Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2023 - zeszyt 12
Trendy w produkcji żywności
Trends in food production
10.15199/65.2023.12.3
Patrycja Łusiak
Paweł Sobczak
nr katalogowy: 146436
10.15199/65.2023.12.3
Streszczenie
Przemysł spożywczy jest branżą gospodarki, której specyfika odnajduje odzwierciedlenie w preferencjach konsumenckich. Określenie dokładnych potrzeb oraz upodobań klientów i zdolność elastycznego reagowania na nie, stymulują działania innowacyjne w dziedzinie produkcji żywności. Świadomość konsumentów, atakże trendy żywieniowe iobserwacja rynku sprzyjają produkcji żywności innowacyjnej o wysokiej jakości, szczególnych właściwościach prozdrowotnych oraz zgodnie znajnowszymi poczynaniami w zakresie przeciwdziałania marnotrawieniu żywności i racjonalnego gospodarowania odpadami. Znajduje to odzwierciedlenie w produkcji żywności minimalnie przetworzonej, funkcjonalnej z wykorzystaniem innowacyjnych surowców, atakże opakowań.
Abstract
The food industry is asector of the economy whose specificity is reflected in consumer preferences. Determining the exact needs and preferences of customers and the ability to respond flexibly to them stimulate innovative activities in the field of food production. Consumer awareness as well as nutritional trends and market observation are conducive to the production of innovative food of high quality, special healthpromoting properties and in line with the latest developments in the field of counteracting food waste and rational waste management. This is reflected in the production of minimally processed, functional food using innovative raw materials and packaging
Słowa kluczowe
żywność
innowacje
produkcja
utylizacja
Keywords
food
innovations
production
utilization
Bibliografia
[1] Appenroth K.J., K.S. Sree, V. Böhm, S. Hammann, W. Vetter, M. Leiterer, G. Jahreis. 2017. „Value of duckweeds (Lemnaceae) as human food”. Food Chem.: 266-273. [2] Babel W. 1999. „Od kolagenu do żelatyny”. Polska Izba Dodatków do Żywności 27-33. [3] Fan S. 2018. „Progress, uncertainty, and rising antiglobalism”. Global food policy report 8. [4] Fijałkowska A., K. Jędrejko, K. Sułkowska-Ziaja, M. Ziaja, K. Kała, C. Muszyńska. 2022. ,,Edible mushrooms as a potential component of dietary interventions for major depressive disorder”. Foods. 11(10): 1489. [5] Florek M. 2014. „Analogi mięsa – charakterystyka iperspektywy”. Przemysł Spożywczy. 68(1): 25-28. [6] Hoffmann M., H. Jędrzejczyk. 2012. „Nowe analogi mięsa”. Postępy techniki przetwórstwa spożywczego 1/2010: 82-88. [7] Kaniewski R., J. Jankowiak, K. Zajączek. 2020. „Flax and hemp in prevention and treatment”. Postępy Fitoterapii 21(2): 100-103. [8] Kawęcka L., S. Galus. 2017. „Fruit pomace – characteristics and possibilities of recycling”. Postępy techniki 25: 383-398. [9] Mancini S., G. Sogari, D. Menozzi, R. Nuvoloni, B. Torracca, R. Moruzzo, G. Paci. 2019. „Factors predicting the intention of eating an insect-based product”. Foods 19; 8(7): 270. [10] Radzymińska M., A. Gątarska, E. Siemianowska, A. Platta. 2017. „Fruit pomace as a potential active food ingredient to the production ecological innovative confectionery products”. Zeszyty Naukowe 25(2). [11] Rinaldo J., S. Ankit. 2021. ,,Functional foods: Components, health benefits, challenges, and major projects”. Sustainable Future 2(1) : 61-72. [12] Sadowska M., R. Kotłowski. 1999. „Fizykochemiczne właściwości kolagenu ryb, świń ibydła”. Polska Izba Dodatków do Żywności 13-25. [13] Sobczyński T. 2015. „O konieczności intensyfikacji produkcji rolniczej i wdrażania zasad zrównoważonego rozwoju. [W:] Problemy rozwoju rolnictwa i gospodarki żywnościowej w pierwszej dekadzie członkostwa Polski w Unii Europejskiej”. Polskie Towarzystwo Ekonomiczne 130- -153. [14] Top Ten Trends for 2023. Over the last year, cost and value for (innovamarketinsights.com) [15] Waszkiewicz-Robak B., F. Świderski. 2001. „Plant hydrocolloids as replacements of gelatin”. Bezpieczna Żywność 1/2001. [16] Willer H., J. Lernoud. 2017. „The world of organic agriculture. Statistics and emerging.” Bio Suisse 4. [17] Wolski T., A. Najda, K. Wolska-Gawron. 2017. „Contents of lipids and ethereal oil and biological activity of seeds of black cumin (Nigella sativa L.)”. Chemistry 10/2017.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2023-12 , nr katalogowy 146436
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2023-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
32.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2023-12
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH