Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2024 - zeszyt 1
Profil składników mineralnych, metali ciężkich w owocach i przecierze z pigwy
Profile of minerals, heavy metals in fruit and quince puree
10.15199/64.2024.1.3
Wioletta Popińska
Monika Mieszczakowska-Frąc
Jan Piecko
Dorota Kruczyńska
nr katalogowy: 147567
10.15199/64.2024.1.3
Streszczenie
Właściwe odżywianie, uwzględniające m.in. spożycie owoców i warzyw, może wpłynąć na poprawę jakości życia człowieka. Również przetworzone owoce i warzywa mogą nadal pozostawać wartościowym źródłem składników prozdrowotnych, o ile proces technologiczny zostanie prawidłowo przeprowadzony. Składniki mineralne powinny być dostarczone wraz z pożywieniem w odpowiednich ilościach i porcjach. Owoce pigwy są źródłem witamin i składników mineralnych, w tym potasu, magnezu, fosforu i wapnia. Przedmiotem badań były owoce i przecier z trzech odmian pigwy. Na podstawie przeprowadzonych badań wykazano, że przejście składników mineralnych z owoców pigwy do przecieru jest na poziomie 70-100%. Zaobserwowano zwiększoną zawartość ołowiu w przecierze z pigwy
Abstract
Proper nutrition, including the consumption of fruit and vegetables can improve the quality of human life. Processed fruits and vegetables can also remain a valuable source of health-promoting ingredients, provided that the technological process is carried out correctly. Minerals should be provided with food in appropriate amounts and portions. Quince fruits are source of vitamins and minerals, including potassium, magnesium, phosphorus, and calcium. The research subjects were fruits and puree from three varieties of quince. Based on the conducted research, it was shown that the transfer of minerals from quince fruit to the puree is at the level of 70-100%. Increased lead content was observed in quince puree.
Słowa kluczowe
pigwa
mikroelementy
makroelementy
metale ciężkie
przecier
Keywords
quince
microelements
macroelements
heavy metals
puree
Bibliografia
[1] Antoniewska A. Rutkowska J., Adamska A.2017. „Charakterystyka owoców pigwowca japońskiego oraz ich zastosowanie w przemyśle spożywczym”. Żywność, nauka Technologia Jakość, 24(2): 5–15. Rys 3. Zawartość metali ciężkich w surowcu i przecierze trzech odmian pigwy. Wąsy oznaczają ± odchylenie standardowe Wnioski 1. Odmiana ‘Bereczki’ charakteryzowała się większą zawartością składników mineralnych w porównaniu z odmianami ‘Wołgogradzka Aromatnaja’ czy ‘Ronda’. 2. Średnia zawartość ołowiu, kadmu i rtęci w owocach pigwy i w przecierze była dużo niższa niż określone w Rozporządzeniach Komisji (UE) 2023/915 najwyższe dopuszczalne poziomy tych zanieczyszczeń w żywności. 3. Proces przetwarzania owoców pigwy na przecier wpływa na koncentruję zawartości żelaza, sodu i cynku w produkcie końcowym. 4. Stwierdzono niepokojącą tendencję podwyższonego poziomu ołowiu w produktach w porównaniu z surowcem. 5. Owoce pigwy, jak i przecier mogą być wartościowym surowcem w przetwórstwie spożywczym ze względu na skład mineralny, aktywność biologiczną związków w nich występujących, jak i wyróżniające się cechy sensoryczne. Rys 3. Zawartość metali ciężkich w surowcu i przecierze trzech odmian pigwy. Wąsy oznaczają ± odchylenie standardowe [2] Banach K., Rutkowska B., Glibowski P. 2017. „Polska super żywność w prewencji chorób nowotworowych. Bromat. Chem. Toksykol..L, 2: 106–114. [3] Bednarek W. Tkaczyk P., Dlesler S. 2009. „Kadm i ołów w jabłkach z sadów z integrowaną produkcją”. Acta Agrophysica,, 14(3): 557–565. [4] Bednarek W. Tkaczyk P., Dresler S. 2010. „Kadm i ołów w owocach miękkich w integrowanej produkcji”. Acta Agrophysica,, 15(1): 5–11. [5] Boguszewska A, Pasternak K. 2004. „Ołów wpływa na procesy biochemiczne w organizmie ludzkim”. Annales Universitates Mariae Curie-Sklodowska Lublin-Polonia, vol. LIX. Suppl. XIV, 35: 179–183. [6] Cunningham JH, Milligan G, Trevisan L. 2004. “Minerals in Australian fruit and vegetables – a comparison of levels between the 1980s and 2000. Food Standards Australia New Zealand”. [7] Lewko J., Wojdyło A. 2009. „Pigwa znana i nieznana”. Monografia: Czynniki wpływające na plonowanie i jakość owoców roślin sadowniczych. SGGW, 9: 35–43. [8] Lubecka I., Pogorzelski E.. 2006. „Wpływ procesu technologicznego na stężenia związków mineralnych w soku i koncentracie jabłkowym”. Zeszyty Naukowe Politechniki Łódzkiej, nr 984(70): 43–52. [9] Ma Q, Traina SJ, Logan TJ, Ryan JA. 1993. „In-situ lead immobilization by apatite”. Environmental Science and Technology, 27: 1803–810. [10] Mieszczakowska-Frąc M., Kruczyńska D. 2017. „Skład polifenolowy owoców pigwy”, Przemysł Spożywczy, 71: 4–7. [11] Mikiciuk G, Mikiciuk M. 2010. „Effect of polymer supersorbent added to medium on the content of mineral elements in strawberry leaves and fruit”. J Elementol 15(2): 313–319. [12] Nawirska-Olszańska A., Biesiada A., Sokół-Łętowska A., Kucharska A.Z. 2011. „Content of bioactive compounds and antioxidant capacity of pumpkin puree enriched with Japanese quince, cornelian cherry, strawberry and apples”. Acta Sci. Polonorum Technol. Aliment,. 10(1): 51–60. [13] Prasad R. 2010. “Zinc biofortification of food grains in relation to food security and alleviation of zinc malnutrition”. Curr Sci, 98(10): 1300-1304. [14] Rop O., Balik J., Reznicek V., Jurikova T., Skardova P., Salas P., Sochor J., Mlcek J., Kramarova D. 2011. „Chemical Characteristics of Fruits of Some Selected Quince (Cydonia oblonga Mill.) Cultivars”. Czech J. Food Sci., 29(1): 65–73. [15]Rumpunen K., Göransson E. 2003. “Consumer preferences for Japanese quince (Chaenomeles japonica) products. In: Japanese Quince – Potential Fruit Crop for Northern Europe”. Ed. K. Rumpunen. Department of Crop Science, Swedish University of Agricultural Sciences, Uppsala: 177–180. [16] Rusinek E., Ognik K., Sembratowicz T., Truchliński J. 2006. „Wpływ warunków siedliska na biokumulację makroskładników oraz pierwiastków śladowych w wybranych owocach z rejonu Lubelszczyzny”. J. Element., 11(2): 199–206. [17]Silva B.M., Andrade P.B., Valentao P., Ferreres F., Seabra R.M., Ferreira M.A. 2004. ”Quince (Cydonia oblonga Miller) fruits (pulp, peel, and seed) and jam: antioxidant activity”. J. Argic. Food Chem., 52: 4705– 4712. [18] Wojdyło A., 2011. „Ocena możliwości zastosowania owoców pigwy pospolitej w produkcji przetworów o wysokiej zawartości polifenoli i aktywności przeciwutleniającej”. Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. [19] Wojdyło A., Oszmiański J. 2010. „Owoce pigwy pospolitej – potencjalny surowiec dla przetwórstwa”. Przem. Ferm. i Owoc.-Warz., 54(9): 22-24.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2024-1 , nr katalogowy 147567
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY- e-zeszyt (pdf) 2024-1
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
62.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2024-1
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH