Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2024 - zeszyt 1
Wartość technologiczna ziarna owsa ze zbiorów 2023 roku
Technological value of barley grain from 2023 harvest year
10.15199/61.2024.1.2
Sylwia Stępniewska
nr katalogowy: 147242
10.15199/61.2024.1.2
Streszczenie
Celem niniejszej pracy było określenie wartości technologicznej ziarna owsa ze zbiorów 2023 roku. Materiałem do badań było 51 próbek ziarna owsa dostarczonych z Ośrodków Doradztwa Rolniczego z różnych rejonów Polski. Próbki ziarna badano w Zakładzie Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa IBPRS-PIB. Wartość technologiczną ziarna owsa określono w oparciu o następujące wyróżniki jakościowe: wilgotność oraz gęstość ziarna w stanie zsypnym. 80,4% badanych próbek ziarna owsa spełniało wymagania w zakresie bezpiecznego przechowywania ziarna, tj. charakteryzowało się wilgotnością nie większą niż 14,5%. Gęstość ziarna w stanie zsypnym kształtowała się średnio na poziomie 46,6 kg/hl tj. o 0,8 kg/hl więcej niż dla ziarna owsa ze zbiorów 2022 roku i o 0,6 kg/hl mniej w porównaniu do ziarna owsa ze zbiorów 2021 roku. 76,5% próbek ziarna owsa charakteryzowało się gęstością ziarna w stanie zsypnym na poziomie poniżej 49 kg/hl i nie spełniało minimalnego wymagania w zakresie tego parametru dla ziarna owsa przeznaczonego do przetwórstwa, określonego w normie PN-R-74106. Stwierdzono zróżnicowanie omawianych wyróżników jakościowych w zależności od odmiany owsa i rejonu uprawy.
Abstract
The aim of this study was to determine the technological quality of oat grain from 2023 harvest year. The tested material were 51 oat grain samples collected from Agricultural Advisory Center from different region of Poland. Grain samples were tested in Department of Grain Processing and Bakery IBPRS-PIB. The technological quality of oat grain was determined by such quality parameters as: moisture content and test weight. 80.4% of the tested grain samples from the 2023 harvest met the requirements for safe grain storage, i.e. moisture content not more than 14.5%. The test weight was on 46.6 kg/hl, i.e. 0.8 kg/hl higher than the grain samples from the 2022 harvest year and 0.6 kg/hl smaller then grain samples from the 2021 harvest year. 76.5% of oat grain samples were characterized by a test weigh below 49 kg/hl and did not meet the minimum requirement for this parameter for oat grain intended for processing, as defined in the PN-R-74106 Standard. Difference in the quality parameters dependent on oat cultivar and different region of Poland were stated.
Słowa kluczowe
owies
rejony uprawy
wartość technologiczna ziarna
zbiory ziarna
Keywords
oat
growing area
technological value of grain
harvest
Bibliografia
[1] Canadian Grain Commission 2023. Part 7. Oats. https://www.grainscanada.gc.ca/en/ grain-quality/official-grain-grading-guide/ pdf/07-oats-e.pdf dostęp: 03.01.2024. [2] Codex Alimentarius 1995. CXS 201-1995. Standard for oats. [3] DG AGRI 2023. EU cereals balance sheets. Cereals supply & demand. https://agriculture.ec.europa.eu/data-and-analysis/ markets/overviews/balance-sheets-sector _en dostęp: 03.01.2024. [4] Finish Food Authority, Plant Analytics Unit, Plant Pest and Grain Selection 2022. Finish Grain Quality in 2021. Finlandia 2022. [5] Finish Food Authority, Plant Analytics Unit, Plant Pest and Grain Selection 2023. Finish Grain Quality in 2022. Finlandia 2023. [6] Leszczyńska D. 2023. Owies – walory odżywcze i właściwości prozdrowotne. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 67(6), 42-44. [7] Lista Odmian Roślin Rolniczych 2023. Zboża. Wydawnictwo COBORU, Słupia Wielka. [8] Gąsiorowski H. 1995. Owies. Chemia i Technologia. Praca zbiorowa. Wyd. PWRiL, Poznań. [9] Główny Urząd Statystyczny 2021. Produkcja upraw rolniczych i ogrodniczych w 2020 r. Warszawa. https://stat.gov.pl/obszary-tema tyczne/rolnictwo-lesnictwo/uprawy-rolnei-ogrodnicze/produkcja-upraw-rolnychi-ogrodniczych-w-2020-roku,9,19.html dostęp: 04.01.2024. [10] Główny Urząd Statystyczny 2022. Produkcja upraw rolniczych i ogrodniczych w 2021 r. Warszawa. https://stat.gov.pl/obszary-tema tyczne/rolnictwo-lesnictwo/uprawy-rolnei-ogrodnicze/produkcja-upraw-rolnychi-ogrodniczych-w-2021-roku,9,20.html dostęp: 04.01.2024. [11] Główny Urząd Statystyczny. 2022a. Wstępny szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2022 roku. https://stat. gov.pl/obszary-tematyczne/rolnictwolesnictwo/uprawy-rolne-i-ogrodnicze/ wstepny-szacunek-glownych-ziemioplodow-rolnych-i-ogrodniczych-w-2022- roku,3,16.html dostęp: 03.01.2024. [12] Główny Urząd Statystyczny 2023. Produkcja upraw rolniczych i ogrodniczych w 2022 r. Warszawa. https://stat.gov.pl/obszary-tema tyczne/rolnictwo-lesnictwo/uprawy-rolnei-ogrodnicze/produkcja-upraw-rolnychi-ogrodniczych-w-2022-roku,9,21.html dostęp: 03.01.2024. [13] Główny Urząd Statystyczny. 2023b. Wynikowy szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2023 roku. https:// stat.gov.pl/obszary-tematyczne/rolnictwolesnictwo/uprawy-rolne-i-ogrodnicze/wyni kowy-szacunek-glownych-ziemioplodowrolnych-i-ogrodniczych-w-2023-roku,5,22. html dostęp: 03.01.2024. [14] Leszczyńska D. 2021. Potencjał wykorzystania owsa. Przegląd Zbożowo-Młynarski 2021, 65(6), 42-44. [15] Mendryk A., A. Szafrańska 2021. Ziarno owsa. Wartość technologiczna ze zbiorów 2020 r. Broszura informacyjna, Warszawa, sierpień 2021 r. https://www.ibprs.pl/wpcontent/uploads/2021/09/Owies-zbiory_ 2020_PL.pdf. [16] Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi 2023. Rynek zbóż. Nr 50/2023 z 21 grudnia 2023. Notowania z okresu: 11-17.12.2022 r. (50 tydz.) https://www.gov.pl/web/rolnictwo/ rynek-zboz---notowania-za-okres11-17122023-r dostęp 28.12.2023. [17] Najewski A., K. Madajska, J. Skrzypek, J. Szarzyńska. 2023. Lista opisowa odmian roślin rolniczych. Zboża. COBO 64/2023. COBORU, Słupia Wielka. [18] North Dakota State University 2022. North Dakota barley, oat and rye variety trial results for 2021 and selection Guide (A1049-22, November 2022). https://www.ndsu.edu/ agriculture/sites/default/files/2022-12/ a1049-22.pdf dostęp: 03.01.2023. [19] North Dakota State University 2023. North Dakota barley, oat and rye variety trial results for 2022 and selection Guide (A1049-23, December. 2023). https://www.ndsu.edu/ agriculture/sites/default/files/2023-11/ a1049-23.pdf dostęp: 03.01.2023. [20] Rasane P., A. Jha, L. Sabikhi, A. Kumar, V.S. Unnikrishnan. 2013. Nutritional advantages of oats and opportunities for its processing as value added foods – a review. Journal of Food Science and Technology, 52(2), 662–675. [21] Różewicz M. 2021. Produkcja i kierunku zagospodarowania krajowego ziarna owsa. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 65(3), 23-27. [22] Stępniewska S. 2022. Wartość technologiczna ziarna owsa ze zbiorów 2021 roku. Przegląd Zbożowo-Młynarski 66(2), 30-34. [23] Stępniewska S., K. Gańko. 2023. Wartość technologiczna ziarna owsa ze zbiorów 2022 roku. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 67(2), 42-46. [24] United States Department of Agriculture. Agricultural Marketing Service. Federal Grain Inspection Service 1988. U.S. Standards. Subpart G – United States Standards for Oats. https://www.ams.usda.gov/sites/ default/files/media/OatsStandards.pdf dostęp: 04.01.2024. [25] USDA 2023. World Agricultural Production. Circular Series WAP 12-23, December 2023 https://apps.fas.usda.gov/psdonline/circu lars/production.pdf dostęp: 28.12.2023. [26] Zarzecka K., M. Gugała, I. Mystkowska, A. Baranowska, M. Zarzecka, K. Falkowska. 2015. Owies siewny − wartość odżywcza i prozdrowotna oraz wykorzystanie przemysłowe. Medycyna Rodzina, 4, 182-185. [27] Zarzecka K., M. Gugała, I. Mystkowska, A. Baranowska, A. Sikorska, M. Zarzecka. 2018. Odżywcze i prozdrowotne właściwości ziarna owsa i przetworów owsianych. Kosmos Problemy Nauk Biologicznych, 67, 2(319), 409-414.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2024-1 , nr katalogowy 147242
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-zeszyt (pdf) 2024-1
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
50.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2024-1
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH