Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2023 - zeszyt 12
Klitoria ternateńska (Clitoria ternatea) – właściwości prozdrowotne i wykorzystanie w żywności
Clitoria ternatea health-promoting properties and food use
10.15199/65.2023.12.4
Anna Gramza-Michałowska
Bartosz Kulczyński
nr katalogowy: 146437
10.15199/65.2023.12.4
Streszczenie
Wpracy scharakteryzowano wieloletnią roślinę strączkową z rodziny bobowatych Clitoria ternatea L., znaną także pod nazwą groszek motylkowy lub groszek niebieski. Ma szereg właściwości i zastosowań rolniczych oraz technologicznych, w tym m.in. jako pasza, czy barwnik spożywczy. Ze względu na zawartość związków biologicznie aktywnych opożądanych właściwościach funkcjonalnych roślina ta jest również wykorzystywana w celach leczniczych, m.in. w zaburzeniach neurologicznych, poprawy zdolności zapamiętywania, działa uspokajająco iantydepresyjnie, przeczyszczająco, przeciwbólowo, może chronić przed cukrzycą lub miażdżycą. Opisane właściwości wskazują, że Clitoria ternatea może stanowić pożądany składnik nowych receptur żywności funkcjonalnej lub suplementów diety
Abstract
This paper characterizes the perennial legume of the leguminous bean family Clitoria ternateaL., also known as butterfly pea or blue pea. It has anumber of agricultural and technological properties and uses, including, among others, as animal feed or food colouring. Due to its content of biologically active compounds with desirable functional properties, the plant is also used for medicinal purposes, e.g. in neurological disorders, improvement of memory capacity, sedative and antidepressant effects, laxative, analgesic, may protect against diabetes or atherosclerosis. The properties described indicate that Clitoria ternatea could be adesirable ingredient in new functional food formulations or dietary supplements
Słowa kluczowe
Clitoria ternatea
antocyjany
przeciwutleniacze
właściwości farmakologiczne
żywność funkcjonalna
Keywords
Clitoria ternatea
antocyanins
antioxidants
pharmacological activity
functional food
Bibliografia
[1] Abreu M.L.C., R.A.M. Vieira, N.S. Rocha, R.P. Araujo, L.S. Gloria, A.M. Fernandes, P.D. de Lacerda, A.G. Junior. 2014. „Clitoria ternatea L. as apotential high quality forage legume”. Asian – Australasian Journal of Animal Sciences, 27:169. https://link.gale.com/apps/doc/A357149660/AONE?u=anon~ 3df5504c&sid=googleScholar&xid=8faf5a4e [2] Baker M.T., P. Lu, J.A. Parrella, H.R. Leggette. 2022. ,,Consumer Acceptance toward Functional Foods: A Scoping Review”. International Journal of Environmental Research and Public Health, 19(3). DOI:10.3390/ijerph19031217 [3] Bhatia M.S., J. Chahal, S. Gupta. 2014. ,,Analgesic and anti-inflammatory activities of Clitoria Ternatea Linn. leaves extract on rat model”. International journal of Pharmaceutical Sciences and Research, 41, 600-606. DOI:10.13040/IJPSR.0975-8232.5(2).600-06 [4] Birch C.S., G.A. Bonwick. 2019. ,,Ensuring the future of functional foods”. International Journal of Food Science & Technology, 54, 5, 1467-1485. DOI:10.1111/ijfs.14060C [5] Chauhan N., S. Rajvaidhya, B.K. Dubey. 2012. ,,Pharmacognostical, phytochemical and pharmacological review on Clitoria ternatea for antiasthmatic activity”. International Journal of Pharmaceutical Sciences and Research, 13, 398-404. DOI: DOI:10.13040/IJPSR.0975-8232.3(2).398-04 [6] Cheesman E.E. 1978. ,,An Introduction to the Botany of Tropical Crops”. L.S. Cobley (2 ed., red W.M.Steele) London: Longmans (1977), pp. 371. [7] Chusak C., C.J. Henry, P. Chantarasinlapin, V. Techasukthavorn, S. Adisakwattana. 2018. ,,Influence of Clitoria ternatea flower extract on the in vitro enzymatic digestibility of starch and its application in bread”. Foods, 7(7). DOI:10.3390/foods7070102 [8] Chusak C., T. Thilavech, C.J. Henry, S. Adisakwattana. 2018. ,,Acute effect of Clitoria ternatea flower beverage on glycemic response and antioxidant capacity in healthy subjects: A randomized crossover trial”. BMC Complementary and Alternative Medicine, 18(1). DOI:10.1186/s12906-017-2075-7 [9] Devi B.P., R. Boominathan, S.C. Mandal. 2003. ,,Anti-inflammatory, analgesic and antipyretic properties of Clitoria ternatea root”. Fitoterapia, 74(4), 345–349. DOI:10.1016/S0367-326X(03)00057-1 [10] EFSA. 2022. ,,Notification of dried flowers of Clitoria ternatea L. as a traditional food from a third country pursuant to Article 14 of Regulation (EU) 2015/2283”. EFSA Supporting Publications, 19(2). DOI:10.2903/sp.efsa.2022.EN-7084 [11] Galanakis C. 2021. ,,Functionality of Food Components and Emerging Technologies”. Foods, 10, 128. DOI:10.3390/foods10010128 [12] Gaytos C.E.G., N.A.A. Lumagbas. 2019. ,,Acceptability of Asian blue pea flower (Clitoria ternatea) ice cream”. Social Science Research, DOI:10.2139/ssrn.3517731 [13] González-Díaz C., M.J. Vilaplana-Aparicio, M. Iglesias-García. 2020. ,,How is functional food advertising understood? An Approximation in University Students”. Nutrients, 12(11). DOI:10.3390/nu12113312 [14] Gupta G., J. Chahal, M. Bhatia. 2010. ,,Clitoria ternatea (L.): Old and new aspects”. Journal of Pharmacy Research, 03, 2610–2614. [15] Jafarinia M., M.S. Hosseini, N. Kasiri, N. Fazel, F. Fathi, M.G. Hakemi, N. Eskandari. 2020. „Quercetin with the potential effect on allergic disease”. Allergy, Asthma, and Clinical Immunology, 16, 36. DOI:10.1186/ s13223-020-00434-0 [16] Jamil N., M. Zairi, A. Nasim, F. Paee. 2018. „Influences of environmental conditions to phytoconstituents in Clitoria ternatea (Butterfly Pea Flower) – a review”. Journal of Science and Technology, 10. DOI:10.30880/jst.2018.10.02.029 [17] Jain N.N., C.C. Ohal, S.K. Shroff, R.H. Bhutada, R.S. Somani, V.S. Kasture, S.B. Kasture. 2003. ,,Clitoria ternatea and the CNS”. Pharmacology Biochemistry and Behavior, 75(3), 529–536. DOI:10.1016/S0091- 3057(03)00130-8 [18] Jeyaraj E.J., Y.Y. Lim, W.S. Choo. 2021. ,,Extraction methods of butterfly pea (Clitoria ternatea) flower and biological activities of its phytochemicals”. Journal of Food Science and Technology, 58, 6, 2054–2067. DOI:10.1007/s13197-020-04745-3 [19] Kiran Singh A., A.K. Jain. 2020. ,,Biochemical and pharmacological aspects of Clitoria ternatea -A review”. Indian Journal of Agricultural Biochemistry, 33(2), 115–124. DOI:10.5958/0974-4479.2020.00018.0 [20] Kumar R.T., S. Kumar, V.S. Anju. 2017. ,,Phytochemical and antibacterial activities of crude leaf and root extracts of Clitoria ternatea varieties (Fabaceae)”. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry, 6, 6. [21] Lakshan S.A.T., N.Y. Jayanath, W.P.K.M. Abeysekera, W.K.S.M. Abeysekera. 2019. ,,A commercial potential blue pea (Clitoria ternatea L.) flower extract incorporated beverage having functional properties”. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. DOI:10.1155/2019/2916914 [22] Mahmad N., R. Taha, R. Othman, S. Abdullah, N. Anuar, H. Elias, N. Rawi. 2018. ,,Anthocyanin as potential source for antimicrobial activity in Clitoria ternatea L. and Dioscorea alata L”. Pigment & Resin Technology, 47. DOI:10.1108/PRT-11-2016-0109 [23] Mukherjee P., V. Kumar, N. Satheesh Kumar, M. Heinrich. 2008. ,,The Ayurvedic medicine Clitoria ternatea-From traditional use to scientific assessment”. Journal of Ethnopharmacology, 120, 291–301. DOI:10.1016/j.jep.2008.09.009 [24] Mukherjee P., S. Rai, V. Kumar, P. Hylands, R. Hider. 2007. ,,Plants of Indian origin in drug discovery”. Expert Opinion on Drug Discovery, 2, 633–657. DOI:10.1517/17460441.2.5.633 [25] Multisona R.R., S. Shirodkar, M. Arnold, A. Gramza-Michalowska. 2023. ,,Clitoria ternatea flower and its bioactive compounds: potential use as microencapsulated ingredient for functional foods”. Appl. Sci., 13, 2134. DOI:10.3390/app13042134 [26] Nazir M., S. Arif, R. Khan, W. Nazir, N. Khalid, S. & Maqsood. (2019). ,,Opportunities and Challenges for Functional and Medicinal Beverages: Current and Future Trends”. Trends in Food Science & Technology, 88. DOI:10.1016/j.tifs.2019.04.011 [27] Nystrand B., S. Olsen. 2021. ,,Relationships between functional food consumption and individual traits and values: A segmentation approach”. Journal of Functional Foods, 86, 104736. DOI:10.1016/j. jff.2021.104736 [28] Oguis G., E. Gilding, M. Jackson, D. Craik. 2019. ,,Butterfly Pea (Clitoria ternatea), a Cyclotide-Bearing Plant With Applications in Agriculture and Medicine”. Frontiers in Plant Science, 10. DOI:10.3389/ fpls.2019.00645 [29] Pasukamonset P., O. Kwon, S. Adisakwattana. 2017. ,,Oxidative Stability of cooked pork patties incorporated with Clitoria ternateaExtract (Blue Pea Flower Petal) During Refrigerated Storage”. Journal of Food Processing and Preservation, 41(1), e12751. DOI:10.1111/jfpp.12751 [30] Pham T.N., D.C. Nguyen, T. Lam, V.T. Pha.m, T. Le, D.V. Vo, H. Quang, T. Nguyen, L.G. Bach. 2019. ,,Extraction of anthocyanins from Butterfly pea (Clitoria ternatea L. Flowers ) in Southern Vietnam: Response surface modeling for optimization of the operation condition”. IOP Conference Series: Materials Science and Engineering, 542, 12032. DOI:10.1088/1757-899X/542/1/012032 [31] Raghu K.S., B.R. Shamprasad, S.P. Kabekkodu, P. Paladhi, M.B. Joshi, M.S. Valiathan, K.P. Guruprasad, K. Satyamoorthy. 2017. ,,Age dependent neuroprotective effects of medhya rasayana prepared from Clitoria ternatea Linn. in stress induced rat brain”. Journal of Ethnopharmacology, 197, 173–183. DOI:10.1016/J.JEP.2016.07.068 [32] Rai K., D. Murthy, K. Karanth, M. Rao. 2001. ,,Clitoria ternatea (Linn) root extract treatment during growth spurt period enhances learning and memory in rats”. Indian Journal of Physiology and Pharmacology, 45, 305–313. [33] Shen Y., L. Du, H. Zeng, X. Zhang, W. Prinyawiwatkul, J. Alonso-Marenco, Z. Xu. 2016. ,,Butterfly pea (Clitoria ternatea) seed and petal extracts decreased HEp-2 carcinoma cell viability”. International Journal of Food Science & Technology, 51. DOI:10.1111/ijfs.13158 [34] Shirodkar S., R.R. Multisona, A. Gramza-Michalowska. 2023. ,,The Potential for the Implementation of pea flower (Clitoria ternatea) health properties in food matrix”. Applied Sciences 2023, 13, 7141. DOI:10.3390/app13127141 [35] Shivaprakash P., K.S. Balaji, K.T. Chandrashekara, K.S. Rangappa, S. Jayarama. 2015. ,,Induction of apoptosis in mcf-7 cells by methanolic extract of Clitoria ternatea L”. IMSEAR, ID: sea-169102. [36] Singh N.K., D. Garabadu, P. Sharma, S.K. Shrivastava, Mishra. 2018. ,,Anti-allergy and anti-tussive activity of Clitoria ternatea L. in experimental animals”. Journal of Ethnopharmacology, 224, 15–26. DOI:10.1016/j.jep.2018.05.026 [37] Siti Azima A.M., A. Noriham, N. Manshoor. 2017. ,,Phenolics, antioxidants and color properties of aqueous pigmented plant extracts: Ardisia colorata var. elliptica, Clitoria ternatea, Garcinia mangostana and Syzygium cumini”. Journal of Functional Foods, 38, 232–241. DOI:10.1016/J.JFF.2017.09.018 [38] Solanki Y.B., S.M. Jain. 2012. ,,Wound Healing Activity of Clitoria ternatea L. In Experimental Animal Models”. Pharmacologia, 3(6), 160-168. DOI:10.5567/pharmacologia.2012.160.168 [39] Srichaikul B. 2018. ,,Ultrasonication extraction, bioactivity, antioxidant activity, total flavonoid, total phenolic and antioxidant of Clitoria ternatea linn flower extract for anti-aging drinks”. Pharmacognosy Magazine, 14(56), 322–327. DOI:10.4103/pm.pm_206_17 [40] Suraweera T., N. Jayanath, K. Abeysekera, K. Abeysekera. 2019. ,,A commercial potential blue pea (Clitoria ternatea L.) flower extract incorporated beverage having functional properties”. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 13. DOI:10.1155/2019/2916914 [41] Swathi K.P., S. Jayaram, D. Sugumar, E. Rymbai. 2020. ,,Evaluation of anti-inflammatory and anti-arthritic property of ethanolic extract of Clitoria ternatea”. Chinese Herbal Medicines, 13. DOI:10.1016/j. chmed.2020.11.004 [42] Taranalli A.D., T. Cheeramkuzhy. 2000. „Influence of Clitoria ternatea extracts on memory and central cholinergic activity in rats”. Pharmaceutical Biology, 38, 51–56. DOI:10.1076/1388-0209(200001)3811-BFT051 [43] Thuy N.M., V.Q. Minh, T.C. Ben, M.T. Thi Nguyen, H.T.N. Ha, N. Van Tai. 2021. ,,Identification of anthocyanin compounds in butterfly pea flowers (Clitoria ternatea L.) by ultra-performance liquid chromatography/ultraviolet coupled to Mass spectrometry”. Molecules, 26(15), 4539. [44] Zhang X., M. Zhang, Z. Wang, N. Zhu, J. Zhang, Z. Sha, Z. Li, X. Huang. 2021. ,,A review of the traditional uses, phytochemistry, pharmacology and quality control of the ethnic medicinal plant Persicaria orientalis (L.) Spach in China”. Journal of Ethnopharmacology, 280, 113521. DOI:10.1016/J.JEP.2020.113521b
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2023-12 , nr katalogowy 146437
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2023-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
32.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2023-12
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH