Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2024 - zeszyt 2
Jakość mrożonych owoców w kontekście zapewnienia bezpieczeństwa żywności i konsumenta
The quality of frozen fruit in the aspect of ensuring food and consumer safety
10.15199/65.2024.2.3
Joanna Markowska
Anna Drabent
Agnieszka Tyfa
nr katalogowy: 147266
10.15199/65.2024.2.3
Streszczenie
Owoce to ważny iniezastąpiony składnik zdrowej diety. Przetwórstwo tej grupy płodów rolnych jest dobrze rozwiniętą gałęzią przemysłu spożywczego. Wśród przetworów dominują mrożonki. Bezpieczeństwo żywności jest priorytetem i zaczyna się w sadzie lub na polu, by w efekcie zakończyć się na talerzu konsumenta. W związku z tym, aby zapewnić bezpieczne produkty, surowce muszą spełniać standardy jakości, aproducenci idystrybutorzy przestrzegać określonych procedur. Publikacja ma na celu przedstawienie wymogów bezpieczeństwa żywności i aspektów jakościowych w odniesieniu do mrożonych owoców dostępnych w krajowym obrocie handlowym. Omówiono aspekty prawne związane zbezpieczeństwem owoców oraz zwrócono uwagę na wybrane parametry wpływające na jakość mrożonek, w tym wygląd owoców, dojrzałość czy zdrowotność w aspekcie występowania monitorowania zanieczyszczeń biologicznych czy pozostałościami środków ochrony roślin.
Abstract
Fruit is an important and irreplaceable part of ahealthy diet. The processing of this group of agricultural crops is a well-developed branch of the food industry., Frozen foods dominate the processed products. Food safety is apriority and begins in the orchard or field and ends up on the consumer’s plate. To ensure safe products, raw materials must meet quality standards and producers and distributors must follow certain procedures. The objective of this paper is to present the food safety requirements and quality aspects of frozen fruit available in the domestic market. Legal aspects related to fruit safety are discussed, and attention is paid to selected parameters that affect the quality of frozen fruit, including fruit appearance, ripeness or healthiness in terms of the presence of monitoring for biological contamination or residues of plant protection products.
Słowa kluczowe
mrożone owoce
standardy jakościowe
środki kontroli
bezpieczeństwo żywności
Keywords
frozen fruit
quality standards
control measures
food safety
Bibliografia
[1] Anonim 2023 „Rynek przetworów owocowych w Polsce”. Polish Food. Summer: 5-9 [2] Augustin M.A., L. Sanguansri, E.M. Fox, L. Cobiac, M.B. Cole. 2020. ,,Recovery of wasted fruit and vegetables for improving sustainable diets”. Trends Food Sci. Technol. 95: 75-85. [3] Bouzembrak Y., H.J.P. Marvin. 2019. „Impact of drivers of change, including climatic factors, on the occurrence of chemical food safety hazards in fruits and vegetables: A Bayesian Network approach”. Food Control 97: 67-76. DOI:10.1016/J.FOODCONT.2018.10.021. [4] Buck J.W., R.R. Walcott, L.R. Beuchat. 2003. „Recent trends in microbiological safety of fruits and vegetables”. Plant Health Prog. 4, 25. [5] Bugała A. 2023. „Polski handel zagraniczny mrożonymi owocami i warzywami w sezonie 2022/2023” Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-warzywny 4: 19-21. [6] Europe Frozen Fruits and Vegetables Market: Industry Trends, Share, Size, Growth, Opportunity and Forecast 2023-2028 https://www.imarcgroup.com/europe-frozen-fruits-vegetables-market. [7] Jankowska M., B. Łozowicka, P. Kaczyński. 2019. ,,Comprehensive toxicological study over 160 processing factors of pesticides in selected fruit and vegetables after water, mechanical and thermal processing treatments and their application to human health risk assessment”. Sci. Total Environ. 652: 1156-1167. doi: 10.1016/j.scitotenv.2018.10.324. [8] Manju G., S.K. Mishra. 2021. ,,Microbiological environmental monitoring in food processing”. Indian Food Industry Mag. 3,2:46-56. [9] Mostafidi M., M.R. Sanjabi, F. Shirkhan, M.T. Zahedi. 2020. „A review of recent trends in the development of the microbial safety of fruits and vegetables”. Trends Food Sci. Technol. 103: 321-332. [10] Mritunjay S.K., V. Kumar. 2015. „Fresh farm produce as asource of pathogens: A review”. Res. J. Environ. Toxicol. 9: 59-70. [11] Muhterem-Uyar M. i in. 2015. ,,Environmental sampling for Listeria monocytogenes control in food processing facilities reveals three contamination scenarios”. Food Control 51: 94-107. [12] Paramithiotis S., E.H. Drosinos, P.N. Skandamis. 2017. ,,Food recalls and warnings due to the presence of foodborne pathogens – A Focus on fresh fruits, vegetables, dairy and eggs”. Current Opinion in Food Science 18: 71-75. [13] Produkcja mrożonek i soków 2023r., https://www.fresh-market.pl/informacje/wiadomosci/produkcja -mrozonek-i-sokow-w-2023- (dostęp 25.01.2024r.) [14] Struciński P. Pozostałości pestycydów w owocach i warzywach – fakty i mity https://ncez.pzh.gov.pl/ abc-zywienia/zasady-zdrowego-zywienia/ (dostęp 29.01.2024r.). [15] Willisa C i in. 2020. „Occurrence of Listeria and Escherichia coli in frozen fruit and vegetables collected from retail and catering premises in England 2018-2019”. International Journal of Food Microbiology 334: 108849
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2024-2 , nr katalogowy 147266
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2024-2
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
38.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2024-2
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH