Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
|
Rocznik 2024 - zeszyt 1
Mikroelementy oraz pozostałości insektycydów chloroorganicznych w ziarnie starodawnych gatunków pszenicy pochodzących z gospodarstw ekologicznych
Micronutrients and organochlorine pesticide residues in the grain of ancient wheat species from organic farms
10.15199/62.2024.1.4
Ewelina Kolankowska
Katarzyna Wojtkowiak
Arkadiusz Stępień
Dariusz J. Choszcz
Renata Pietrzak-Fiećko
nr katalogowy: 146983
10.15199/62.2024.1.4
Streszczenie
Materiał do badań stanowiły niewymłócone kłoski i ziarno wybranych genotypów form jarych pszenicy orkisz, płaskurki i samopszy oraz ziarno pszenicy zwyczajnej. Zboże pochodziło z gospodarstwa, które prowadzi uprawę roślin metodami ekologicznymi. W niewymłóconych kłoskach i w ziarnie starodawnych gatunków pszenic oraz w ziarnie pszenicy zwyczajnej wykazano obecność pozostałości insektycydów chloroorganicznych, takich jak γ-HCH, DDT i jego metabolitów DDE. Ziarno pszenicy zwyczajnej jako jedyne zawierało pozostałości DDD. Zawartość DDT w ziarnie każdego gatunku nie przekraczała norm zawartych w rozporządzeniu Komisji (WE). Spośród analizowanych gatunków pszenic ziarno płaskurki charakteryzowało się największą zawartością Cu, Zn i Mn oraz dość dużą zawartością Fe. Zawartość mikroelementów była silnie skorelowana z zawartością insektycydów chloroorganicznych (DDT, DDE i γ-HCH) w ziarnie pszenicy samopszy oraz γ-HCH w ziarnie płaskurki.
Abstract
The anal. covered unthreshed ears and grain of selected genotypes of spring forms of hulled wheat spelt, einkorn, emmer, and grain of common wheat, originating from a farm cultivating plants using org. methods. The content of micronutrients (Cu, Zn, Mn and Fe) and insecticidal organochlorine compds. (DDT and its metabolites and γ-BHC) were detd. Residues of organochlorine insecticides such as γ-BHC, DDT and its metabolites were found in the unthreshed ears and grain of ancient wheat species and common wheat grain. The content of DDT and its metabolites in the grain of each species did not exceed the standards developed by the Commission Regulation (EC). Emmer grain had the highest content of Cu, Zn and Mn and a relatively high content of Fe. The content of micronutrients was strongly correlated with the content of organochlorine insecticides (DDT, DDT metabolite and γ-HCH) in the grain of emmer and with γ-BHC in the grain of einkorn
Słowa kluczowe
masa tysiąca ziaren
tłuszcz
zanieczyszczenia
jakość ziarna
Keywords
mass of a thousand grains
fat
contaminants
grain quality
Bibliografia
[1] T. Gomiero, Appl. Soil Ecol. 2018, 123, 714. [2] S. Padel, Sociol. Rural. 2001, 41, nr 1, 40. [3] K. Żuk-Gołaszewska, K. Majewska, J. Tyburski, J. Gołaszewski, J. Cereal Sci. 2018, 79, 501. [4] L. Hlisnikovský, M. Hejcman, E. Kunzová, L Menšík. Arch. Agron. Soil Sci. 2019, 65, nr 2, 152. [5] L.R. Șerban, A. Păucean, S.M. Man, M.S. Chiş, V. Mureşan, Processes 2021, 9, nr 11, 2008. [6] P. Konvalina, I. Capouchová, Z. Stehno, J. Moudry, J. Agrobiol. 2010, 27, nr 1, 9. [7] P. Konvalina, Z. Stehno, I. Capouchová, E. Zechner, S. Berger, H. Grausgruber, J. Moudrý, Euphytica 2014, 199, 31. [8] S. Bencze, M. Makádi, T.J. Aranyos, M. Földi, P. Hertelendy, P. Mikó, D. Drexler, Sustainability 2020, 12, nr 4, 1584. [9] W. Biel, A. Jaroszewska, S. Stankowski, M. Sobolewska, J. Kępińska- -Pacelik, Eur. Food Res. Technol. 2021, 247, nr 6, 1525. [10] A. Hidalgo, A. Brandolini, J. Sci. Food Agric. 2014, 94, nr 4, 601. [11] C.M. Golea, S.G. Stroe, A.M. Gâtlan, G.G. Codină, Plants 2023, 12, nr 11, 2138. [12] A. Hussain, H. Larsson, R. Kuktaite, E. Johansson, Int. J. Environ. Res. Public Health 2010, 7, nr 9, 3442. [13] M. Gómez, L.C. Gutkoski, Á. Bravo-Núñez, Compr. Rev. Food Sci. Food Saf. 2020, 19, nr 6, 3241. [14] J.F. Pomianowski, J. Wieczorek, W. Mozolewski, Inż. Aparat. Chem. 2011, 50, nr 3, 65. [15] M. Gałgowska, R. Pietrzak-Fiećko, Food Chem. 2021, 353, 129441. [16] J. Vijgen, B. de Borst, R. Weber, T. Stobiecki, M. Forter, Environ. Pollut. 2019, 248, 696. [17] J.A.M. Mahugija, A. Kayombo, R. Peter, Chemosphere 2017, 185, 137. [18] Y. Tao, C. Chunhong Jia, J. Jing, J. Zhang. P. Yu, M. He, J. Wu, L. Chen, E. Zhao, China. Food Chem. 2021, 350, 129245. [19] R. Chandra, N. Sharpanabharathi, B.A.K. Prusty, P.A. Azeez, P.M. Kurakalva, Sci. Rep. 2021, 11, 17841. [20] E. Wołejko, A. Jabłońska-Trypuć, U. Wydro, A. Butarewicz, B. Łozowicka, Appl. Soil Ecol. 2020, 147, 103356. [21] A. Witczak, H. Abdel-Gawad, J. Environ. Sci. Health Part B 2014, 49, 917. [22] V. Vromman, G. Maghuin-Rogister, C. Vleminckx, C. Saegerman, L. Pussemier, A. Huyghebaert, Food Addit Contam. Part A 2014, 31, 872. [23] G.S. Toteja, S. Diwakar, A. Mukherjee, P. Singh, B.N. Saxena, R.L. Kalra, S.K. Kapoor, H. Kaur, R.B. Raizada, V. Singh, R.C. Vaidya, S. Chakraborty, S.B. Shirolkar, A. Regupathy, S. Douressamy, Food. Addit. Contam. 2006, 23, nr 3, 281. [24] P. Sadighara, T. Mahmudiono, N. Marufi, N. Yazdanfar, Y. Fakhri, A.K. Rikabadi, A.M. Khaneghah, Rev. Environ. Health 2023, https://doi. org/10.1515/reveh-2022-0253. [25] K. Góralczyk, Studia Ecolog. Bioethic. 2018, 16, nr 4, 51. [26] PN EN ISO 520:2011, Ziarno zbóż i nasiona roślin strączkowych. Oznaczanie masy 1000 ziaren. [27] A. Ostrowska, S. Gawliński, Z. Szczubiałka, Metody analizy i oceny właściwości gleb i roślin, Wyd. IOŚ, Warszawa 1991. [28] J. Ludwicki, K. Góralczyk, K. Czaja, P. Struciński, Oznaczanie pozostałości insektycydów chloroorganicznych i polichlorowanych bifenyli w środkach spożywczych metodą chromatografii gazowej, Wydawnictwo Metodyczne PZH, Warszawa 1996. [29] M. Rabiej, Statystyka z programem Statistica, Wyd. Helion, Gliwice 2012. [30] A. Stanisz, Przystępny kurs statystyki w oparciu o program STATISTICA PL na przykładach z medycyny, Wyd. StatSoft Polska, Kraków 2007. [31] V. Cvijanović, G. Cvijanović, V. Rajičić, J. Marinković, V. Đukić, M. Bajagić, N. Đurić, Cereal Res. Commun. 2022, 50, nr 4, 1259. [32] J. Belcar, A. Sobczyk, M. Sobolewska, S. Stankowski, J. Gorzelany, Food Technol. Ser. E 2020, 24, nr 2, 269. [33] A. Woźniak, L. Rachoń, Agriculture 2020, 10, nr 9, 405. [34] M. Wanic, M. Denert, K. Treder, J. Elem. 2019, 24, nr 1, 369. [35] L. Rachoń, A. Bobryk-Mamczarz, A. Kiełtyka-Dadasiewicz, Agriculture 2020, 10, nr 7, 275. [36] V. Takač, V. Tóth, M. Rakszegi, S. Mikić, M. Mirosavljević, A. Kondić-Špika, Foods 2021, 10, nr 1, 156. [37] J. Kulathunga, B.L. Reuhs, S. Zwinger, S. Simsek, Foods 2021, 10, 761. [38] L. Rachoń, G. Szumiło, A. Woźniak, B. Krochmal-Marczak, A. Szafrańska, Fragm. Agron. 2018, 4, 93. [39] A. Hidalgo, A. Brandolini, S. Ratti, J. Agric. Food Chem. 2009, 57, 6342. [40] L. Rachon, G. Szumilo, M. Brodowska, A. Wozniak, J. Elem. 2015, 20, nr 3, 705. [41] J. Tyburski, M. Babalski, Uprawa pszenicy orkisz. Poradnik dla rolników, Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, Radom 2006. [42] A. Kabata-Pendias, H. Pendias, Biogeochemistry of trace elements, PWN, Warszawa 1999. [43] P.R. Shewry, J. Exp. Bot. 2009, 60, nr 6, 1537. [44] I. Cakmak, U.Á. Kutman, Eur. J. Soil Sci. 2018, 69, nr 1, 172. [45] A. Beyer, M. Biziuk, Ecol. Chem. Eng. 2008, 15, nr 1, 29. [46] B. Łozowicka, P. Kaczyński, E. Wolejko, J. Piekutin, A. Sagitov, K. Toleubayev, E. Abzeitova, Desalin. Water Treat. 2016, 57, nr 3, 1310. [47] Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 1 września 2016 r. w sprawie sposobu prowadzenia oceny zanieczyszczenia powierzchni ziemi, Dz.U. 2016, poz. 1395. [48] https://www.gios.gov.pl/chemizm_gleb/index.php?mod=wyniki&cz=I, dostęp 1.10.2023 r. [49] Rozporządzenie Komisji (WE) nr 149/2008 z dnia 29 stycznia 2008 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady poprzez ustanowienie załączników II, III i IV ustalających najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości dla produktów wymienionych w załączniku I do wymienionego rozporządzenia, Dz.Urz. UE L58/1.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ CHEMICZNY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2024-1 , nr katalogowy 146983
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ CHEMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2024-1
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
85.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2024-10
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
85.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2024-11
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
85.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2024-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
85.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2024-1
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH