Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2023 - zeszyt 12
Określenie możliwości wykorzystania łuski gryczanej w przemyśle spożywczym
Determining the possibility ofusing buckwheat hulls in thefood industry
10.15199/65.2023.12.5
Joanna Maria Klepacka
nr katalogowy: 146438
10.15199/65.2023.12.5
Streszczenie
Ze względu na małą popularność unikatowej ze względu na wartość odżywczą łuski gryczanej, celem niniejszej pracy stało się przybliżenie jej właściwości, sposobu otrzymywania i możliwości wykorzystania. Charakterystykę wytworzonych z jej dodatkiem produktów spożywczych (gofry, pieczywo inapary herbaty) przedstawiono w oparciu obadania własne prezentowane w bieżącym roku na trzech konferencjach naukowych. Wykazano, że ze względu na korzystny skład chemiczny ipotencjalne działanie prozdrowotne warto wykorzystywać łuskę gryczaną w żywieniu człowieka, cojest możliwe technologicznie, ponieważ przy odpowiednim poziomie jej dodatku nie pogarsza ona właściwości sensorycznych żywności, apodwyższa jej wartość odżywczą
Abstract
Due to the low popularity of buckwheat husk, which is unique in terms of its nutritional value, the aim of this work was to present its properties, method of preparation and possible use. The characteristics of food products made with it (waffles, bread and tea infusions) are presented based on our own research presented this year at three scientific conferences. It has been shown that due to its favorable chemical composition and potential health-promoting effects, it is worth using buckwheat hulls in human nutrition, which is technologically possible because, with the appropriate level of its addition, it does not deteriorate the sensory properties of food and increases its nutritional value
Słowa kluczowe
gryka
kasza
łuska
produkty uboczne
żywność
Keywords
buckwheat
groats
husk
waste products
food
Bibliografia
[1] Borkowska B., A. Robaszewska. 2012. „Zastosowanie ziarna gryki w różnych gałęziach przemysłu”. Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni 73: 43-55. [2] Dymarska E., H. Szymusiak, Z. Krejpcio. 2011. „Badania właściwości przeciwrodnikowych łusek gryki zwyczajnej jako składnika prozdrowotnych herbatek”. Problemy Higieny i Epidemiologii 92(4): 876-879. [3] Dziedzic K., D. Górecka, A. Drożdżyńska, K. Czaczyk. 2008. „Wpływ procesu otrzymywania kaszy gryczanej prażonej na zawartość wybranych składników odżywczych”. Żywność Nauka Technologia Jakość 60(5): 63-70. [4] Gąsiorowski H. 2008. „Gryka cz. 1. Charakterystyka ogólna”. Przegląd Zbożowo Młynarski 7: 10-12. [5] Gumul D., J. Korus, B. Achremowicz. 2005. „Wpływ procesów przetwórczych na aktywność przeciwutleniającą surowców pochodzenia roślinnego”. Żywność Nauka Technologia Jakość 4(45): 41-48. [6] Huda M.N., S. Lu, T. Jahan, M. Ding, R. Jha, K. Zhang, M. Zhou. 2021. “Treasure from garden: Bioactive compounds of buckwheat”. Food Chemistry 335, 127653. [7] Klepacka J. 2015. „Wpływ procesu technologicznego na barwę nasion gryki i zawartość polifenoli oraz zależności między nimi”. Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni 88: 119-125. [8] Klepacka J. 2017. „Ocena cech prozdrowotnych kaszy gryczanej w zależności od zastosowanego surowca i procesu produkcji”. Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, seria Rozprawy i Monografie. [9] Klepacka J. 2020. „Wpływ sposobu produkcji kaszy gryczanej i czasu jej przechowywania na zawartość związków fenolowych”. Przemysł Chemiczny 99(5): 746-750, DOI: 10.15199/62.2020.5.13 [10] Klepacka J., A. Najda. 2021. „Effect of commercial processing on polyphenols and antioxidant activity of buckwheat seeds”. International Journal of Food Science & Technology 56(2): 661-670. DOI: 10.1111/ ijfs.14714 [11] Klepacka J., E. Gujska E., M. Czarnowska-Kujawska, K. Staniewska. 2020. „Wpływ sposobu przemysłowego przetwarzania nasion gryki na właściwości przeciwutleniające uzyskanych kasz”. WKształtowanie jakości żywności. Food quality development (red. Agnieszka Palka), 129-134. Wydawnictwo Uniwersytetu Morskiego w Gdyni. [12] Klepacka J., E. Tońska, R. Rafałowski, M. Czarnowska-Kujawska, B. Opara. 2021. „Tea as a source of biologically active compounds in the human diet”. Molecules 26(5), 1487. https://doi.org/10.3390/ molecules26051487 [13] Klepacka J., E. Tońska, R. Rafałowski, M. Czarnowska-Kujawska, B. Paszczyk. 2023. „Ocena możliwości dodawania łuski gryczanej do wybranych produktów spożywczych”. W Żywność jako wyzwanie dla współczesnej nauki iprzemysłu, 81. Oddział Małopolski PTTŻ w Krakowie. [14] Klepacka J., Ł. Fornal. 2006. „Związki biologicznie aktywne gryki i ich funkcje prozdrowotne”. Fragmenta Agronomika 1(89): 78-92 [15] Klepacka J., M. Czarnowska. 2023. “Evaluation of the possibility of using buckwheat hulls as an addition to bread”. The Federation of European Nutrition Societies (FENS), 14th European Nutrition Conference FENS 2023, Belgrade, Serbia (14-17 listopada 2023) – wersja zbiorcza wszystkich streszczeń jest obecnie opracowywana przez organizatorów Konferencji. https://fens2023.org/ [16] Klepacka J., M. Czarnowska-Kujawska, B. Paszczyk. 2023. „Effect of buckwheat hull addition on the nutritional value of tea infusions”. WInnovative Food of High Quality for Human Health and Sustainability, 111-112. Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. [17] Kreft I., M. Germ, A. Golob, B. Vombergar, F. Bonafaccia, Z. Luthar. 2022. “Impact of rutin and other phenolic substances on the digestibility of buckwheat grain metabolites”. International Journal of Molecular Sciences 23(7), 3923. [18] Liu D., S. Song, L. Tao, L. Yu, J. Wang. 2022. “Effects of common buckwheat bran on wheat dough properties and noodle quality compared with common buckwheat hull”. LWT-Food Science and Technology 155, 112971. [19] Podolska G., E. Gujska, J. Klepacka, E. Aleksandrowicz. 2021. „Bioactive compounds in different buckwheat species”. Plants 10(5), 961. DOI/10.3390/plants10050961 [20] Sensoy I., R.T. Rosen, T. Ho Ch, M.V. Karwe. 2006. “Effect of processing on buckwheat phenolics and antioxidant activity”. Food Chemistry 99: 383-393. [21] Tońska E., J. Klepacka, R. Rafałowski, P. Kuriata. 2022. „Analiza asortymentu dostępnych na rynku przetworów gryczanych oraz cechy jakościowe wybranych znich”. WThe role of commodity science in quality management in aknowledge-based economy – Food quality and safety, Jakość ibezpieczeństwo żywności pod red. Agnieszki Rybowskiej, 139-169. Wydawnictwo Uniwersytetu Morskiego w Gdyni. [22] Yilmaz H. Ö., N.Y. Ayhan, C.S. Meriç. 2020. “Buckwheat: A useful food and its effects on human health”. Current Nutrition & Food Science 16(1), 29-34. [23] Zhu F., B. Du, R. Li, J. Li. 2014. „Effect of micronization technology on physicochemical and antioxidant properties of dietary fiber from buckwheat hulls”. Biocatalysis and Agricultural Biotechnology 3(3): 30-34. [24] Zieliński H., A. Michalska, M.K. Piskuła, H. Kozłowska. 2006. „Antioxidants in thermally treated buckwheat groats”. Molecular Nutrition and Food Research 50: 824-832. [25] Zieliński H., B. Achremowicz, M. Przygodzka. 2012. „Przeciwutleniacze ziarniaków zbóż”. Żywność Nauka Technologia Jakość 80: 5-26
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2023-12 , nr katalogowy 146438
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2023-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
32.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2023-12
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH