Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2024 - zeszyt 1
Wartość technologiczna ziarna jęczmienia ze zbiorów 2023 roku
Technological value of barley grain from 2023 harvest year
10.15199/61.2024.1.3
Agnieszka Salamon
nr katalogowy: 147243
10.15199/61.2024.1.3
Streszczenie
Celem pracy była ocena wartości technologicznej ziarna jęczmienia ze zbiorów 2023 roku. Materiał badawczy stanowiło 75 próbek jęczmienia pochodzących z różnych rejonów Polski, które zostały dostarczone do badań przez Ośrodki Doradztwa Rolniczego. Ocenę próbek przeprowadzono w Zakładzie Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa IBPRS-PIB. Wartość technologiczną ziarna jęczmienia określono na podstawie następujących wskaźników jakościowych, dla których średnie wartości wyniosły: wilgotność ziarna (12,8%), gęstość ziarna w stanie zsypnym (63,7 kg/hl) i zawartość białka (11,8% s.m.). Badane próbki jęczmienia jarego w porównaniu z formą ozimą cechowały się większą gęstością ziarna w stanie zsypnym (średnio o 1,6 kg/hl) i zawartością białka (średnio o 1,5 punktu %). Obydwie formy jęczmienia charakteryzowały się zbliżoną wilgotnością. Stwierdzono zróżnicowanie ww. parametrów wartości technologicznej ziarna w zależności od odmiany jęczmienia, roku zbiorów i rejonu jego uprawy.
Abstract
The aim of the study was to assess the technological value of barley grain from the 2023 harvest. The research material included 75 samples of barley from various regions of Poland, which were provided for testing by Agricultural Advisory Centers. The evaluation of samples were carried out at the Department of Grain Processing and Bakery of IBPRS-PIB. The technological of value of barley grain was determined on the basis of quality indicators whose average values were: moisture content (12.8%), test weight (63.7 kg/hl) and protein content (11.8% d.m.). The tested samples of spring barley, compared to the winter form, were characterized by higher test weight (on average by 1.6 kg/hl) and protein content (on average by 1.5 point %). Both forms of barley were characterized by similar moisture content. The differences of the above technological quality parameters of grain depending on the cultivar of barley, the harvest year and the region of its cultivation were stated.
Słowa kluczowe
jęczmień
wartość technologiczna ziarna
forma jara i ozima
rejony uprawy
zbiory ziarna
Keywords
barley
technological value of grain
spring and winter form
growing areas
harvest
Bibliografia
[1] Biel W., K. Kazimierska, U. Bashutska. 2020. Nutritional Value of Wheat, Triticale, Barley and Oat Grains. Acta Scientarum Polonorum Zootechnica, 19 (2), 19-28. DOI: 10.21005/asp.2020.19.2.03. [2] DG AGRI. 2023a. EU cereals balance sheets. Cereals supply & demand; update: 21/12/2023. https://circabc.europa. eu/sd/a/2f20cdb4-6113-48d8-9990- b1ac7edd2e2a/Cereals_bs_EUROPA_ EU.xlsx dostęp: 08.01.2024. [3] DG AGRI. 2023b. Production. EU cereals production, area and yield; update: 21/12/2023. https://agridata.ec.europa.eu/extensions/ DashboardCereals/CerealsProduction.html dostęp: 08.01.2024. [4] Gąsiorowski H. 1997. Jęczmień. Chemia i technologia. Wyd. PWRiL, Poznań. [5] GUS. 2020. Produkcja upraw rolnych i ogrodniczych w 2020 roku. https://stat. gov.pl/download/gfx/portalinformacyjny/ pl/defaultaktualnosci/5509/9/19/1/ produkcja_upraw_rolnych_i_ogrodniczych _w_2020.pdf dostęp: 08.01.2024. [6] GUS. 2021. Produkcja upraw rolnych i ogrodniczych w 2021 roku. https://stat. gov.pl/download/gfx/portalinformacyjny/ pl/defaultaktualnosci/5509/9/20/1/ produkcja_upraw_rolnych_i_ogrodniczych _w_2021_r..pdf dostęp: 08.01.2024. [7] GUS. 2022. Produkcja upraw rolnych i ogrodniczych w 2022 roku. https://stat. gov.pl/download/gfx/portalinformacyjny/ pl/defaultaktualnosci/5509/9/21/1/ produkcja_upraw_rolnych_i_ogrodniczych _w__2022.pdf [8] GUS. 2023a. Wstępny szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2023 roku. https://stat.gov.pl/ download/gfx/portalinformacyjny/pl/ defaultaktualnosci/5509/3/17/1/wstepny_ szacunek_glownych_ziemioplodow_rolnych _i_ogrodniczych_w_2023_r..pdf dostęp: 08.01.2024. [9] GUS. 2023b. Wynikowy szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2023 roku. https://stat.gov.pl/ download/gfx/portalinformacyjny/pl/ defaultaktualnosci/5509/5/22/1/wynikowy_ szacunek_glownych_ziemioplodow_rolnych _i_ogrodniczych_w_2023_r..pdf dostęp: 08.01.2024. [10] Kawka A., D. Górecka. 2010. Porównanie składu chemicznego pieczywa pszenno-owsianego i pszenno-jęczmiennego z udziałem zakwasów fermentowanych starterem LV2. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 3 (70), 44-55. [11] Kępiński A. 2015. Jęczmień – właściwości prozdrowotne i wykorzystanie w produkcji spożywczej. Przegląd Zbożowo-Młynarski 59 (3), 17-18. [12] Komisja Europejska. 2012. Rozporządzenie Komisji Europejskiej (UE) nr 432/2012 z dnia 16 maja 2012 r. ustanawiające wykaz dopuszczalnych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszania ryzyka choroby oraz rozwoju zdrowia dzieci. Dziennik Ustaw UE L 136 z 25.05.2012. [13] Kopiasz Ł. 2019. Właściwości prozdrowotne i mechanizmy działania beta-glukanów zbożowych. Kosmos 68, 2, 259-268. [14] Kunze W. 1999. Technologia piwa i słodu. Wyd. Piwochmiel Sp. z o. o., Warszawa. [15] Lista odmian roślin rolniczych wpisanych do krajowego rejestru w Polsce. 2023. Wyd. COBORU, Słupia Wielka. https:// coboru.gov.pl/Publikacje_COBORU/ Listy_odmian/lo_rolnicze_2023.pdf dostęp: 08.01.2024. [16] Rynek zbóż w Polsce. 2020. Broszura informacyjna KOWR. https://www.kowr.gov.pl/ uploads/pliki/wydawnictwa/2020/Broszura _Rynek_zboz_w_Polsce_12.2020.pdf dostęp: 08.01.2024. [17] Salamon A., E. Bednarczyk, A. Boniecka, W. Wilczyński. 2023. Ziarno jęczmienia – wartość technologiczna ze zbiorów 2023 roku. Broszura informacyjna IBPRS-PIB. https://www.ibprs.pl/wp-content/uploads/ 2023/12/Jeczmien_jakosc_ze_zbiorow_ 2023.pdf dostęp: 08.01.2024. [18] Szarzyńska J. 2023. Jęczmień. W: Lista opisowa odmian roślin rolniczych. Zboża. Wyd. COBORU, Słupia Wielka. https:// coboru.gov.pl/Publikacje_COBORU/Listy_ opisowe/LOORR%20-%20zbozowe%20 2023.pdf dostęp: 08.01.2024. [19] Tobiasz-Salach R., B. Krochmal-Marczak. 2018. Jęczmień, jego uprawa i możliwości wykorzystania ziarna w żywieniu człowieka. W: Wybrane aspekty z bezpieczeństwa żywności. Pr. zbior. pod red. Krochmal- -Marczak B. Wyd. PWSZ, Krosno, 117-127. [20] USDA. 2023. World Agricultural Production (WAP 12-23). Update: December-2023. https:// apps.fas.usda.gov/psdonline/circulars/ production.pdf dostęp: 08.01.2024. [21] Waszkiewicz-Robak B., K. Kulik. 2019. Pochodzenie i właściwości prozdrowotne beta glukanów. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 29/55, 2, 115-125. [22] Wirkowska A., Z. Rzedzicki, A. Sobota, E. Sykut-Domańska, P. Zarzycki, K. Bartoszek, E. Kuzawińska. 2016. Jęczmień w żywieniu człowieka. Polish Journal of Agronomy 25, 41-50. [23] Wiśniewska M. 2022. Profil chemiczny ziarna jęczmienia jako wskaźnik wartości użytkowej. Biuletyn IHAR 297/298, 57-62. DOI: 10.37317/biul-2022-0009. [24] Zarzecka K., M. Gugała, I. Mystkowska, A. Baranowska, A. Sikorska, M. Zarzecka. 2018. Odżywcze i prozdrowotne właściwości ziarna owsa i przetworów owsianych. Kosmos 67, 2, 409-414.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2024-1 , nr katalogowy 147243
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-zeszyt (pdf) 2024-1
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
50.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2024-1
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH