Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2024 - zeszyt 1
Polska kuchnia regionalna – kuchnia Pomorza i Kaszub
Polish Regional Cuisine – Pomerania and Kashubia
Ewa Czarniecka-Skubina
nr katalogowy: 147594
Streszczenie
Przedstawiono charakterystykę kuchni Pomorza i Kaszub, zawierającą najbardziej charakterystyczne dania. Region ten obfituje w dania z ryb słodkowodnych i morskich, w tym zupy, kotlety, klopsiki, pasztety i wiele innych. Popularne są zupy, dania z warzyw, szczególnie z kapusty. Wśród owoców królują truskawki. Wizytówką tej kuchni jest pomorska gęś, którą piecze się, ale również wytapia się z niej tłuszcz, który dodaje się do innych potraw. Podczas świątecznych posiłków spożywane są ciasta i desery.
Abstract
The characteristics of Pomeranian and Kashubian cuisine are presented, including the most characteristic dishes. This region is rich in freshwater and sea fish dishes, including soups, cutlets, meatballs, pâtés and many others. Soups and vegetable dishes, especially cabbage, are popular. Strawberries dominate among fruits. The hallmark of this cuisine is the Pomeranian goose, which is roasted and the fat is also rendered and added to other dishes. Cakes and desserts are eaten during festive meals
Słowa kluczowe
kuchnia regionalna
kuchnia Pomorza i Kaszub
charakterystyka
Keywords
regional Polish cuisine
Pomerania and Kashubia cuisines
characteristics
Bibliografia
[1] Błaszkowski W. 1965. „Tradycyjna ludowa kultura materialna Kaszub i Kociewia”, [w:] „Pomorze Gdańskie – Kultura i sztuka”, 2, s.77-100. [2] Bolduan T. 2002. „Nowy Bedeker Kaszubski”. Wyd.: Polnord-Oskar. [3] Charzyński P., Gonia A., Podgórski Z., Kruger A. A. 2017. „Uwarunkowania rozwoju turystyki w województwie pomorskim. Determinants of culinary tourism development in Pomeranian Voivodeship”. Journal of Education, Health and Sport 7(4):665-681. e [4] Czapiewska G. 2016. „Zasoby lokalne regionu pomorskiego i przykłady ich wykorzystania dla wzmocnienia rozwoju społeczno-gospodarczego obszarów wiejskich”. Studia obszarów wiejskich, tom 44, s.93-106. [5] Ditrich B., Słubik D., 1998. „Kuchnia pomorska, 241 przepisów”. Gdańsk: Ośrodek Doradztwa Rolniczego. [6] Gonciarz D., Lewandowska K. 2012. „Gęś pomorska”. Gdańsk: Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego. Departament Rozwoju Regionalnego i Przestrzennego; Radom: Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji – PIB. [7] https://kuchnia.kociewie.eu/ [8] Kwaśniewska A. 2014. „O specyfice pożywienia rybaków kaszubskich”, [w:] Kwaśniewska A. (red.). „Jem jö rëbôk….: Rybołówstwo na Kaszubach – tradycja i współczesność”. Wieżyca, Kaszubski Uniwersytet Ludowy, str. 343-392. [9] Lewandowski H. J. 2015. „Tradycje jadania na ziemiach pomorskich”. Zeszyty Naukowe Turystyka i Rekreacja, Zeszyt Tematyczny: Tradycje i trendy kulinarne w turystyce na obszarze Polski, Warszawa: WSTIJO, zeszyt 15(1), 65-92. [10] Lista produktów tradycyjnych MRiRW, województwo pomorskie. https:// www.gov.pl/web/rolnictwo/woj-pomorskie [11] Malicki L. 1986. „Rok obrzędowy na Kaszubach”. Gdańsk: Wojewódzki Ośrodek Kultury. [12] Markuza-Bieniecka B., Dekowski J.P. 1978. „Kuchnia regionalna wczoraj i dziś”. Warszawa: Wydawnictwo Watra. [13] Próchniewicz D., Marcinek R. 2015. „Polska Kuchnia regionalna. Kuchnia kaszubska”. Ożarów Mazowiecki: Wyd. Olesiejuk. [14] Serkowska K. 2009. „Tradycje kuchni kaszubskiej”. Pomerania, grudzień, 14-16. [15] „Tradycyjna kuchnia kaszubska”. 2010. Gdynia: Wydawnictwo Region. [16] Waśniewska B. 2016. „Nowoczesna kuchnia kaszubska”, Gdynia: Wydawnictwo Region. [17] www.truskawkakaszubska.pl /index.php
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2024-1 , nr katalogowy 147594
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2024-1
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
35.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2024-1
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH