Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2023 - zeszyt 6
Wartość technologiczna ziarna żyta ze zbiorów 2023 roku
Technological value of rye grain from 2023 harvest year
Sylwia Stępniewska
nr katalogowy: 146323
Streszczenie
Celem niniejszej pracy było określenie wartości technologicznej ziarna żyta ze zbiorów 2023 roku. Materiałem do badań było 139 próbek pochodzących z towarowej produkcji rolniczej z różnych rejonów Polski. Wartość technologiczną ziarna żyta określono w oparciu o następujące wyróżniki jakościowe: wilgotność, gęstość ziarna w stanie zsypnym, zawartość białka oraz liczba opadania. Badane próbki charakteryzowały się niższą gęstością ziarna w stanie zsypnym niż próbki ziarna żyta ze zbiorów lat 2020-2022. Udział próbek ziarna żyta ze zbiorów 2023 roku, charakteryzujących się dobrą gęstością ziarna w stanie zsypnym, tj. powyżej 71 kg/hl, był na zdecydowanie niższym poziomie niż w odniesieniu do ziarna ze zbiorów 2020 i 2022 roku. Średnia zawartość białka była na zbliżonym poziomie jak w przypadku ziarna żyta ze zbiorów 2022 roku i aż o 0,8 punktu procentowego niższa niż w przypadku ziarna żyta ze zbiorów 2021 roku. Wykazano, że 36% badanych próbek żyta charakteryzowało się zbyt niską aktywnością enzymów amylolitycznych (liczba opadania powyżej 250 s) i ponad 14% cechowało się bardzo wysoką aktywnością enzymów amylolitycznych (liczba opadania poniżej 80 s). Dlatego w wybranych rejonach kraju może wystąpić problem z pozyskaniem ziarna żyta o odpowiednim poziomie liczby opadania. Stwierdzono, że ziarno żyta odmian populacyjnych charakteryzowało się wyższą gęstością ziarna w stanie zsypnym, jak również istotnie wyższą zawartością białka oraz wyższą aktywnością enzymów amylolitycznych w porównaniu do ziarna żyta odmian mieszańcowych.
Abstract
The aim of this study was to determine the technological quality of rye grain from 2023 harvest year. The tested material were 139 rye grain samples from different part of Poland. The technological quality of rye grain was determined by such quality parameters as: moisture content, test weight, protein content and falling number test. The tested rye grain samples were characterized by a lower test weight compared to rye grain samples from 2020-2022 harvests year. The share of rye grain samples from 2023 harvest year, characterized by a favorable test weight (above 71 kg/hl), it was much lower than for rye grain from the 2020 and 2022 harvest year. The average protein content was at a similar level as in the case of rye grain from the 2022 harvest year and as 0.8% smaller than in the case of rye grain samples from 2021 harvest year. It was found that above 36% of the tested rye grain samples from 2023 harvest year were characterized by too low alfa-amylase activity (the falling number over 250 s) and over 14% were characterized by too high alfa-amylase activity (the falling number below 80 s). Therefore, in selected regions of Poland, there may be a problem with obtaining rye grain with an appropriate level of falling number. It was found that the rye grain of the population cultivars was characterized by a higher test weight and significantly higher protein content as well as higher alfa-amylase activity as compared to the rye grain of the hybrid cultivars.
Słowa kluczowe
żyto
rejony uprawy
wartość technologiczna ziarna
zbiory ziarna
Keywords
rye
growing area
technological value of grain
harvest
Bibliografia
[1] Borowy T. 2015. Właściwość technologiczna i żywieniowa ziarna żyta. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 2 (59), 3-6. [2] DG AGRI 2023. EU cereals balance sheets. Cereals supply & demand. https://agriculture.ec.europa.eu/data-and-analysis/markets/overviews/balance-sheets-sector_en dostęp: 10.11.2023. [3] Dzienis G. 2018. Żyto ozime – gatunek niedoceniony w Polsce. Praca Przeglądowa. Agronomy Science, LXXIII (1), 19-28. [4] Gąsiorowski H. 1994. Żyto. Chemia i technologia. PWRiL. Poznań. [5] Gleń A. 2003. Wartość technologiczna ziarna żyta a dobór odmiany i dawka azotu. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 8 (47), 27-29. [6] Główny Urząd Statystyczny 2021. Produkcja upraw rolniczych i ogrodniczych w 2020 r. Warszawa. https://stat.gov.pl/obszary-tema tyczne/rolnictwo-lesnictwo/uprawy-rolnei-ogrodnicze/produkcja-upraw-rolnychi-ogrodniczych-w-2020-roku,9,19.html dostęp: 09.11.2023. [7] Główny Urząd Statystyczny 2022. Produkcja upraw rolniczych i ogrodniczych w 2021 r. Warszawa. https://stat.gov.pl/obszary-tema tyczne/rolnictwo-lesnictwo/uprawy-rolnei-ogrodnicze/produkcja-upraw-rolnychi-ogrodniczych-w-2021-roku,9,20.html dostęp: 09.11.2023. [8] Główny Urząd Statystyczny 2023. Produkcja upraw rolniczych i ogrodniczych w 2022 r. Warszawa. https://stat.gov.pl/obszary-tema tyczne/rolnictwo-lesnictwo/uprawy-rolnei-ogrodnicze/produkcja-upraw-rolnychi-ogrodniczych-w-2022-roku,9,21.html dostęp: 09.11.2023. [9] Główny Urząd Statystyczny 2023a. Wstępny szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2023 roku. https://stat. gov.pl/obszary-tematyczne/rolnictwolesnictwo/uprawy-rolne-i-ogrodnicze/ wstepny-szacunek-glownych-ziemioplo dow-rolnych-i-ogrodniczych-w-2023- roku,3,17.html dostęp: 09.11.2023. [10] Główny Urząd Statystyczny 2023b. Przedwynikowy szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2023 r. Warszawa. https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/ rolnictwo-lesnictwo/uprawy-rolne-i-ogrod nicze/przedwynikowy-szacunek-glownychziemioplodow-rolnych-i-ogrodniczych-w2023-roku,4,22.html dostęp: 09.11.2023. [11] Lista Odmian Roślin Rolniczych 2023. Wyd. COBORU, Słupia Wielka. [12] Rocznik Statystyczny Rolnictwa 2022. Wydawnictwo GUS, Warszawa. [13] Różewicz M. 2020. Potencjał wykorzystania ziarna żyta. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 63 (2), 20-23. [14] Słowik E. 2005. Właściwości technologiczne i metody oceny żyta. Przegląd Piekarski i Cukierniczy, 3, 6-9. [15] Stępniewska S., G. Cacak-Pietrzak. 2016 Wartość wypiekowa mąki żytniej i metody jej oceny. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 60 (4), 40-43. [16] Stępniewska 2020. Raport z oceny wartości technologicznej ziarna żyta ze zbiorów 2020 r. https://www.ibprs.pl/wp-content/ uploads/2021/08/Zyto_zbiory_2020_PL.pdf dostęp: 09.11.2023. [17] Stępniewska 2021. Wartość technologiczna ziarna żyta ze zbiorów 2021 roku. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 6 (65), 31-36. [18] Stępniewska 2022. Wartość technologiczna ziarna żyta ze zbiorów 2022 roku. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 6 (66), 28-34. [19] TGE 2022. Wymagania i standardy jakościowe dla zbóż będących przedmiotem obrotu giełdowego w ramach RTRS. https://tge.pl/ pub/TGE/RTRS/2022/Za_cznik_nr_1.pdf dostęp: 8.11.2023. [20] USDA 2023. World Agricultural Production. Circular Series WAP 10-23, October 2023 https://apps.fas.usda.gov/psdonline/circulars/production.pdf dostęp: 08.11.2023
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2023-6 , nr katalogowy 146323
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-zeszyt (pdf) 2023-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
46.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2023-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH