu, C. Wang, Z. Zhi, J. Pang. 2022. A novel strategy to formulate edible active-intelligent packaging films for achieving dynamic visualization of product freshness. Food Hydrocolloids 133: 107998, DOI/10.1016/j.foodhyd.2022.107998 [18] https://eko-logicznie.com/plastik/jak-opakowania-foliowe-redukuja-emisje-co2/ [19] https://przemyslprzyszlosci.gov.pl/marnowanie-zywnosci-na-celowniku-branzy-opakowaniowej/ [20] https://www.kierunekspozywczy.pl/artykul,39770,beda-nie-tylko-chronic-ale-tez-konserwowacczyli-o-trendach-w-opakowaniach-do-zywnosci.html [dostep:05.07.2023] [21] https://www.spozywczetechnologie.pl/miesne-technologie/technologie-pakowania/802/innowacyjne -opakowania-do-zywnosci-na-bazie-naturalnych-biopolimerow [dostęp 06.07.2023] [22] https://www.wittgas.com/pl/doradztwo-i-uslugi/white-papers/pakowanie-w-atmosferzemodifikowanej/ [23] Stoma M. 2017. Opakowania inteligentne iaktywne. Agro Industry technika i technologia wPrzemyśle Spożywczym, https://www.agroindustry.pl/index.php/2017/11/27/opakowania-inteligentne-i-aktywne/ [dostęp 20.07.2023] [24] Wyrwa J., A. Barska. 2017. Innovations in the food packaging market: active packaging. Eur Food Res Technol, 243:1681–1692, DOI 10.1007/s00217-017-2878-2.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2024-3 , nr katalogowy 147792
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2024-3
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
38.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2024-3
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH