Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2024 - zeszyt 1
Winogrona – surowiec do produkcji win
Grapes raw material for wine production
10.15199/64.2024.1.5
Muhamad A. Zubaidi
Marta Czaplicka
Agnieszka Nawirska-Olszańska
nr katalogowy: 147569
10.15199/64.2024.1.5
Streszczenie
Przetwarzanie winogron na wino jest prawie tak stare jak historia ludzkości. Zawsze do tego celu wybierano najlepsze owoce, obecnie z pomocą winiarzom przychodzi nauka. W ciągu ostatnich lat przebadano bardzo dokładnie różne odmiany winogron, równocześnie zaczęto hodować odmiany bardziej odporne na niższe temperatury i trudniejsze warunki klimatyczne, tak zwane hybrydy. Owoce winogron są wykorzystywane wielokierunkowo dzięki zróżnicowaniu składu chemicznego można dobrać odpowiedni wariant owoców do produktu końcowego. Poszczególne związki zawarte w owocach winogron są bardzo istotne ze względu na właściwości produktu końcowego. Winogrona są surowcem bardzo bogatym w związki bioaktywne, mające duży wpływ na nasze zdrowie. Z odpowiednio wyselekcjonowanych odmian, z uwzględnieniem składu chemicznego a zwłaszcza zawartości cukrów, produkuje się różne rodzaje win.
Abstract
Processing grapes into wine is almost as old as human history. The best fruits have always been selected for this purpose, but now science is coming to the aid of winemakers. In recent years, various grape varieties have been examined very thoroughly, and at the same time, varieties that are more resistant to lower temperatures and more difficult climatic conditions, so- -called hybrids, have been bred. Grape fruits are used in many ways, thanks to the diversity of their chemical composition, it is possible to select the appropriate fruit variant for the final product. Individual compounds contained in grape fruit are very important due to the properties of the final product. Grapes are a raw material very rich in bioactive compounds that have a significant impact on our health. Various types of wines are produced from appropriately selected grapes, taking into account their chemical composition and especially the sugar content.
Słowa kluczowe
związki bioaktywne
cukry
rodzaje win
Keywords
bioactive compounds
sugars
types of wines
Bibliografia
[1] Rejman A. 1976. „Pomologia”, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne. [2] Czaplicka M.; Parypa K.; Szewczuk A.; Gudarowska E.; Rowińska M.; Zubaidi M.A.; Nawirska-Olszańska A. 2022. „Assessment of Selected Parameters for Determining the Internal Quality of White Grape Cultivars Grown in Cold Climates”. Appl. Sci., 12, 5534. [3] www.oiv.int/press/2023-world-wine-production-expected-be-smallest-last-60- years [4] Cardell M.F.; Amengual A.; Romero R. 2019. “Future effects of climate change on the suitability of wine grape production across Europe”. Reg. Environ. Chang., 19, 2299–2310. [5] Qi M., Luo Z., Wu B., Wang L., Yang M., Zhang X., Lin X., Xu Y., Li X., Li L. 2022. “Spatial distribution and time-course of polyphenol accumulation in grape berry (Vitis labruscana cv. ‘Kyoho’)”. J. of Food Composition and Analysis, 106, 104353. [6] Porro D.; Wolf M.; Pedo S. 2019. “Evaluation of mechanical properties of berries on resistant or tolerant varieties of grapevine”. BIOWeb Conf., 13, 01005. [7] Leis D.; Renner W.; Leitner E. 2018. “Characterisation of wines produced from fungus resistant grape varieties”. In Flavour Science, Proceedings of the XV Weurman Flavour Research Symposium, Graz University of Technology, Austria, 18–22 September 2017; Academic Press: Cambridge, MA, USA. [8] Dharmadihikari M. 1994. “Composition of grapes”. Vineyard Vintage. View Mo State Univ. 9(7/8), 3–8. [9] Stevenson J.F.; Matthews M.A.; Rost T.L. 2005. “The developmental anatomy of Pierce’s disease symptoms in grapevines: Green islands and matchsticks”. Plant Dis., 89, 543–548. [10] Stalev B.; Angelov L. 2011. “Dietetic and Therapeutic Properties of Table Grapes and Wines”. In Proceedings of the 5th International Wine Conference, Kalsk, Poland, 25 March 2011; 83–88. [11] Pastrana-Bonilla E.; Alkoh C.C.; Sellappan S.; Krewer G. 2003. ”Phenolic Content and Antioxidant Capacity of Muscadine Grapes”. J. Agric. Food Chem., 51, 5497–5503. [12] Yang J.; Martinson T.; Liu R.H. 2009. “Phytochemical profiles and antioxidant activities of wine grapes”. Food Chem., 116, 332–339. [13] Czaplicki S.; Borowska E.J.; Sawczuk A.; Krajewski R. 2011. „Soki z udziałem winogron i wina jako źródło składników bioaktywnych”. Bromat. Chem. Toksykol., 44, 609–614. [14] Leja, M.; Kamińska I.; Kulczak K. 2011. „Antioxidative properties in grapes of selected cultivars grown in Poland”. Ecol. Chem. Eng., 18, 59–65. [15] Dobrowolska-Iwanek M.; Gąstoł M.; Wanat A.; Krośniak M.; Jancik M.; Zagrodzki P. 2014. „Wine of Cool-climate Areas in South Poland”. S. Afr. J. Enol. Vitic., 35 (1). [16] Nassiri-Asl M.; Hoseeinzadeh H. 2016. “Review of the Pharmacological Effects of Vitis vinifera (Grape) and its Bioactive Constituents an Update”. Phytother. Res. 30, 1392–1403. [17] Hornedo-Ortega R.; Rasines-Perea Z.; Cerezo A.B.; Teissedre P.-L.; Jourdes M. 2022. “Anthocyanins: Dietary Sources, Bioavailability, Human Metabolic Pathways, And Potential Anti-Neuroinflammatory Activity”. Phenolic Compounds – Chemistry, Synthesis, Diversity, Non-Conventional Industrial, Pharmaceutical And Therapeutic Applications. [18] Zubaidi M.A.; Czaplicka M.; Kolniak-Ostek J.; Nawirska-Olszańska A. 2023. „Influence of variety, Enzyme Addition and Destemming on Yield and Bioactive Compounds of Juices from Selected Hybrid Grape Varieties Cultivated in Poland”. Foods, 12, 3475. [19] Margalit Y. 2014. „Technologia produkcji wina”. PWRiL, ISBN:978-83-09- 01158-3 [20] Boulton R. 2016. “The relationships between total acidity, titratable acidity and pH in grape tissue”. Journal: VITIS – Journal of Grapevine Research. [21] Sadras V.O.; Petrie P.R.; Moran, M.A. 2013. “Elevated temperature and wine sensory attributes”. Australian Journal of Grape and Wine Research, 19: 107-115. [22] Gąstoł, M. et al. 2015. “Vineyard performance and fruit quality of some interspecific grapevine cultivars in cool climate conditions”. Folia Hort, 27.1, 21-31. [23] Kopeć A.; Piątkowska E.; Leszczyńska T.; Bieżanowska-Kopeć R. 2011. „Prozdrowotne właściwości resweratrolu”. Żywność Nauka Technol. Jakość 5, 5-15. [24] Samoticha J.; Wojdyło A.; Golis T. 2017. „Phenolic Composition, Physicochemical Properties and Antioxidant Activity of Interspecific Hybrids of Grapes Growing in Poland”. Food Chem., 215, 263–273. [25] Lingua M.S.; María P.; Fabani D.A. 2016. “Wunderlin, María V. Baroni, In vivo antioxidant activity of grape, pomace and wine from three red varieties grown in Argentina: Its relationship to phenolic profile”. Journal of Functional Foods, Volume 20, 332-345, ISSN 1756-4646. [26] Natić M., Zagorac D.D., Gašić U., Dojčinović B., Ćirić I., Relić D., Todić S., Sredojević M., 2021. “Autochthonous and international grape varieties grown in Serbia – Phenolic and elemental composition”. Food Bioscience, 40, 100889. [27] Przysławski J.; Dzięcioł M. 2012. „Resweratrol – aktualny stan wiedzy”. Bromat. Chem. Toksykol. – XLV, 4, 1166–1174. [28] Szaniawska, M.; Taraba, A.; Szymczyk, K. 2015. „Budowa, właściwości i zastosowanie antocyjanów”. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu. [29] Ustawa z 2 XII 2021 o wyrobach winiarskich (Dz. U. 2022 poz. 24). [30] Wzorek W.; Pogorzelski E. 1998. „Technologia winiarstwa owocowego i gronowego”. Wydawnictwo SIGMA-NOT.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2024-1 , nr katalogowy 147569
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY- e-zeszyt (pdf) 2024-1
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
62.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2024-1
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH