Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
|
Rocznik 2023 - zeszyt 12
Modeling of the technological process of walnut drying in a convective dryer
Modelowanie procesu technologicznego suszenia orzechów włoskich w suszarce konwekcyjnej
10.15199/48.2023.12.17
Hryhorii KALETNIK
Vitalii YAROPUD
Ihor KUPCHUK
Elchyn ALIIEV
Ihor BABYN
Petro LAVRENIUK
nr katalogowy: 146716
10.15199/48.2023.12.17
Streszczenie
The article presents the results of simulation in the Simcenter STAR-CCM+ software package of the work process of the developed convective dryer for walnuts, which is made in the form of a mixer with a vertical screw working body with a bottom injection of a warm air flow. A visualization of the process of redistribution (mixing) of walnut fruits in the area of the drying chamber under the action of the screw working body and the distribution of air flow speed and temperature in the area of the drying chamber was obtained.
Abstract
W artykule przedstawiono wyniki symulacji w pakiecie oprogramowania Simcenter STAR-CCM+ procesu pracy opracowanej suszarki konwekcyjnej do orzechów włoskich, która wykonana jest w postaci mieszalnika z pionowym korpusem roboczym ślimakowym z dolnym wtryskiem ciepłego powietrza przepływ. Uzyskano wizualizację procesu redystrybucji (mieszania) owoców orzecha włoskiego w obszarze komory suszącej pod wpływem działania korpusu ślimakowego oraz rozkładu prędkości i temperatury przepływu powietrza w obszarze komory suszącej.
Słowa kluczowe
modeling
drying
mixing
parameters
experimental sample
dryer
Keywords
modelowanie
suszenie
mieszanie
parametry
próbka doświadczalna
suszarka
Bibliografia
[1] Wongso I. Drying and quality characteristics of almonds and walnuts with different drying conditions. Thesis master of science in biological systems engineering. University of California. Davis. 2021. 112 p. [2] Khir R., Pan Z., Atungulu G. G., Thompson J. F., Shao D. Size and Moisture Distribution Characteristics of Walnuts and Their Components. Food Bioprocess Technol. 2013. 6, 771–782. DOI: 10.1007/s11947-011-0717-1. [3] Chen C., Zhang W., Venkitasamy C., Khir R., McHugh T., Pan Z. Walnut structure and its influence on the hydration and drying characteristics. Drying Technology. 2019. 38:8. P. 975- 986. DOI: 10.1080/07373937.2019.1605610 [4] Khir R., Atungulu G. G., Pan Z., Thompson J. F., Zheng X., Moisture-Dependent Color Characteristics of Walnuts. International Journal of Food Properties. 2014. 17. P. 877–890. DOI: 10.1080/10942912.2012.675610 [5] Chen C. Characteristics and mechanisms of walnut drying under hot air and infrared heating. Dissertation doctor of philosophy in biological systems engineering. University of California. Davis. 2020. 282 p. [6] Paziuk V.M., Petrova Zh.O., Tokarchuk O.A., Yaropud V.M. Research of rational modes of drying rape seed. INMATEH - Agricultural Engineering. 2019. Vol. 58, № 2. P. 303-310. [7] Wang W., Jung J., McGorrin R. J., Traber M. G., Leonard G. C., Zhao Y. Investigation of drying conditions on bioactive compounds, lipid oxidation, and enzyme activity of Oregon hazelnuts (Corylus avellana L.). LWT Food Sci Technol. 2018. 90:526–534. DOI: 10.1016/j.lwt.2018.01.002. [8] Paziuk V.M., Liubin M.V., Yaropud V.M., Tokarchuk O.A., Tokarchuk D.M. Research on the rational regimes of wheat seeds drying. INMATEH - Agricultural Engineering. 2018. Vol. 56, № 3. P. 39–48. [9] Janowicz M., Lenart A. (2018) The impact of high pressure and drying processing on internal scructure and quality of fruit. Eur Food Res Technol 244:1329–1340. DOI: 10.1007/s00217-018- 3047-y. [10] Fu M., Qu Q., Yang X., Zhang X. (2016) Effect of intermittent oven drying on lipid oxidation, fatty acids composition and antioxidant activities of walnut. LWT Food Sci Technol 65: 1126–1132. DOI: 10.1016/.2015.10.002 [11] Rabadan A., Alvarez-Orti M., Pardo J. E., Alvarruiz A. (2018) Storage stability and composition changes of three cold– pressed nut oils under refrigeration and room temperature conditions. Food Chem 259:31–35. DOI: 10.1016/j.foodchem.2018.03.098. [12] Ghirardello D., Contessa C., Valentini N., Zeppa G., Rolle R., Gerbi V., Botta R. (2013) Effect of storage condition on chemical and physical characteristics of hazelnut (Corylus avellana L.). Postharvest Biol Technol 81: 37–43.DOI: 10.1016/.2013.02.014 [13] Turan A, I˙slam A (2018) Effect of drying methods on some chemical characteristics of hazelnuts (Corylus avellana L.) during storage. University Journal of the Institute of Science and Technology. Vol. 8, Issue 3: 11-1-9 DOI: 10.21597/jist.458541 [14] Kaletnik G.M., Yaropud V.M. Simulation of the heat and mass transfer process of the indirect-evaporative type heat exchanger. Technology, energy, transport of agricultural industry, 116 (2022), nr. 1, 4-15. https://doi.org/10.37128/2520- 6168-2022-1-1 [15] Kaletnik G.M., Yaropud V.M. Physico-mathematical model of the ventilation system for injecting clean air in livestock premises. Technology, energy, transport of agricultural industry, 114 (2021), nr. 3, 4-15. https://doi.org/10.37128/2520- 6168-2021-3-1 [16] Yaropud V., Honcharuk I., Datsiuk D., Aliiev E. The model for random packaging of small-seeded crops’ seeds in the reservoir of selection seeders sowing unit. Agraarteadus, Journal of Agricultural Science, 2022, XXXIII (1): 199–208. DOI: 10.15159/jas.22.08 [17] Yaropud V. Analytical study of the automatic ventilation system for the intake of polluted air from the pigsty. Scientific horizons, 24 (2021), nr. 3. 19-27. https://doi.org/10.48077/scihor.24(3).2021.19-27 [18] Shevchenko I. Aliiev E. Improving theefficiency ofthe process ofcontinuous flowmixing of bulkcomponents. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. 2020. 6/1 (108). P. 6-13. DOI: 10.15587/1729-4061.2020.216409 [19] Aliiev E., Pavlenko S., Golub G., Bielka O. Research of mechanized process of organic waste composting. Agraarteadus, Journal of Agricultural Science, 2022, XXXIII (1): 21–32. DOI: 10.15159/jas.22.04 [20] Yaropud V., Kupchuk I., Burlaka S., Poberezhets J., Babyn I. Experimental studies of design-and-technological parameters of heat exchanger. Przeglad Elektrotechniczny. 2022. Vol. 98, № 10. P. 57-60 https://doi.org/10.15199/48.2022.10.10 [21] Gunko I., Hraniak V., Yaropud V., Kupchuk I., Rutkevych V. Optical sensor of harmful air impurity concentration. Przegląd Elektrotechniczny, 97 (2021), nr. 7, 76-79. https://doi.org/10.15199/48.2021.07.15 [22] Wallin S. (2000) Engineering turbulence modeling for CFD with a focus on explicit algebraic Reynoldce stress models. Doctoral thesis. Norsteds truckeri, Stockholm, Sweden. 124 p.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2023-12 , nr katalogowy 146716
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY- e-zeszyt (pdf) 2023-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
70.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2023-12
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH