Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2023 - zeszyt 6
Nadzienia owocowe i podejścia do prowadzenia badań
Fruit fillings and approaches to research
10.15199/64.2023.6.2
Dariusz Piotrowski
nr katalogowy: 146655
10.15199/64.2023.6.2
Streszczenie
W artykule przedstawiono zarys podejść do wytwarzania nadzień owocowych z odniesieniami do rodzajów wykorzystywanych surowców i branż je wykorzystujących. Następnie scharakteryzowano wybrane kierunki badań nad nadzieniami owocowymi, dotyczące zagadnień bezpieczeństwa żywności, analizy ich składu z odniesieniami do składu mineralnego lub składników bioaktywnych. Następnie scharakteryzowano uwarunkowania termiczne wynikające z technologii wytwarzania produktów posiadających nadzienia owocowe. Nowe podejścia do badań nad nadzieniami znajdowały potwierdzenie w wyborze składników współtworzących je, podejść do analizy sensorycznej lub w interpretacji statystycznej.
Abstract
The outline of approaches to the production of fruit fillings with references to the types of raw materials used and industries using them was described in the paper. Selected directions of research on fruit fillings were characterized, related to food safety issues, analysis of their composition with references to the mineral composition or bioactive ingredients. Then, the thermal conditions resulting from the technology of manufacturing products with fruit fillings were characterized. The novelty of the approaches to research on fillings was confirmed by the choice of ingredients that co-create them, approaches to sensory analysis or statistical interpretation.
Słowa kluczowe
nadzienia
owoce
skład
właściwości
analizy
bezpieczeństwo
termostabilność
Keywords
fillings
fruits
composition
properties
analysis
safety
thermal stability
Bibliografia
[1] Aditi M, Shashirekha MN, Sudha ML. 2017. „Characterization and bake stability of dry fruit fillings in dehydrated chiku (Manilkara zapota L. P. Royen) incorporated biscuits”. Journal of Texture Studies. 48(3): 231– 240. https://doi.org/10.1111/ jtxs.12232. [2] Agudelo Alejandra, Paula Varela, Susana Fiszman. 2015. “Fruit fillings development: A multiparametric approach”. LWT - Food Science and Technology 61(2) : 564-572. DOI 10.1016/j.lwt.2014.12.026. [3] Carcelli Alessandro, Anna Albertini, Elena Vittadini, Eleonora Carini. 2022. “A fibre syrup for the sugar reduction in fruit filling for bakery application”. International Journal of Gastronomy and Food Science. 28(June) 100545. DOI 10.1016/j. ijgfs.2022.100545. [4] Cropotova Janna, Urszula Tylewicz, Pietro Rocculi, Svetlana Popel, Marco Dalla Rosa. 2017. „Thermal properties of fruit fillings as a function of different formulations”. Food Structure-Netherlands (14) 85-94. DOI 10.1016/j.foostr.2017.07.001. [5] De Pilli Teresa, Giuseppe Lopriore, Maria Montemitro, Ofelia Alessandrino. 2019. “Effects of two sweet cherry cultivars (Prunus avium L., cvv. ‘Ferrovia’ and ‘Lapins’) on the shelf life of an innovative bakery product”. Journal of Food Science and Technology. 56(1) : 310-320. DOI 10.1007/s13197-018-3491-5. [6] El-Rady M.F. Abd, M. H. Rasmy Nagwa, Nessrien M. Yasin, M. M. Abd El-Razik, H. A. Fahmy. 2016. “Implementation of Hazard Analysis Critical Control Points (HACCP) principles in production of filling cream”. Arab Universities Journal of Agricultural Sciences, 24(1) : 207–217. doi: 10.21608/ajs.2016.14196 [7] Leksykon. 2008. „Leksykon nauki o żywności i żywieniu człowieka oraz polsko- -angielski słownik terminów„ . Pod red. Piotra P. Lewickiego. Wydawnictwo SGGW. Warszawa: 316. [8] Muchiutti Gabriela Silvina, Natalia Sosa, Carolina Schebor, Virginia Judit Larrosa. 2022. “Development of an innovative nougat from honey, blueberries, and pecan nuts”. Journal of Food Processing and Preservation 46(3) : p.e16316 (1-9) DOI 10.1111/jfpp.16316. [9] Nieto Marceliano B., Maureen Akins. 2011. “Hydrocolloids in Bakery Fillings. Chapter 5”. In: Hydrocolloids in Food Processing. Ed. Thomas R. Laaman, Blackwell Publishing Ltd. Ames, Iowa US and Institute of Food Technologists, 67-107. [10] Oszmiański Jan, Aneta Wojdyło, Sabina Lachowicz, Józef Gorzelany, Natalia Matłok. 2016. “Comparison of bioactive potential of cranberry fruit and fruit-based products versus leaves”. Journal of Functional Foods 22(April) : 232-242. DOI 10.1016/j.jff.2016.01.015. [11] Schube Violetta, Ewa Kaliszan, Katarzyna Ratusz. 2003. „Skrobie modyfikowane we wsadach owocowych, majonezach, dresingach”. Przemysł Spożywczy 57(3) : 22-23, 26. [12] Škrbić Biljana, Igor Antić, Jelena Cvejanov. 2017. “Determination of mycotoxins in biscuits, dried fruits and fruit jams: an assessment of human exposure”. Food Additives & Contaminants. Part A: Chemistry, Analysis, Control, Exposure & Risk Assessment 34(6) 1012–1025. DOI 10.1080/19440049.2017.1303195. [13] Teslić Nemanja, Jovana Kojić, Branislava Đermanović, Ljubiša Šarić, Nikola Maravić, Mladenka Pestorić, Bojana Šari. 2023. “Sour cherry pomace valorization as a bakery fruit filling: chemical composition, bioactivity, quality and sensory properties”. Antioxidants; Basel 12 (6) : 1234. DOI 10.3390/antiox12061234. [14] Yang Nan, Ruixia Qiua, Shuo Yang, Kangning Zhou, Chengtao Wang, Shiyi Ou, Jie Zheng. 2019. “Influences of stir-frying and baking on flavonoid profile, antioxidant property, and hydroxymethylfurfural formation during preparation of blueberry-filled pastries”. Food Chemistry. 287 : 167-175. DOI 10.1016/j.foodchem.2019.02.053. [15] Żuchowski Jerzy, Aneta Kiraga, Małgorzata Kowalska. 2019: „Ocena wyrobów typu islandzkiego w kontekście jakości żywności®”. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 29(2) : 17-25.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2023-6 , nr katalogowy 146655
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY- e-zeszyt (pdf) 2023-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
53.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2023-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH