Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2024 - zeszyt 1
Wartość technologiczna ziarna pszenżyta ze zbiorów 2023 roku
Technological value of triticale from 2023 harvest year
10.15199/61.2024.1.4
Anna Szafrańska
nr katalogowy: 147244
10.15199/61.2024.1.4
Streszczenie
Celem niniejszej pracy było określenie wartości technologicznej ziarna pszenżyta ze zbiorów 2023 roku oraz możliwości wykorzystania na cele piekarskie. Materiał do badań stanowiły próbki ziarna dostarczone z Ośrodków Doradztwa Rolniczego z różnych rejonów Polski. Próbki ziarna badano w Zakładzie Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa IBPRS-PIB. Wartość technologiczną ziarna pszenżyta określono w oparciu o następujące wyróżniki jakościowe: wilgotność ziarna, gęstość ziarna w stanie zsypnym, zawartość białka, ilość glutenu, wskaźnik sedymentacyjny Zeleny’ego, liczba opadania. Badane próbki ziarna pszenżyta ze zbiorów 2023 roku charakteryzowały się gęstością ziarna w stanie zsypnym na średnim poziomie 71,8 kg/hl, bardzo niskim poziomem zawartości białka – 11,6% s.m., ilości glutenu (średnio 14,7%) oraz wskaźnika sedymentacyjnego Zeleny’ego (13 cm3 ). 66,3% badanych próbek spełniało wymagania dotyczące aktywności α-amylazy stawiane ziarnu pszenżyta w skupie, tj. liczba opadania powyżej 80 s. Stwierdzono zróżnicowanie omawianych wyróżników jakościowych w zależności od odmiany pszenżyta, formy jarej i ozimej oraz rejonu uprawy
Abstract
The aim of this study was to determine the technological value of triticale from the 2023 harvest. The triticale grain samples were collected from Agricultural Advisory Center from different region of Poland. Grain samples were tested in Department of Grain Processing and Bakery IBPRS-PIB. The technological value of triticale was characterized by moisture content, test weight, protein content, gluten content, Zeleny sedimentation index, falling number. Tested triticale grain samples from the 2023 harvest were characterized by test weight on the average level 71.8 kg/hl, very low protein content – 11.6% d.m., gluten content (average 14.7%) and Zeleny index (13 cm3 ). 66.3% of tested triticale samples met requirements of α-amylase activity for grain in trading – falling number over 80 s. The difference in the quality parameters dependent on cultivar, spring or winter form and different region of Poland were stated
Słowa kluczowe
pszenżyto
rejony uprawy
wartość technologiczna ziarna
zbiory ziarna
Keywords
triticale
growing area
technological value of grain
harvest
Bibliografia
[1] Ceglińska A., H. Cichy, T. Haber, M. Sadecka. 2003. Ocena wartości technologicznej ziarna pszenżyta jarego. Biuletyn IHAR nr 230, 177-185. [2] Cygankiewicz A., H. Gambuś, A. Nowotna, R. Sabat. 1999. Właściwości technologiczne polskich odmian pszenżyta ozimego, a jakość chleba. Żywność 3(20), 55-63. [3] Drążkiewicz K., Najewski A., A. Skrzypek, J. Szarzyńska 2021.Lista opisowa odmian roślin rolniczych 2021. Zboża. COBO 64/2021 n.550. COBORU, Słupia Wielka. [4] European Commision 2023. Cereals production. https://agridata.ec.europa.eu/extensions /DashboardCereals/CerealsProduction.html dostęp 21.12.2023. [5] Fraś A., D.R. Mańkowski, D. Gołębiewski, K. Gołębiewska 2018. Wpływ genotypu, środowiska oraz interakcji GxE na skład chemiczny i aktywność alfa-amylazy ziarna pszenżyta ozimego. Polish Journal of Agronomy 35, 3-14. [6] Gil Z. 2001. Charakterystyka cech fizycznych, chemicznych i przemiałowych ziarna pszenżyta jarego i ozimego. Biuletyn IHAR nr 220, 139-146. [7] Główny Urząd Statystyczny 2023a. Wstępny szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2023 r. Warszawa. https:// stat.gov.pl/obszary-tematyczne/rolnictwolesnictwo/uprawy-rolne-i-ogrodnicze/ wstepny-szacunek-glownych-ziemioplodowrolnych-i-ogrodniczych-w-2023-roku,3,17. html [dostęp 29.12.2023. [8] Główny Urząd Statystyczny 2023b. Przedwynikowy szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2023 r. Warszawa. https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/ rolnictwo-lesnictwo/uprawy-rolne-i-ogrod nicze/przedwynikowy-szacunek-glownychziemioplodow-rolnych-i-ogrodniczych-w2023-roku,4,22.html dostęp 29.12.2023. [9] Główny Urząd Statystyczny 2023c. Wynikowy szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2023 roku. https:// stat.gov.pl/obszary-tematyczne/rolnictwolesnictwo/uprawy-rolne-i-ogrodnicze/wyni kowy-szacunek-glownych-ziemioplodowrolnych-i-ogrodniczych-w-2023-roku,5,22. html [10] Jończyk K., B. Feledyn-Szewczyk. 2017. Zboża w uprawie ekologicznej. Pszenżyto ozime. Instrukcja upowszechnieniowa nr 230. https://www.iung.pl/wp-content/uploads/ 2023/09/Broszura-pszenzyto-ozime- -IUNG-2017.pdf dostęp 29.12.2023. [11] Szafrańska A. 2023. Wartość technologiczna ziarna pszenicy ze zbiorów 2023 roku. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 6, 24-33. [12] Wojtowicz Ł., A. Szafrańska 2023. Wartość technologiczna ziarna pszenżyta ze zbiorów 2022 r. Przegląd Zbożowo-Młynarski 2, 25-29.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2024-1 , nr katalogowy 147244
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-zeszyt (pdf) 2024-1
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
50.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2024-1
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH